Ραδιενεργά υλικά στον εργασιακό χώρο στο Τατόι

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ανακοίνωση του Πανελλήνιου Σωματείου Εκτάκτων Εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού, αναφορικά με την ύπαρξη ραδιενεργών υλικών στον χώρο του κτήματος Τατοΐου. Η ηγεσία του ΥΠΠΟ κάνει λόγο για ανεπίσημη μέτρηση του Δημόκριτου που δείχνει μικρή εκπομπή ραδιενέργειας, τα αποτελέσματα των μετρήσεων, όμως, δεν είναι προσβάσιμα.

Αναλυτικά:
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΑ ΥΛΙΚΑ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ ΣΤΟ ΤΑΤΟΙ

Την περασμένη Τετάρτη, 18/01/2023, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων, με θέμα τα δημοσιεύματα περί ύπαρξης ραδιενεργών υλικών στο κτήμα Τατοΐου. Προς μεγάλη μας έκπληξη η Προϊσταμένη επιβεβαίωσε την ύπαρξη των ανωτέρω υλικών στον εργασιακό χώρο και το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι που έχουν έρθει σε επαφή με αυτά χωρίς να έχει προηγηθεί απαραίτητη προειδοποίηση και προστασία από τη Διεύθυνση. Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της τα υλικά αυτά έχουν πλέον μεταφερθεί σε ασφαλές περιβάλλον, μακριά από τους χώρους όπου εργάζονται συμβασιούχοι του ΥΠΠΟΑ και οι εργαζόμενοι των εργολάβων. Μας ενημέρωσε πως τον Νοέμβριο πραγματοποιήθηκε ανεπίσημα μία μέτρηση από τον Δημόκριτο, τα αποτελέσματα της οποίας όμως δεν είναι προσβάσιμα… Η μέτρηση σύμφωνα με τα λεγόμενά της έδειξε μικρή εκπομπή ραδιενέργειας, μη επιβλαβούς για την υγεία των εργαζομένων.

Θεωρούμε απαράδεκτη την «ανάλαφρη» αντιμετώπιση ενός τόσο σημαντικού ζητήματος για την υγεία των εργαζομένων στο κατά τ’ άλλα προβεβλημένο έργο του Τατοΐου από τη Διεύθυνση. Η Προϊσταμένη προσπάθησε με κάθε τρόπο να μειώσει τη σημασία του εν λόγω συμβάντος, χωρίς να μπορέσει να μας πείσει, ενώ ο ισχυρισμός της ότι οι μετρήσεις του Δημόκριτου δεν είναι προσβάσιμες από το Σωματείο δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τη θέση της και προκαλεί έντονους προβληματισμούς σχετικά με την καταλληλόλητα του χώρου: τελικά η έλλειψη μέτρων ασφάλειας στο Τατόι των πολλών εκατομμυρίων ευρώ θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημιές στην υγεία των εργαζομένων;

Φαίνεται πως μετά το συμβάν των ραδιενεργών υλικών και άλλων περιπτώσεων που είναι σε θέση να γνωρίζει το Σωματείο μας η απάντηση είναι θετική. Ως εκ τούτου, απαιτήσαμε την άμεση εκ νέου μέτρηση του χώρου από κλιμάκιο του Δημόκριτου, της οποίας τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στο Σωματείο και τους εργαζόμενους. Παράλληλα να μετρηθεί η ποιότητα του αέρα στα εργαστήρια συντήρησης.

Με αφορμή τη συνάντηση επισημάναμε για ακόμη μία φορά τα οξυμένα προβλήματα του χώρου και αποσπάσαμε για μία ακόμη φορά τις ακόλουθες δεσμεύσεις, για τις οποίες όμως δεν τρέφουμε αυταπάτες:
  • Την τοποθέτηση φορητών απαγωγών και συστημάτων εξαερισμού
  • Την άμεση τοποθέτηση χημικών τουαλετών
  • Την επανέναρξη του πούλμαν από τον ερχόμενο Φεβρουάριο

Σχετικά με την ανυπαρξία πόσιμου νερού και την αυτονόητη εγκατάσταση συστημάτων τρεχούμενου νερού, όπου δεν υπάρχει (απομακρυσμένα κοντέινερ), συναντήσαμε αδιαλλαξία, καθώς όπως ενημερωθήκαμε είναι πάγια αρχή της Υπηρεσίας να μην χορηγεί πόσιμο νερό στους εργαζόμενούς της, ακόμη κι αν το προβλέπει η νομοθεσία!

Αναμένουμε να υλοποιηθούν οι αναγκαίες μετρήσεις στους χώρους εργασίας και όλες οι δεσμεύσεις άμεσα! Συνάδελφοι, δηλώνουμε πως δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, το θέμα της υγείας και ασφαλείας των εργαζομένων είναι για εμάς casus belli!

Η δύναμή μας είναι το Σωματείο.

Κανένας εργαζόμενος μόνος του.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο