Επικαιρότητα

Οργή για τον βίαιο θάνατο της 16χρονης Λουσία στην Αργεντινή

By N.

October 19, 2016

Η Λουσία Περέζ δολοφονήθηκε με πολύ άγριο τρόπο στις αρχές του μήνα στην πόλη Mar del Plata της Αργεντινής.

Δύο άνδρες την άφησαν σε ένα νοσοκομείο στις 8 Οκτωβρίου, λέγοντας ότι είχε πάρει υπερβολική δόση ναρκωτικών.

Αλλά οι γιατροί βρήκαν ότι είχε υποστεί ακραία σεξουαλική βία. Το κορίτσι το είχαν ναρκώσει πρώτα με μαριχουάνα και κοκαΐνη, είπαν οι ιατροδικαστές αλλά ο πόνος από τη σεξουαλική βία ήταν τέτοιος που οδήγησε σε καρδιακή προσβολή.

«Ξέρω ότι δεν είναι πολύ επαγγελματικό εκ μέρους μου να το πω, αλλά είμαι και μητέρα και γυναίκα. Έχω δει χιλιάδες πράγματα στην καριέρα μου, αλλά τίποτα τόσο άγριο όσο αυτή η ακολουθία των αποτρόπαιων πράξεων» είπε η Μαρία Ισαμπέλ Σάντσεζ, η εισαγγελέας που έχει αναλάβει την υπόθεση.

Δυο ύποπτοι έχουν ήδη συλληφθεί για τη δολοφονία και ένας τρίτος για τη συγκάλυψη του εγκλήματος.

Έγιναν 235 «γυναικοκτονίες» («femicides» όπως είναι ο επίσημος όρος στον ποινικό κώδικα της χώρας) το 2015 και τουλάχιστον τρεις γυναίκες έχουν δολοφονηθεί στην Αργεντινή μετά τον θάνατο της Λουσία.

Οι ακτιβιστές ζητούν από τις γυναίκες να απέχουν για ώρα από την εργασία τους «στο γραφείο, το σχολείο, τα νοσοκομεία, τα δικαστήρια, τα δημοσιογραφικά γραφεία, τα καταστήματα, τα εργοστάσια» για να απαιτήσουν να σταματήσει «η φαλλοκρατική βία». Και μετά, στις 5 ώρα το απόγευμα, τοπική ώρα, να βγουν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες, ντυμένες στα μαύρα, ως ένδειξη πένθους. Τέτοιου είδους πορείες γίνονται στη χώρα εδώ και ένα χρόνο.

«Γυναίκες ντυθείτε στα μαύρα και φωνάξτε ότι η Αργεντινή και ο κόσμος όλος δεν θέλει ούτε μια γυναίκα λιγότερη» (#NiUnaMenos) αναφέρεται στο κάλεσμα μέσω twitter για τη «Μαύρη Τετάρτη» (#MiércolesNegro)

Όπως έγραψε ο 19χρονος αδελφός της Λουσία, Ματίας, στο Facebook οι διαδηλώσεις είναι ο μόνος τρόπος για να μην «σκοτωθούν χιλιάδες άλλες κοπέλες σαν την Λουσία» και ο μόνος τρόπος «για να αναπαυθεί εν ειρήνη» η αδελφή του.

Στην Αργεντινή δολοφονείται μια γυναίκα κάθε 36 ώρες σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Η κυβέρνηση υιοθέτησε το νόμο κατά της «γυναικοκτονίας» το 2012 με πιο σκληρές ποινές για τους άνδρες που σκοτώνουν γυναίκες, όταν στο έγκλημα παίζει ρόλο το φύλο του θύματος.

Ο νόμος προβλέπει και πιο σκληρές ποινές για την ενδοοικογενειακή βία.

Άλλες 15 χώρες στη Λατινική Αμερική έχουν υιοθετήσει τέτοια νομοθεσία, ωστόσο σύμφωνα με τους επικριτές των μέτρων, δεν εφαρμόζονται αποτελεσματικά.

Εφημερίδα των Συντακτών