Επικαιρότητα

Ρώτα τον παπά της ενορίας σου

By Χάρης Ζάβαλος

May 08, 2018

Από τον Χάρη Ζάβαλο

Στις 25 Μαΐου, οι Ιρλανδοί θα κληθούν να απαντήσουν με δημοψήφισμα αν συμφωνούν ή διαφωνούν με την φιλελευθεροποίηση της νομοθεσίας που αφορά τις αμβλώσεις. Το 1983 ψηφίστηκε συνταγματικός νόμος που διασφάλιζε ίσα δικαιώματα στη ζωή τόσο στη μητέρα όσο και στο αγέννητο παιδί της. Ως εκ τούτου με το μεγάλο έρεισμα του καθολικισμού στην κοινωνία, η Ιρλανδία αναγνωρίζει ακόμα και σήμερα τα λιγότερα δικαιώματα στην έκτρωση από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Η άμβλωση επιτρέπεται από το 2013 μόνο αν διακυβεύεται η ζωή της εγκύου (περιλαμβανομένου και του ρίσκου για αυτοκτονία) αλλά λόγω του νόμου της προστασίας του αγέννητου εμβρύου, ακόμα και έτσι η απόφαση ή όχι για την διακοπή της κύησης αφήνετε στην διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε γιατρού.

Στη Βόρεια Ιρλανδία, μια γυναίκα μπορεί να καταδικαστεί ακόμα και σε ισόβια δεσμά αν υποβληθεί σε έκτρωση. Στην υπόλοιπη Ιρλανδία, η ποινή μπορεί να φτάσει στα 14 χρόνια. Ο δημόσιος διάλογος αναφορικά με το δικαίωμα στην έκτρωση έχει κάνει την κυβέρνηση να σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο αλλαγών ήδη από το 2012, όταν μια Ινδή που ζούσε στην Ιρλανδία έχασε τη ζωή της από επιπλοκές της υγείας της μετά την κρατική άρνηση να υποβληθεί σε άμβλωση. Το μωρό της γεννήθηκε με σοβαρές συγγενείς ανωμαλίες.

Το 2014 μια 18χρονη μετανάστρια στην Ιρλανδία, με την άφιξή της στη χώρα, συνειδητοποίησε πως είχε μείνει έγκυος μετά τον βιασμό της στη χώρα της. Ζήτησε να κάνει έκτρωση, ωστόσο το ιρλανδικό κράτος της το αρνήθηκε. Μια γυναίκα μπορεί να εξαιρεθεί από το νόμο σε περίπτωση που έχει αυτοκτονικές τάσεις. Η 18χρονη προσέφυγε στο δικαστήριο ζητώντας, όπως ορίζει ο νόμος, την εξαίρεσή της προσκομίζοντας τις ιατρικές εξετάσεις που πιστοποιούσαν ότι έχει κατάθλιψη και αυτοκτονικές τάσεις. Το Ανώτατο Ιατρικό Συμβούλιο της χώρας ζήτησε την επανεξέταση της υπόθεσης. Το αποτέλεσμα ήταν να χαθεί πολύτιμος χρόνος, με την 18χρονη να καταγγέλλει πως η καθυστέρηση ήταν σκόπιμη. Πλέον δεν της επέτρεπαν να κάνει έκτρωση λόγω του προχωρημένου σταδίου της εγκυμοσύνης της.

Μετά από καθυστερήσεις και αρνήσεις, τελικά η 18χρονη αναγκάστηκε να υποβληθεί σε καισαρική ενώ βρισκόταν πλέον στην 25η εβδομάδα της εγκυμοσύνης αυξάνοντας δραματικά τον κίνδυνο επιπλοκών και για τους δυο.

Υπολογίζεται ότι γύρω στις 160.000 αμβλώσεις τον χρόνο πραγματοποιούνται από Ιρλανδούς σε άλλες χώρες, αφού αναγκάζονται να καταφύγουν σε αυτές λόγω του πλαισίου στην χώρα τους.

Σε άλλα νέα, την προηγούμενη εβδομάδα, εκκλησιαστικές οργανώσεις παρέα με βουλευτές της Χρυσής Αυγής πραγματοποιήσαν ημερίδα στο Πολεμικό Μουσείο, οπου συζήτησαν και αποφάσισαν ότι σε κάποια επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης (?) να απαγορευτούν και στην Ελλάδα οι αμβλώσεις, η εξωσωματική γονιμοποίηση (γονιμοποιούνται πανω απο ενα ωάρια για να αυξησουν τις πιθανότητες επιτυχιας και τα υπόλοιπα πετιούνται), αλλά και οι 5μερες στα λύκεια γιατί σύμφωνα με τα ψύχραιμα και όπως πάντα ακλόνητα επιχειρήματα τους “πολλές κοπέλες γυρνάνε από τις πενθήμερες έγκυες κ έτσι αυξάνονται οι εκτρώσεις”. Έχοντας λύσει πολλά καθημερινά προβήματα που ταλαιπωρούν την Ελλάδα, η εκκλησία και οι λειτουργοί της απόφασισαν ως ειδικοί να καταπιαστούν και με το ζήτημα των αμβλώσεων, βάζοντας αυτόματα τα γυαλιά στους κουτόφραγκους καθολικούς.