O Ανδρέας Λοβέρδος είναι ο πρώτος που εγκαλείται ως ύποπτος για το αδίκημα της δωροδοκίας στην υπόθεση Novartis και για αυτό ζητείται η άρση ασυλίας του προκειμένου να κληθεί ως ύποπτος για την υπόθεση.
Η πολυσκελής έρευνα συνεχίζεται και για τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα, ενώ για τέσσερα από αυτά οι φάκελοί τους μπαίνουν στο αρχείο καθώς δεν εντοπίστηκαν ικανά στοιχεία για την κλήτευσή τους. Επίσης, τουλάχιστον 20 μη πολιτικά πρόσωπα που σχετίζονται με τη θητεία του Ανδρέα Λοβέρδου στο Υπουργείο Υγείας, αναμένεται να περάσουν σύντομα το εισαγγελικό κατώφλι με την ιδιότητα του ύποπτου τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Την ίδια στιγμή η Δικαιοσύνη στρέφει την προσοχή της στους σάκους με το «ορφανό» εκατομμύριο του Mr Νovartis, Κωνσταντίνου Φρουζή, που παραδόθηκε προς φύλαξη σε φιλικά του άτομα, λίγο μετά την έναρξη τςη έρευνας για την πολύκροτη υπόθεση το 2016.
Στη Βουλή η πρώτη δικογραφία για τον Ανδρέα Λοβέρδο
Οι εισαγγελείς Διαφθοράς καλούν τον Ανδρέα Λοβέρδο ως ύποπτο, καθώς σε βάρος του υπάρχουν στοιχεία που προέρχονται τόσο από μαρτυρικές καταθέσεις όσο και από έγγραφα του FBI. Όπως είχε γράψει το Tvxs.gr πριν από λίγες ημέρες, τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί σε βάρος του δεν περιορίζονται στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, αλλά περιλαμβάνουν και ντοκουμέντα, τα οποία κατασχέθηκαν από τις εφόδους στα γραφεία της Novartis, ενοχοποιητικά e-mails με παράγοντες της εταιρίας, καθώς και στοιχεία από τις έρευνες του FBI στην Αμερική. Με βάση τα στοιχεία αυτά, φαίνονται να θεμελιώνονται βαριές κατηγορίες κατά του πρώην υπουργού για μια θερμή περίοδο υπερτιμολογήσεων φαρμάκων καθώς και συνεργασία του με στελέχη της Novartis προκειμένου η πολιτική του φαρμάκου να χαράσσεται και να ασκείται υπέρ των συμφερόντων της εταιρίας.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος καλείται από τη Δικαιοσύνη να απολογηθεί για τις αποφάσεις του την περίοδο από τον Απρίλιο του 2011 εως τον Μάιο του 2012, αναφορικά με τα τέσσερα φάρμακα της Novartis, τα Gilenya, Tasigna (150 mg και 200 mg) και Lucentis. Η Εισαγγελία Διαφθοράς αξιολόγησε στο πλαίσιο της έρευνας δεκάδες μαρτυρίες, εικονικά τιμολόγια, χειρόγραφες σημειώσεις και βίντεο, από τις οποίες προέκυψε πως αν και τα φάρμακα έπρεπε να επανατιμολογούνται με τιμή τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών στην Ευρώπη, χρησιμοποιήθηκαν άλλες μέθοδοι τιμολόγησης προς όφελος της Novartis. Αξίζει να σημειωθεί πως το επίμαχο χρονικό διάστημα φέρεται ο τζίρος της Novartis να αυξάνεται και στη συνέχεια να πέφτει κατακόρυφα.
Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της έρευνας οι εισαγγελείς διαφθοράς εντόπισαν εικονικά τιμολόγια προς τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς (Σκάι, Το Βήμα και Αθήνα 9,84). Τα εν λόγω τιμολόγια με ποσά από τη Novartis εκδόθηκαν από εταιρεία επικοινωνίας. Οι εκπρόσωποι των τριών ραδιοφωνικών σταθμών δήλωσαν πλήρη άγνοια για τα εν λόγω εικονικά τιμολόγια. Οι εισαγγελείς, μέσω και των καταθέσεων των μαρτυρών, συνδέουν την εν λόγω εταιρεία επικοινωνίας με την εμπλοκή του Ανδρέα Λοβέρδου και ελέγχεται αν η διαφημιστική εταιρεία λειτουργούσε ως «πλυντήριο» ώστε η Novartis να ξεπλένει βρώμικο χρήμα.
Ποιοι μπάινουν στο αρχείο
Όσον αφορά τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα, στο αρχείο μπαίνουν οι υποθέσεις των Παναγιώτη Πικραμμένου, Γιώργου Κουτρουμάνη, Ευάγγελου Βενιζέλου και Ανδρέα Λυκουρέντζου, με την επιφύλαξη ωστόσο ότι μπορεί να υπάρξουν στοιχεία στο μέλλον, καθώς η έρευνα για το σκάνδαλο βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Σε αντίθεση με τα τέσσερα παραπάνω πολιτικά πρόσωπα, η έρευνα συνεχίζεται για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους πρώην υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά.
Πληροφορίες αναφέρουν πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει και νέο αίτημα της εισαγγελίας Διαφθοράς για τουλάχιστον έναν ακόμη πρώην υπουργό Υγείας, που εμπλέκεται στην υπόθεση. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το πρώτο σχετικό διαβιβαστικό των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς προς την Βουλή, η ζημιά από το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis για το ελληνικό δημόσιο ξεπερνά τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Από τις καταθέσεις δε των μαρτύρων προκύπτει «πάρτι» μιζών που φθάνουν τα πενήντα εκατομμύρια ευρώ. Για την περίοδο 200 έως 2015, η συνολική ζημιά του Δημοσίου από τις παράνομες πρακτικές εν γένει των φαρμακευτικών εταιριών αγγίζει τα 23 δισ. ευρώ.
Παίρνουν σειρά νέοι ύποπτοι
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς πρόκειται να ξεκινήσει να στέλνει από σήμερα κλήσεις για ανωμοτί κατάθεση σε τουλάχιστον 20 μη πολιτικά πρόσωπα, που αποτέλεσαν όμως «κλειδιά» μεταξύ του υπουργείου Υγείας και της φαρμακοβιομηχανίας, κατά τη θητεία Λοβέρδου, από τον Απρίλιο του 2011 έως τον Μάιο του 2012.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγεται κι ένα σημαντικό για την έρευνα πρόσωπο, που φέρεται να είχε άμεσες σχέσεις με το αμερικανικό σκέλος τςη Novartis. O προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» έχει αναφερθεί στο συγκεκριμένο πρόσωπο, φωτογραφίζοντάς το ως αυτό που «έκανε το ξέπλυμα των χρημάτων από τα μαύρα ταμεία της εταιρείας».
Ύποπτο και το «ορφανό» εκατομμύριο του Φρουζή
Οι εισαγγελικές αρχές φέρονται να εξετάζουν ως ύποπτο και το 1 εκατομμύριο ευρώ που ο Mr Novartis, Κωνσταντίνος Φρουζής παρέδωσε σε φιλικά του πρόσωπα για «φύλαξη» τον Ιανουάριο του 2017 κι ενώ η έρευνα για τη Novartis είχε παραγγελθεί τον Δεκέμβριο του 2016.
Όπως είχε αποκαλύψει η εφημερίδα «Έθνος», ο ίδιος ο Φρουζής είχε γνωστοποιήσει επίσημα την ύπαρξη του επίμαχου ποσού, όταν κατήγγειλε ότι εκλάπη.
Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο της φαρµακοβιοµηχανίας, τον Ιανουάριο του 2017, ο Κωνσταντίνος Φρουζής και η ξαδέλφη του ιδιοκτήτη του γνωστού εστιατορίου στο Κoλωνάκι είχαν αφήσει στον εν λόγω κατάστημα τρεις σάκους με 1 εκατ. ευρώ για να τους τα φυλάξουν για 4 μέρες. Τα 900.000 ευρώ φέρονται να ανήκαν στον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Novartis και τα υπόλοιπα στην ξαδέρφη της οικογένειας. Πριν γυρίσουν όμως από το ταξίδι στο οποίο βρίσκονταν, μέλος της επιχειρηµατικής οικογένειας φέρεται να τηλεφώνησε στην ξαδέρφη, ανακοινώνοντάς της ότι έγινε ληστεία στο κατάστηµα και αφαιρέθηκαν µόνο οι σάκοι µε τα χρήµατα που τους είχαν παραδώσει προς φύλαξη.
Αυτό ξεκίνησε μια ιστορία με ανταλλαγή εξωδίκων, με την πλευρά Φρουζή να κάνει λόγο για σκηνοθετηµένο σχέδιο που σκοπό είχε την υπεξαίρεση των χρηµάτων και την επιχειρηματική οικογένεια να τους κατηγορεί για εκβιασμό, υποστηρίζοντας πως η ληστεία είχε στηθεί από την πλευρά Φρουζή και σκοπό είχε να αποσπάσει από αυτούς επιπλέον χρήματα. Σύμφωνα με την πλευρά τους μάλιστα δέχτηκαν απειλές από τον δικηγόρο του Mr Νovartis ότι σε περίπτωση που δεν επέστρεφαν τα χρήματα θα δυσφημίζονταν τα εστιατόριά τους.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το περιεχόµενο αυτής της µήνυσης έγινε αντικείµενο αγωγής για συκοφαντική δυσφήµηση, µε την πλευρά Φρουζή να ζητά 600.000 ευρώ ως χρηµατική ικανοποίηση.
Αξίζει, ωστόσο, να αναρωτηθεί κανείς τι δουλειά είχε 1 εκατ. ευρώ κρυμμένο μέσα σε σάκους κι όχι σε κάποια τράπεζα;