Προσχηματική η επαναλειτουργία της παιδοκαρδιοχειρουργικής κλινικής του “Αγία Σοφία”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Με ανοιχτή επιστολή του, ο Πανελλήνιος Συλλόγος Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες αναφέρεται στην «επαναλειτουργία» της παιδοκαρδιοχειρουργικής κλινικής του «Αγία Σοφία», αποκαλύπτοντας μεταξύ άλλων πως το κέντρο αδυνατεί να πραγματοποιήσει κρίσιμα χειρουργεία με δικές του δυνάμεις, έχει σημαντικές απουσίες κρίσιμων ειδικοτήτων, λειτουργεί εξαιρετικά πλημμελώς, ενώ καλύπτει μόλις το ένα όγδοο των αναγκών της κοινωνίας, αφού γονείς εξακολουθούν να αναγκάζονται να πάνε τα παιδιά τους σε ιδιωτικά κέντρα. Επίσης, στην επιστολή του, ο Σύλλογος καταγγέλλει πως το Κέντρο, εδώ και χρόνια δεν έχει μόνιμους εντατικολόγους, πως η Παιδο-Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ) λειτουργεί με τρείς κλίνες, καθώς και μία σειρά από άλλα πεδία στα οποία εντοπίζεται ανεπάρκεια.


Υπενθυμίζουμε πως στα τέλη Μάϊου, όταν έγινε γνωστό πως το μόνο δημόσιο Παιδιοκαρδιοχειρουργικό κέντρο της Ελλάδας βρίσκεται εκτός λειτουργίας, προκαλώντας έντονη ανησυχία στις οικογένειες των παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατηγόρησε «κάποιους που δεν ντρέπονται να διακινούν fake news για το Παιδοκαρδιοχειρουργικό στο Παίδων Αγία Σοφία και να παίζουν με την αγωνία παιδιών και γονιών».

Ωστόσο, μόλις 15 ημέρες μετά, ο ίδιος θα παραδεχόταν σιωπηρά το θέμα, ανακοινώνοντας στα μέσα Ιουνίου πως το νοσοκομείο «μπορεί πλέον να επαναλειτουργήσει άμεσα».

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες επαναφέρει το ζήτημα, καταγγέλλοντας με ανοιχτή επιστολή τι ακριβώς σημαίνει η διαφημιζόμενη «επαναλειτουργία», η οποία αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες της χώρας, όντας το μόνο δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό κέντρο της Ελλάδας.


ΠΡΟΣ: κ. Β. Κικίλια, Υπουργό Υγείας 

ΚΟΙΝ. : –  Γραφείο Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

–          ΓΓ Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού Γρ. – Αλ. Δημητριάδη        

–          Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Ά. Σκέρτσο

–          Υπουργό Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη, αρμόδιο για θέματα ΑΜΕΑ

–          Αν. Υπουργό  Υγείας κ. Κοντοζαμάνη

–          Γ.Γ. Υπηρεσιών Υγείας κ. Κωτσιόπουλο

–          ΕΣΑΜΕΑ

–          ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ

–          Θεσμικούς φορείς εκπροσώπησης καρδιοπαθών    

 

ΘΕΜΑ : Λειτουργία Παιδοκαρδιοχειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» (ΕΚΑΣΚΑΠ)

 Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ και ειδικότερα όλα τα μέλη αυτού, καθώς και σύσσωμος θέλουμε να πιστεύουμε ο χώρος των συγγενών καρδιοπαθειών, την κατ’ αποκλειστικότητα  εκπροσώπηση του οποίου ουδέποτε διεκδικήσαμε, ούτε σε προσωπικό ούτε σε συλλογικό επίπεδο,  αισθάνθηκε πρόσφατα την ηθική υποχρέωση να σας ευχαριστήσει θερμά, δημόσια και με τρόπο ειλικρινή, για την  ανταπόκριση στο αίτημα – έκκληση που σας απευθύναμε εν ονόματι των πασχόντων από συγγενείς καρδιοπάθειες και των οικογενειών τους, και πιο συγκεκριμένα για την ανακοίνωση τον παρελθόντα Ιούνιο επαναλειτουργίας της Παιδοκαρδιοχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», την οποία πιστώσαμε προσωπικά σε εσάς  κ. Κικίλια και σε συλλογικό επίπεδο στην κυβέρνηση την οποία εκπροσωπείτε και την εξήραμε με κάθε δυνατό τρόπο και σε όλα τα ΜΜΕ με σχετικό δελτίο τύπου.

Η αγωνία ημών αλλά και η θέση μας από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το εν λόγω θέμα, ήταν σαφέστατη και μη επιδεχόμενη παρεξηγήσεως: Άμεση επαναλειτουργία της εν λόγω Μονάδας, ενίσχυση και βελτίωση σε προσωπικό και υποδομές, ώστε να καταστεί μία ευρωπαϊκού επιπέδου Κλινική, θέση την  οποία εγκαίρως υιοθέτησε αυτούσια και το τριτοβάθμιο όργανο εκπροσώπησης όλων μας, η ΕΣΑμεΑ. Υπέρτατη αρχή μας υπήρξε πάντοτε η επιβίωση και η αποκατάσταση των παιδιών, οποιαδήποτε κλινική ή καρδιοχειρουργό και εάν οικεία βουλήσει και ευθύνη επιλέξουν.

Σε μία χώρα στην οποία ο αριθμός των ετήσιων χειρουργείων υπερβαίνει τα 500, θα αποτελούσε καίριο πλήγμα το κλείσιμο μιας μονάδας και η στέρηση από τους  αγωνιούντες γονείς της ελεύθερης επιλογής αυτής. Ελπίζουμε και ευχόμαστε, η κατάσταση να ομαλοποιηθεί τάχιστα και να εκλείψει οποιαδήποτε σκέψη για κατάργηση στο μέλλον αυτής, εγγύς ή απώτερο.

Ταυτόχρονα ωστόσο, και προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, οφείλουμε να εξάρουμε τον καθοριστικό και εποικοδομητικό ρόλο τον οποίο διαδραμάτισε καθ’ όλη την επίμαχη περίοδο η διοίκηση, οι ιατροί και όλοι οι εργαζόμενοι στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, η προσφορά του οποίου από της ιδρύσεώς του έχει υπάρξει ανεκτίμητη για το χώρο μας και φυσικά όχι μόνο (αντιμετώπιση ενηλίκων, followup, μεταμοσχεύσεις κτλ.) με προδιαγραφές ευρωπαϊκού επιπέδου. Ιδιαίτερα επιτυχής υπήρξε τον Ιούνιο του 2020 η συνάντηση ενημέρωσης με πρωτοβουλία του επικεφαλής του ΩΚΚ κ. Μπολέτη, η οποία συνέβαλε τα μέγιστα στη διάλυση παρεξηγήσεων, στην ανάδειξη των πραγματικών γεγονότων και στη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ όλων των εκπροσώπων του χώρου μας.   

Ουδέποτε αμφισβητήθηκε ο ρόλος αυτός, το αντίθετο μάλιστα. Οποιαδήποτε υπόνοια έστω για κάποια «διαμάχη» ή «αθέμιτο ανταγωνισμό» ανάμεσα σε δύο υπερπολύτιμα για τη χώρα κέντρα, θα πρέπει να απορριφθεί μετά βδελυγμίας, και τούτο το δηλώνουμε ευθαρσώς και μετά λόγου γνώσης.  Πρόκειται για δύο ανεξάρτητες δομές, η παράλληλη ύπαρξη και συνεργασία των οποίων είναι επιβεβλημένη, ενώ και οι υφιστάμενες ιδιωτικές δομές ουδόλως απαξιώνονται, καθώς καλύπτουν με ζηλευτή επιτυχία υπάρχοντα κενά. 

κ. Υπουργέ,

Η κατάσταση στο χώρο των συγγενών καρδιοπαθειών, σε σύγκριση με το πρόσφατο ακόμη παρελθόν, έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά. Στον αγώνα μας για τη θεραπευτική αντιμετώπιση και αποκατάσταση όλων των παιδιών τα οποία γεννιούνται με κάποια μορφή καρδιοπάθειας και τα οποία ξεπερνούν ετησίως τα 800 μόνο στην Ελλάδα, ουδείς περισσεύει. Έχουμε και κατά το παρελθόν ζητήσει την αξιολόγηση όλων των προσφερόντων υπηρεσίες στο συγκεκριμένο τομέα, με την υποχρεωτική μάλιστα δημοσιοποίηση στατιστικών στοιχείων κρίσιμων τα οποία αντικατοπτρίζουν πλήρως το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών από κάθε κλινική, δημόσια ή ιδιωτική, ώστε η τελική επιλογή να ανήκει, ως μία επιλογή συχνά ζωής, μη το λησμονείτε αυτό, στους ίδιους τους γονείς και σε κανέναν άλλο. Την ίδια στιγμή, επείγουσα είναι η ανάγκη δημιουργίας και επαρκούς χρηματοδότησης αξιόπιστης παιδοκαρδιοχειρουργικής δημόσιας μονάδας στη Θεσσαλονίκη, η οποία θα καλύψει διαχρονικά και ικανοποιητικά τις ανάγκες της Βόρειας Ελλάδας τουλάχιστον.

Τα προαναφερθέντα αναμφισβήτητα είναι γνωστά τοις πάσι και δεν υφίστανται υπόνοιες για τις προθέσεις ουδενός. Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις, οι οποίες γνωστοποιήθηκαν ευρέως και μέσω του γραπτού και του ηλεκτρονικού Τύπου, για την άμεση και πλήρη επαναλειτουργία του Κέντρου, δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να επανέλθουμε υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι καθημερινά φθάνουν στο Σύνδεσμό μας καταγγελίες οι οποίες αφορούν τη σοβαρή υπολειτουργία του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Τμήματος και την εν τοις πράγμασι απαξίωσή του με ό,τι οδυνηρό τούτο συνεπάγεται για το χώρο μας.

Κρίνουμε επιτακτικό να θέσουμε κάποια κρίσιμα ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν άμεσα και με ειλικρίνεια:

Α. Πόσα τακτικά χειρουργεία καρδιάς λαμβάνουν χώρα κάθε εβδομάδα στην κλινική;

Β. Για ποιον λόγο δεν υφίστανται θέσεις μονίμων εντατικολόγων στην Παιδοκαρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ); Είναι προφανές ότι αποτελεί καθοριστικότατο παράγοντα για τη λειτουργία της Κλινικής ο διορισμός μόνιμων ιατρών της προαναφερθείσας ειδικότητας.

Γ. Πόσες μονάδες ΚΕΜ λειτουργούν αυτή τη στιγμή και σε τι κατάσταση βρίσκονται οι κλίνες εντατικής και οι θερμοκοιτίδες, έξι στον αριθμό, οι οποίες εδωρήθησαν πρόσφατα από την εταιρεία NestleHellas, γεγονός το οποίο έτυχε ευρείας δημοσιότητας;  

Δ. Πόσοι διαγνωστικοί και επεμβατικοί καθετηριασμοί καρδιάς πραγματοποιούνται την εβδομάδα και ποιες οι πραγματικές ανάγκες;

Ε. Πόσοι τεχνικοί εξωσωματικής κυκλοφορίας απασχολούνται;

Φρονούμε ότι ο μόνος τρόπος ώστε να δοθεί λύση είναι μία ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο σας, στη οποία θα συμμετέχει η ηγεσία του Υπουργείου, ο αξιότιμος διοικητής του «Αγία Σοφία» κ. Παπασάββας και οι θεσμικοί εκπρόσωποι του χώρους μας καθώς και εκπρόσωποι των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού της Κλινικής. Τούτο αποτελεί το μοναδικό τρόπο ώστε να δοθεί οριστική λύση στα χρόνια προβλήματα τα οποία ταλανίζουν μία τόσο σημαντική για εμάς δομή. Είναι ο μόνος τρόπος ώστε να δοθεί τέλος στην αγωνία μεγάλου αριθμού γονέων οι οποίοι είτε συνειδητά είτε εξ ανάγκης επιλέγουν να εναποθέσουν τις ελπίδες τους για τη θεραπεία και αποκατάσταση των πασχόντων παιδιών τους στο ΕΚΑΣΚΑΠ, αγωνία την οποία τόσο οι υπογράφοντες όσο και τα μέλη του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ συμμεριζόμαστε βαθιά.

                                  

                                              Με ειλικρινή εκτίμηση

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                               Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 ΚΩΝ/ΝΟΣ ΧΟΡΤΗΣ                                                        ΑΝΝΑ ΔΗΜΑΡΑ

Μοιραστείτε.

Σχετικά με τον συντάκτη

N.

Αφήστε ένα σχόλιο