Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τους εργαζόμενους στην εστίαση

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σε κινητοποίηση καλεί τo Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Αττικής, την Παρασκευή 9 Απριλίου, τους εργαζόμενους στην εστίαση, διεκδικώντας τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων στον επισιτισμό, με αφορμή το άνοιγμα της εστίασης σε μερικές εβδομάδες. 

Με το επικείμενο άνοιγμα της εστίασης σε λίγες μέρες, και μπροστά στον κίνδυνο να αφεθεί ο τόσο ταλαιπωρημένος κλάδος της εστίασης στην τύχη του, το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Αττικής καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, προσπαθώντας να διαφυλάξει τα δικαιώματα των χιλιάδων εργαζομένων του χώρου.

Παρακάτω η πλήρης ανακοίνωση:


ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Με την πάροδο του χρόνου και τη σεζόν να πλησιάζει σταδιακά ανοίγει η συζήτηση για το άνοιγμα του κλάδου της εστίασης-τουρισμού, μετά από 7 μήνες αναστολής. Από τις 3 Νοέμβρη μέχρι και σήμερα, οι εργαζομένοι καλούνται να επιβιώσουν με το επίδομα των 534€, ενώ μεγάλο κομμάτι αυτών, λόγω ανασφάλιστης εργασίας, έχει μείνει όλους αυτούς τους μήνες με μηδενικό εισόδημα. Δεδομένο θεωρείται πως με την απελευθέρωση των απολύσεων εντός του 1ου μήνα από την άρση των μέτρων (όπως ήδη συζητιέται), θα έρθουμε αντιμέτωποι με την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας και την υπονόμευση των εργασιακών συνθηκών. Αντίστοιχα, η φετινή σεζόν μετατρέπεται πλέον σε σκλαβοπάζαρο στον βώμο της ανεργίας και μία ατέρμονη πάλη για ανασφάλιστη εργασία 700-800€, με 15ώρα χωρίς ρεπό, με τριτοκοσμικές ή και ανύπαρκτες παροχές σε σίτιση και στέγαση. Αυτονόητες παροχές για τις οποίες οι συνάδελφοι στα ξενοδοχεία καλούνται να πληρώσουν με μειώσεις 10% του μισθού. Και όλα αυτά χωρίς να υπάρχει έστω και ένα στοιχειώδες πλάνο όσον αφορά τα μέτρα προστασίας, τόσο για εργαζομένους όσο και για ενδεχόμενη διαχείριση κρουσμάτων στα νησιά, με το ΕΣΥ ήδη να έχει ξεπεράσει τις αντοχές του και την κυβέρνηση να αδιαφορεί εγκληματικά.

Το άνοιγμα του κλάδου πρέπει να συνοδεύεται από μια σειρά μέτρων με στόχο τη διασφάλιση όλων των θέσεων και των αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας. Δε θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι τα «σπασμένα» της πανδημίας. Κόντρα στην εργοδοτική αυθαιρεσία και εκμετάλλευση, κόντρα στην ελαστικοποίηση εργασίας και ωραρίων, κόντρα στα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, οφείλουμε να αντισταθούμε και οργανωμένα να θέσουμε μπροστά τους δικούς μας όρους. Οργανωνόμαστε στο σωματείο μας και διεκδικούμε πλήρη ασφάλιση και υγειονομική προστασία των εργαζομένων απέναντι στην πανδημία. Καμία σκέψη για κατάργηση σε 5ήμερο 8ωρο και απλήρωτες υπερωρίες. Κάλυψη των αναγκών διατροφής και διαμονής των εποχιακών εργαζομένων χωρίς κράτηση μισθού.

Καλούμε όλους τους εργαζομένους στον κλάδο στις 9 Απρίλη, 11:00 στην κινητοποίηση του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Αττικής στη Δ. Αρεοπαγίτου και Αμαλίας.

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο