Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Μηνά Κωνσταντίνου και Θάνου Καμήλαλη για το The Press Project νέα πνοή στην υπόθεση Novartis δίνει η κατάθεση των διαβαθμισμένων εγγράφων του FBI που φέρεται να είχε υπεξαιρέσει από την εισαγγελία κατά της Διαφθοράς ο αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής, καθώς ο τελευταίος τα κατέθεσε στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής την Τρίτη. Σειρά εγγράφων που περιγράφουν τις αθέμιτες πρακτικές του κολοσσού των φαρμακευτικών, δωροδοκίες, διασφάλιση της υπερτιμολόγησης φαρμάκων και ευθύνες υπηρεσιακών και κυβερνητικών παραγόντων πυροδοτούν εκ νέου εντάσεις γύρω από την πολύκροτη υπόθεση, την ώρα που η πλειοψηφία των ΜΜΕ επιχαίρει πως «δεν υπάρχει αναφορά ονόματος πολιτικού προσώπου».

Στο έγγραφο της 23ης Ιανουαρίου 2018, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναφέρεται συγκεκριμένα σε επτά πολιτικά πρόσωπα της Ελλάδας που περιλαμβάνονται στη δικογραφία Novartis, σημειώνοντας πως δίνεται η δυνατότητα για την άντληση στοιχείων για αυτά.

«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδας μπορεί να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες αυτού του εγγράφου για την εφαρμογή του νόμου και αποδεικτικούς λόγους που αφορούν μόνο τα ακόλουθα φυσικά πρόσωπα:

  • Ανδρέας Λοβέρδος
  • Μάριος Σαλμάς
  • Άδωνις Γεωργιάδης
  • Ανδρέας Λυκουρέντζος
  • Αντώνιος Σαμαράς
  • Ιωάννης Στουρνάρας
  • Δημήτρης Αβραμόπουλος».

Για τα πολιτικά πρόσωπα, οι εισαγγελικές αρχές έχουν βάλει στο αρχείο τις υποθέσεις των Αντώνη Σαμαρά, Παν. Πικραμένου, Ευ. Βενιζέλου, Μάριο Σαλμά, Γιώργου Κουτρουμάνη, Ανδρέα Λυκουρέντζο, με τα πολιτικά πρόσωπα να κάνουν λόγο για «δικαίωση». Ανοιχτές παραμένουν οι υποθέσεις Γεωργιάδη Αβραμόπουλου, ενώ στον Λοβέρδο έχει ασκηθεί δίωξη για παθητική δωροδοκία, με τον ίδιο να κάνει λόγο περί σκευωρίας.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ εδώ.

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο