Lara Herzog

Του Κώστα Σκλιάμη

Η Ένωση Ολλανδικών Δήμων (VNG), μέσω έκθεσης που δημοσίευσε στις 30 Νοεμβρίου, καλεί την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την στάση της απέναντι στην κάνναβη και την καλεί να προχωρήσει στη ρυθμιση της παραγωγής κάνναβης. Η έκθεση εκπονήθηκε από επτά δημάρχους και τοπικούς αξιωματούχους και χρειάστηκαν οκτώ μήνες για να ολοκληρωθεί. Η ρύθμιση της κάνναβης στην οποία επικεντρώνεται η έκθεση θεωρείται αναγκαία ώστε να αποσυνδεθεί η παραγωγή κάνναβης απο το οργανωμενο έγκλημα.

H παρούσα κατάσταση στην Ολλανδία είναι ότι η κάνναβη μπορεί να πωλέιται νόμιμα σε μικρές ποσότητες  (εως 5 γραμμάρια) μέσω εγκεκριμένων καταστημάτων, γνωστά ως coffeeshops αλλά η παραγωγή παραμένει στη μάυρη αγορά και στα χέρια του οργανωμένου εγκλήματος. «Η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί», αναφέρει η έκθεση των Δήμων. «Ως τοπικοί αξιωματούχοι, βιώνουμε σημαντικά κοινωνικά προβλήματα. ‘Κανοντας τα στραβά μάτια στη παραγωγή κάνναβης, η κυβέρνηση δίνει στους εγκληματίες ελεύθερο πεδίο να πωλούν τα προϊόντα τους.», αναφέρει η έκθεση.

Η Ένωση των Ολλανδικών Δήμων υποστηρίζει την εισαγωγή ενός συστήματος δημοτικών αδειών για την παραγωγή κάνναβης. Σύμφωνα με την εφημερίδα Volkskrant, αυτή είναι η πιο σοβαρή προσπάθεια των τοπικών αρχών ώστε η κάνναβη να απεμπλακεί από τη σημερινή πολιτική ανοχής, στην οποία η κάνναβη πωλειται και χρησιμοποιείται σε coffee shops, αλλά η καλλιέργεια είναι παράνομη.

Σύμφωνα με την ομάδα εργασίας της Ένωσης των Δήμων,  η τρέχουσα πολιτική οδηγεί σε μια «απαράδεκτη κατάσταση», καθώς δεν δίνεται προσοχή στη δημόσια υγεία και στην ποιότητα της κάνναβης, ενώ την ίδια στιγμη αυτή η κατάσταση υποβοηθά τις εγκληματικές ομάδες που προμηθεύουν κάνναβη τα coffee shops.

Η πρόταση στοχεύει αρχικά να επιτρέψει σε μια σειρά από δήμους να πειραματιστούν με τις μορφές της νομιμοποιημένης καλλιέργειας. Αυτές περιλαμβάνουν τις λεγόμενες λέσχες κάνναβης, εντός των οποίων τα μέλη μπορούν να καλλιεργήσουν κάνναβη και να κάνουν χρήση κάνναβης για προσωπική χρήση. Οι δήμοι πιστεύουν ότι μια πιο προφανής λύση είναι ένα σύστημα χορήγησης αδειών όπου ένας επιχειρηματίας μπορεί να υποβάλει αίτηση για άδεια να καλλιεργεί φυτά κάνναβης από το δήμο που ζει. Έτσι θα έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργούν και να πωλούν κάνναβη υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Tα coffee shops ανταποκρίθηκαν αρχικά θετικά στην πρόταση της ομάδας εργασίας του Συλλόγου των Ολλανδικών Δήμων να ρυθμίζουν οι δήμοι την καλλιέργεια κάνναβης. Ωστόσο, η βιομηχανία κάνναβης προειδοποιεί ότι το φαινόμενο πρέπει να συζητηθεί τόσο με τους χρήστες όσο και με τους ίδιους τους επιχειρηματίες. «Μην μιλάτε απλά για εμάς, αλλά να μιλήσετε μαζί μας,» δήλωσε ο Wouter van Egmond από την “Πλατφόρμα Επιχειρησεων Κάνναβης” της Ολλανδίας.

Ο Bernt Schneiders, πρόεδρος της Επιτροπής των Δήμων και Δήμαρχος του Χάρλεμ, δεν αναμένει βραχυπρόθεσμα πολιτικές αποφάσεις. «Η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει δώσει κανένα περιθώριο στη Βουλή. Ελπίζω όμως ότι τα κόμματα θα λάβουν το μήνυμα. Με μια μελλοντική κυβέρνηση μπορεί, στη συνέχεια, και ελπίζω να γίνει ένα βήμα.» Η επιτροπή ελπίζει ότι τα δημοτικά πειράματα μπορεί να αρχίσουν μέσα στο επόμενο έτος. Σε μια πόλη μπορει να αρχίσουν για παράδειγμα λέσχες κάνναβης όπου θα παράγουν κάνναβη με εποπτεία από τον δήμο.

Απο την άλλη πλευρά ομάδες όπως η VOC (Ένωση για την Κατάργηση Απαγόρευσης της Κάνναβης), αντιδρουν με την συγκεκριμένη πρόταση. Ο λόγος είναι ότι μετά από τον προτεινόμενο αυστηρό έλεγχο μόνο ένας περιορισμένος αριθμός  coffeeshops θα λαμβάνουν άδεια, με αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση του αριθμού αυτών στην Ολλανδία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής Bernt Schneiders,  μέχρι 60% του συνόλου των ολλανδικών coffeeshops θα πρέπει να κλείσουν. Αυτό σύμφωνα με τη VOC σημαίνει ότι 800.000 Ολλανδοί καταναλωτές κάνναβης θα στερηθούν τη σχετικά εύκολη προσβάση στην αγορά. Επομένως, εκφράζεται ο φόβος ότι ο περιορισμένος αριθμός σημείων πώλησης, θα ωθήσει τους καταναλωτές κάνναβης στην μαύρη αγορά και στους πλανόδιους εμπόρους.

Τέλος, οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν βλέπουν κανένα περιθώριο για ρύθμιση της παραγωγής, υποστηρίζοντας ότι θα ερχόταν σε αντίθεση με τις διεθνείς συνθήκες για τα ναρκωτικά.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ολλανδία αρχίζει πάλι έναν δημόσιο διάλογο σχετικά με την αναμόρφωση του τομέα της κάνναβης με σκοπό τόσο να προστατευτεί ο καταναλωτής έχοντας πρόσβαση σε κάνναβη υψηλής ποιότητας όσο και να καταπολεμηθεί η παράνομη παραγωγή και το εγκληματικό μονοπώλιο παραγωγής και προμήθειας κάνναβης. Αυτή η συζήτηση σίγουρα θα πάρει χρόνο. Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, η Ολλανδία φαίνεται και πάλι ότι είναι πρωτοπόρος στις φιλελεύθερες πολιτικές μέσα στην Ευρωπαική Ένωση, δίνοντας το παράδειγμα προς τις άλλες χώρες πως η πολιτική σχετικά με τη κάνναβη πρέπει να σέβεται τα ατομικά δικαιώματα του χρήστη/καταναλωτή.

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο