Πιερρακάκης: Δεν υπάρχει υποχρέωση δήλωσης των self tests

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Στην «ατομική ευθύνη» των πολιτών ρίχνει και την καταγραφή των κρουσμάτων η κυβέρνηση, καθώς όπως ξεκαθαρίστηκε σε όλους τους τόνους είναι εθελοντική και όχι υποχρεωτική η δήλωση αποτελεσμάτων των self test. Έτσι, αν κάποιος είναι θετικός δεν υποχρεούται να το δηλώσει για να καταγραφεί στα ημερήσια κρούσματα του ΕΟΔΥ και να ξεκινήσει ιχνηλάτηση στις επαφές του αντίστοιχα. «Εμείς πιστεύουμε πάρα πολύ στην ατομική ευθύνη και στο ότι ο κάθε συμπολίτης μας καλό θα ήταν να το δηλώσει» υποστήριξε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.


Εθελοντική θα είναι η δήλωση των αποτελεσμάτων των τεστ για κορονοϊό που θα κάνουν οι πολίτες στο σπίτι τους, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, με μια συλλογιστική πορεία που σίγουρα απέχει πολύ από την ιχνηλάτηση και τη σωστή καταγραφή των κρουσμάτων. Ο υπουργός επικαλέστηκε τα προσωπικά δεδομένα και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πιστεύει πολύ στην ατομική ευθύνη των πολιτών.

Για τη διαδικασία που θα ακολουθείται, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, τόνισε πως μετά τη διενέργεια του τεστ, ο πολίτης θα πρέπει να μπει σε μια πλατφόρμα να δηλώσει εάν είναι θετικός, κάτι που θα τους δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε πρόσθετο τεστ σε δημόσια δομή. «Υποχρέωση δεν υπάρχει σε αυτό το σύστημα, εθελοντική είναι η λειτουργία του. Δεν υπάρχει κάποια επίπτωση αν κάποιος δεν δηλώσει το αποτέλεσμα του τεστ» υπογράμμισε ο υπουργός, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση πιστεύει στην ατομική ευθύνη των πολιτών.

«Εφόσον είναι θετικός και το δηλώσει μέσα από την πλατφόρμα, μπορεί να κάνει μετέπειτα δωρεάν τεστ στις δημόσιες δομές για να μπορέσει με βάση αυτό για παράδειγμα να πάρει άδεια από τη δουλειά του» πρόσθεσε ο κ. Πιερρακάκης, σημειώνοντας ότι η διάθεση των self tests αναμένεται να γίνει στις αρχές Απριλίου. «Προετοιμαζόμαστε εντατικά για να προλάβουμε αυτά τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, τα οποία τίθενται από την πραγματικότητα» συμπλήρωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

«Αν κρύψω ότι έχω θετικό;» αναρωτιέται ξανά ο παρουσιαστής με τον κ. Πιερρακάκη να απαντά ότι «όλη αυτή η συζήτηση αλληλεπιδρά με θέματα προσωπικών δεδομένων και είναι μια διαδικασία που έχει ισχύσει πανευρωπαϊκά σε κάθε τι, είτε μιλούσαμε για την ιχνηλάτηση, είτε μιλούσαμε για οτιδήποτε άλλο, προφανώς υπάρχει ο γενικός κανονισμός της προστασίας των δεδομένων. Από εκεί και πέρα εμείς πιστεύουμε πάρα πολύ στην ατομική ευθύνη και στο ότι ο κάθε συμπολίτης μας καλό θα ήταν να το δηλώσει για να μπορέσει μετά αυτό και να καταγραφεί και να το τεστάρει».

Με πληροφορίες από το The Press Project

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο