Του Δημήτρη Κούλαλη

Πριν λίγες μέρες, η Stefani Germanotta, κατά κόσμον ”Lady Gaga”, ξεκίνησε ένα από τα σόου της με το γνωστό ”πατριωτικό” «God bless America» του Irving Berlin. Στη συνέχεια,όμως, κάπως απρόσμενα πέρασε στον Woody Guthrie και το «Τhis Land is your Land» (0:48). Πολλοί δημοσιολόγοι στην Αμερική, θεώρησαν αυτήν της την κίνηση ως άσκηση δριμείας κριτικής στις μέχρι τώρα πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ.

”Η ευχή της για δικαιοσύνη και ελευθερία για όλους ήταν μια ακόμη κριτική στο λευκό εθνικισμό του Τραμπ”, ανέφεραν χαρακτηριστικά. Δεν γνωρίζουμε αν έχει βάση αυτή η προσέγγιση,ούτε αν η ίδια η ”Lady Gaga” γνώριζε ότι ο Guthrie είχε γράψει το ‘’Τhis is land is your land’’ ως ανταπάντηση στο ‘’God bless America’’ του Berlin.


Το μόνο βέβαιο είναι ότι, έστω και έτσι, ακούστηκαν οι βαθιά ανθρώπινοι – διεθνιστικοί στίχοι του μεγαλύτερου ”ποιητή” της εργατικής τάξης στην Αμερική


.
ΥΓ: Ο Woody Guthrie εμπνεύστηκε το εν λόγω τραγούδι βλέποντας τα όσα υπέφεραν οι ”εσωτερικοί πρόσφυγες”- κάτοικοι της Οκλαχόμα που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη γη τους, εξαιτίας του Dust Bowl, της μεγάλης ξηρασίας της δεκαετίας του ’30. Σήμερα, η Οκλαχόμα είναι από τις πολιτείες των ΗΠΑ με την πιο σκληρή στάση απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Σημεία των καιρών; Ίσως…

Μοιραστείτε.

2 Σχόλια

  1. Pingback: “ΠΕΡΠΑΤΗΣΕ” Η LADY GAGA ΣΤΗ ΓΗ ΤΟΥ WOODY GUTHRIE; – Dimitris Koulalis

Αφήστε ένα σχόλιο