Σε δύσκολη θέση ο επικεφαλής της Frontex για τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Όλο και πιο άβολη γίνεται η καρέκλα του εκτελεστικού διευθυντή της συνοριακής δύναμης της Ε.Ε. Fabrice Leggeri, αφού είναι συνεχείς και έντονες οι πιέσεις που του ασκούνται, ζητώντας την παραίτησή του.


Ο Leggeri (φωτο), του οποίου το όνομα φιγουράρει όλο και πιο συχνά σε άρθρα του τύπου που ασχολούνται με παράνομες επαναπροωθήσεις της Frontex στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, ελέγχεται για την παρουσίαση ψευδών στοιχείων, κατά την αιτιολόγηση της αδυναμίας του να προσλάβει 40 εμπειρογνώμονες, όπως ήταν υποχρεωμένος, οι οποίοι θα συνεισέφεραν στην προστασία των δικαιωμάτων των ανθρώπων που διασχίζουν την Ευρώπη.

Στην έρευνα που διεξάγεται από το Παρατηρητήριο Καταπολέμησης της Απάτης της Ε.Ε., Olaf, εις βάρος της Frontex και των τακτικών που ακολουθεί, έχουν τεκμηριωθεί τουλάχιστον 6 περιπτώσεις όπου η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή συμμετείχε είτε άμεσα σε μια επαναπροώθηση είτε σε κοντινή απόσταση από μια άλλη.

Όταν είχε κληθεί να απαντήσει σε παρόμοιες κατηγορίες, σε κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής Εσωτερικής Πολιτικής της γερμανικής Βουλής , ο Γάλλος αξιωματούχος, υποστήριξε πως πως δεν διαθέτει αποδείξεις για εμπλοκή αστυνομικών της Frontex σε παράνομες επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα, και άφησε σαφείς αιχμές κατά των ελληνικών αρχών. Δεν ήταν όμως σε θέση να απαντήσει σε επανειλημμένες ερωτήσεις βουλευτών των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και του κόμματος «Η Αριστερά», για το πως διασφαλίζεται το δικαίωμα των μεταναστών να υποβάλλουν αίτηση χορήγησης ασύλου από τη στιγμή που παρεμποδίζονται από τις ελληνικές αρχές να το ασκήσουν.


Ερωτηθείς εάν ο Leggeri, έπειτα και την επιστολή της γενικής διευθύντριας της Επιτροπής για τη Μετανάστευση και τις Εσωτερικές Υποθέσεις, Monique Pariat, πρέπει να επανεξετάσει τη θέση του, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Ίλβα Γιόχανσον (φωτο) απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο στον Guardian, λέγοντας: «Δεν έχω κανένα σχόλιο καθώς οι διαδικασίες διερεύνησης είναι σε εξέλιξη και νομίζω ότι πρέπει να οριστικοποιηθούν».

Ωστόσο, η Σουηδή πρώην υπουργός κατέστησε σαφές ότι «ορισμένα από τα λεγόμενα του εκτελεστικού διευθυντή της Frontex στο Ευρωκοινοβούλιο δεν είναι αλήθεια».

Είπε επίσης ότι «ήταν πολύ αναστατωμένη» από τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν για πρώτη φορά τον Οκτώβριο σχετικά με τη φερόμενη συνενοχή της Frontex σε παράνομες και συχνά επικίνδυνες επαναπροωθήσεις, με στόχο την αποτροπή των αιτούντων άσυλο να διασχίσουν το Αιγαίο Πέλαγος, προσθέτοντας ότι έπρεπε να υπάρχουν συστήματα για την αναφορά ενεργειών κακοποίησης. Και συνέχισε λέγοντας:

«Μόλις έμαθα για αυτές τις υποθέσεις, τηλεφώνησα αμέσως στον εκτελεστικό διευθυντή. Ήμουν πολύ αναστατωμένη και τον κάλεσα να ξεκαθαρίσει τι πραγματικά συμβαίνει. Δεν ήμουν πραγματικά ικανοποιημένη με τις εξηγήσεις. Γι’ αυτό, ζήτησα μια έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου και υπήρξαν πολλές έκτακτες και τακτικές συνεδριάσεις. Το διοικητικό συμβούλιο έχει αναλάβει την ευθύνη για να μάθει τι συμβαίνει».

«Αλλά επίσης ποια είναι η σωστή διαδικασία που πρέπει να τηρείται στη Frontex. Γνωρίζουμε ότι από τον κανονισμό θα έπρεπε να έχουν διοριστεί μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου 40 ελεγκτές για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και δεν έχουν τοποθετήσει κανένα. Αυτό είναι επίσης μέρος των όσων πρέπει να αποσαφηνιστούν και να ρυθμιστούν σωστά», τονίζει η επίτροπος, επισημαίνοντας: «Είναι για μένα, 100%, σαφές ότι ο οργανισμός μας πρέπει να συμμορφώνεται πλήρως με το δίκαιο της Ε.Ε. και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Πρέπει επίσης να είναι σε θέση να αποδείξουν τις ενέργειές τους με αποτελεσματικό τρόπο και να τηρούν τις σωστές διαδικασίες για την υποβολή εκθέσεων για να διασφαλίσουν ότι εάν οι αξιωματικοί των αποστολών της Frontex έχουν δει ή έχουν επίγνωση των παρανομιών που συμβαίνουν εκεί, υπάρχουν κατάλληλα συστήματα αναφοράς για αυτά».


Μιλώντας με την Deutsche Welle, η βουλευτής του κόμματος «Η Αριστερά», Ulla Jelpke (φωτο), δεν θεωρεί πειστικές τις δηλώσεις του Fabrice Leggeri ότι δεν γνωρίζει κάτι για παράνομες επαναπροωθήσεις. «Η Frontex δέχεται σιωπηρά την παραβίαση διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο», δήλωσε στην Γερμανική εφημερίδα.


Η Sophie in’t Veld (φωτο), ευρωβουλευτής από τη φιλελεύθερη ομάδα Renew Europe, δήλωσε στον Guardian ότι «αναμένονται απαντήσεις» και αν δεν παρασχεθούν τότε, «αναπόφευκτα, η συζήτηση θα πρέπει να αφορά την ίδια τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή της Frontex».


Από την πλευρά του εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής δήλωσε:

«Δυστυχώς, ορισμένες παρεξηγήσεις σε τόσο απαιτητικούς καιρούς και διαδικτυακές συζητήσεις είναι αναπόφευκτες. Λυπούμαστε για ό,τι μπορεί να έχει συμβεί και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία για να διατηρήσουμε μαζί τα σύνορά μας ασφαλή με την ουσιαστική συμμετοχή του μόνιμου σώματος, με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς και η επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον έχουν εκφράσει εμπιστοσύνη στον κ. Leggeri πολλές φορές τους τελευταίους μήνες. Το διοικητικό συμβούλιο της Frontex, το οποίο εκπροσωπεί τις συνοριακές αρχές των κρατών μελών, δε διαφωνεί με την ηγεσία του. Ο κ. Leggeri δεν έχει σχέδια να παραιτηθεί και παραμένει αποφασισμένος να ηγηθεί της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο