8-2_foto

Από την Βασιλική Μαμαλούκου

“Κλέψε από οπουδήποτε βλέπεις έμπνευση ή καύσιμα για τη φαντασία σου. Καταβρόχθιζε παλιές ταινίες, νέες ταινίες, μουσική, βιβλία, πίνακες, φωτογραφίες, ποιήματα, όνειρα, περιστασιακές συζητήσεις, αρχιτεκτονική, γέφυρες, ταμπέλες στους δρόμους, δέντρα, σύννεφα, σώματα στο νερό, φως και σκιές. Επίλεγε να κλέβεις μόνο ό,τι μιλάει κατευθείαν στην ψυχή σου. Αν το κάνεις αυτό, η δουλειά σου (και η κλοπή σου) θα είναι πρωτότυπη.”

Τζιμ Τζάρμους

 

Ο Τζιμ Τζάρμους παραμένει πάντοτε φρέσκος και τολμηρός ως σκηνοθέτης και όμως σχεδόν σε όλες του τις ταινίες αναφέρεται σε καλλιτέχνες ή καλλιτεχνικά έργα του παρελθόντος.Πάντα αλληγορικός, δεν αρνήθηκε ποτέ ότι η διαρκώς ανανεούμενη τέχνη του είναι ένα ρεμίξ παλιότερων ιδεών, αν και όπως έγραψε ο  William Carlos Williams , ποιητής του επικού Paterson, που συχνά διαβάζει ο πρωταγωνιστής Ανταμ Ντράιβερ ,δεν υπάρχουν ιδέες παρά μόνον στα πράγματα που μας περιβάλλουν.

Πάντα ρομαντικός ο Τζάρμους επέστρεψε για να μοιραστεί  τη βαθιά  του πίστη στη δυαδικότητα σε όλα, πως ακόμη και ο πιο αδιάφορος, συνηθισμένος άνθρωπος μπορεί να κρύβει έναν ποιητή και πως κάθε νέα μέρα -όσο αργή,στατική ή μονότονη και αν φαίνεται-είναι μια διαφορετική ,μαγική εκδοχή της προηγούμενης…

Παρακολουθώντας 7 μέρες από την ρουτίνα του Paterson, ενός οδηγού λεωφορείου με καρδιά ποιητή,η κάμερα του Τζάρμους εστιάζει στις μικρές λεπτομέρειες που κάνουν την καθημερινότητα του λιγότερο φτωχή.Ο Paterson ζει στην πόλη Paterson, ξυπνά κάθε μέρα την ίδια ώρα για να επιβιβαστεί στο λεωφορείο του και ακούει με προσοχή τις ιστορίες των ανθρώπων που συναντά, σημειώνοντας στίχους σε ένα τετράδιο, έπειτα επιστρέφει σπίτι του, βγάζει βόλτα τον σκύλο του (τη βραβευμένη Nellie) και κάνει μια σύντομη στάση στο τοπικό μπαρ για να πιει μια μπύρα.

Στο σπίτι τον περιμένει η Laura, η μεγαλύτερη θαυμάστρια της ποίησής του που τον δέχεται όπως είναι.Εκεί, στο σπίτι του Paterson,διακρίνουμε βιβλία του Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας,τον Μπόρχες και ροκ ινδάλματά του σε φωτογραφίες.. Η νοσταλγία διάχυτη μολονότι ο Τζάρμους ισορροπεί το παλιό με το νέο με σεβασμό σαν παρατηρητής, με μια γλυκειά, ανακουφιστική αίσθηση πως όλα θα πάνε καλά και πως η τέχνη θα επιβιώσει κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη.

Η επαναληπτικότητα της ρουτίνας του Paterson ισορροπεί με την μαγεία που αντλεί από απλές, μικρές πράξεις αγάπης,όπως η ζεστή αγκαλιά του ζευγαριού στο κρεβάτι, με την οποία ανοίγει και κλείνει θαυμάσια η ταινία.

Το Paterson θα κάνει πρεμιέρα στη χώρα μας στις 5/1/2017 στο Άστυ και Πτι Παλαί, σε διανομή Ama Films. Στο μεταξύ θα ανοίξει την αυλαία του 57ου Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 3/11/2016 στο Ολύμπιον.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο ένθετο του Νόστιμον Ήμαρ στον Δρόμο της Αριστεράς, την Παρασκευή 28.10.2016

Κάθε Σάββατο κυκλοφορεί στα περίπτερα το έντυπο Νόστιμον Ήμαρ ένθετο στον Δρόμο της Αριστεράς.

dromos-n

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο