simera

Μια Πολιτισμική συνάντηση στην Σκάλα

Λέγεται συχνά πως, όποια κι αν είναι η κατάσταση στην επαρχία, ο κόσμος εκεί διψά για πολιτισμό, καμιά φορά ορμώμενος από μια διάθεση ανακάλυψης, μια άδολη περιέργεια που τον παρακινεί να ψηλαφίσει πράγματα που δεν πέφτουν συχνά στα χέρια του. Όταν εισέρχεται και η τεχνολογία ως μια επιπλέον διάσταση, ίσως αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο.

Την περασμένη Παρασκευή, 26 Αυγούστου, στη Σκάλα του Δήμου Ευρώτα Λακωνίας, σε μια βραδιά που σκοπό είχε να αναδείξει τις προσπάθειες τριών νέων της περιοχής, σε διαφορετικό τομέα ο καθένας, το όμορφο και διάσπαρτο με ευωδιαστά βότανα πάρκο του Ιπποκράτη όπου πραγματοποιούνται θερινές κινηματογραφικές προβολές γέμισε από ανθρώπους κάθε ηλικίας.

Ο τίτλος της βραδιάς, «το Σήμερα», και πράγματι έτσι ήταν αφού οι συντελεστές της πορεύονται στην καθημερινότητα του παρόντος και εμπνεόμενοι από αυτήν ανοίγουν τον διασκελισμό τους για το μέλλον.

simera2Η οθόνη του θερινού σινεμά ένας μεγάλος λευκός πίνακας πάνω στο χορτάρι, μπροστά τα όργανα και το αναλόγιο, λίγο πιο πέρα τα καθίσματα με τραπεζάκια μοιρασμένα ανάμεσα για τα χέρια ή τη μπίρα.

simera4

Ησυχία του πλήθους και η αμηχανία των προετοιμασιών σπάνε πρώτη φορά από τις μελωδίες του τοπικού ωδείου Φρύγιος, του καθ. μουσικής Στάθη Σεργίαδη με του μαθητές Σωτήρη Χριστοδούλου (κιθάρα) & Σταυρούλα Σμπυράκου να τραγουδούν με απρόσμενη αρτιότητα από ροκ μέχρι έντεχνο.

Στη συνέχεια, ο συγγραφέας Χρήστος Αρμάντο Γκέζος, βραβευμένος με Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας, γεννημένος στη Χιμάρα και μεγαλωμένος στη Σκάλα, μίλησε για τα βιβλία του και διάβασε ποιήματα του.

Τη σκυτάλη πήρε ο Παναγιώτης Λεϊμονίτης, ο οποίος ήταν και ο εμπνευστής και διοργανωτής της βραδιάς, για να παρουσιάσει την ψηφιακή εργαλειοθήκη Made in Lakonia (madeinlakonia.gr): μια πρωτοποριακή για την περιοχή, σύγχρονης αισθητικής και στόχευσης πλατφόρμα που σκοπό έχει να αποτελέσει μια ενοποιημένη αγορά για τη Λακωνία, όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να ενημερώνεται για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του νομού, αλλά και να πραγματοποιεί αγορές απευθείας από την Πηγή .

Πρόκειται για ένα σημαντικό και πολύ χρήσιμο διάυλο για τον νομό, ιδιαίτερα για τα αγροτικά προϊόντα τα οποία απασχολούν μεγάλο μέρος της τοπικής οικονομίας.

Η βραδιά έκλεισε με την παρουσίαση του νέου δίσκου του Πάνου Μπούσαλη, «Σεμπρεβίβα», τραγουδοποιού & ερμηνευτή που έπειτα από δύο προσωπικές δουλειές, έχει πραγματοποιήσει σημαντικές συνεργασίες (Σταυρός Ξαρχάκος,Χρηστος Λεοντης, Μαρια Φαραντουρη, Αλκινοος Ιωαννιδης κ.α) και πλήθος εμφανίσεων σε φεστιβάλ και αφιερώματα και τραγούδησε δικά του κομμάτια, καθώς και άλλων καλλιτεχνών.

Το νήμα και τη ροή της βραδιάς επεσήμανε η οθόνη η οποία καθόλη τη διάρκεια είχε μετατραπεί σε έναν συμπαντικό καμβά με προβολή εικόνων από τα νεφελώματα, τα άστρα και τους πλανήτες που μας περιβάλλουν. Ήταν μια ταινία που υπερέβαινε τα δισδιάστατα όρια της οθόνης, απλωνόταν σε ένα πεδίο έξω από αυτήν, έπεφτε πάνω στο γρασίδι και τους ανθρώπους, οι οποίοι γίνονταν κι αυτοί οργανικό και αναπόσπαστο κομμάτι της.

Και μόλις άρχισαν να μαζεύονται τα όργανα και να σβήνουν τα φώτα, οι άνθρωποι σκορπούσαν σιγά σιγά, αδειάζοντας το σκούρο πράσινο και τα τραπεζάκια, άλλος με τη ζακέτα που είχε βγάλει για το κρύο, άλλος με τη μισοτελειωμένη και ζεστή πια μπίρα στο χέρι, όλοι όμως τη μυρωδιά μιας γλυκιάς καλοκαιρινής βραδιάς , από αυτές που περνάς όμορφα αλλά φεύγοντας αισθάνεσαι και ότι έχεις ανακαλύψει κάτι μικρό, ότι έχεις ικανοποιήσει κατά ένα μέρος την περιέργειά σου· ή την έχεις εξάψει λίγο περισσότερο.

Ευχαριστούμε θερμά για την αγάπη και την φροντίδα τους:

Δημοτική Κοινότητα Σκάλας και την κα Ιωάννα Κούρλα Σύλλογο “Νέοι Ορίζοντες” και την κα Νικολέττα Λεϊμονιτη

simera3

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο