Οι ΗΠΑ και η Ουκρανία ήταν τα δύο μοναδικά έθνη που τάχθηκαν κατά του ψηφίσματος των ΗΕ την Τετάρτη 16/12 σχετικά με την «Καταπολέμηση της εξύμνησης του Ναζισμού, του Νεοναζισμού και λοιπών πρακτικών που συμβάλλουν στην ενίσχυση σύγχρονων μορφών ρατσισμού, φυλετικών διακρίσεων, ξενοφοβίας και συναφών μορφών μισαλλοδοξίας». Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 130 ψήφους υπέρ και 2 κατά.

  • MPN NEWS
  • Μετάφραση: Δώρα Βλάσση

Το ψήφισμα παρουσίασε 70 αρκετά ήπιες δηλώσεις που καταδίκαζαν τα εγκλήματα του Αδόλφου Χίτλερ, ενώ εξέφραζαν επίσης ανησυχία για την άνοδο σύγχρονων Νεοναζί ομάδων.

«Ο νεοναζισμός είναι κάτι παραπάνω από την εξύμνηση ενός κινήματος του παρελθόντος, είναι ένα σύγχρονο φαινόμενο με ισχυρά κατεστημένα συμφέροντα στη φυλετική ανισότητα, καθώς και μια μορφή επένδυσης για την απόκτηση ευρείας στήριξης για τους ψευδείς ισχυρισμούς του περί φυλετικής υπεροχής», προειδοποιεί το έγγραφο, εκφράζοντας έντονη ανησυχία ότι, σε πολλά μέρη του κόσμου, [ο νεοναζισμός] βρίσκεται σε άνοδο. Και προσθέτει ότι «ακόμη και στα μέρη όπου οι νεοναζί ή οι εξτρεμιστές δεν συμμετέχουν επίσημα στην κυβέρνηση, η εκεί παρουσία ακραίων δεξιών ιδεολόγων μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εισαγωγή στη διακυβέρνηση και στον πολιτικό λόγο των ίδιων ιδεολογιών που καθιστούν τον νεοναζισμό και τον εξτρεμισμό τόσο επικίνδυνους».

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ τάσσονται κατά ψηφισμάτων όπως το συγκεκριμένο. Πράγματι, κάθε χρόνο από το 2014, δρούσαν κατ’ αυτό τον τρόπο. Ως δικαιολογία για αυτή την κίνηση, χαρακτήρισαν το ψήφισμα τίποτα περισσότερο από μία «ελαφρώς συγκαλυμμένη προσπάθεια να νομιμοποιηθούν μακροχρόνια ρωσικά αφηγήματα παραπληροφόρησης που διασύρουν γείτονα έθνη υπό το κυνικό πρόσχημα της αναχαίτισης της εξύμνησης των Ναζί». Εντούτοις, το ψήφισμα δεν κατονομάζει οποιοδήποτε κράτος, κάνει μόνο γενικές αναφορές.

Η Ρωσία ήταν πράγματι μία από τις 24 χώρες που υποστήριζε το έγγραφο αυτή τη φορά, κίνηση που οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται ως προσπάθεια χρησιμοποίησης των ΗΕ ώστε να απονομιμοποιηθεί η κυβέρνηση της Ουκρανίας που έχει την αμερικανική στήριξη, καθώς και πλήθος βαλτικών κυβερνήσεων φίλα προσκείμενων στις ΗΠΑ, και κατά της Ρωσίας, όλες εκ των οποίων διατηρούν δεσμούς με τη σύγχρονη ακροδεξιά.

Ένα από τα πολλά βρώμικα μυστικά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είναι ο σημαντικός αριθμός Ουκρανών και άλλων εθνικιστικών ομάδων εντός ΕΣΣΔ που αναδύθηκαν για να συνεργαστούν με τη ναζιστική Γερμανία προκειμένου να απαλλαγούν από την ηγεμονία της Μόσχας. Μεγάλο μέρος της συνεργασίας περιλάμβανε τη συγκέντρωση εκατομμύρια Εβραίων, Ρομά, αριστερών, ομοφυλόφιλων, και λοιπών ομάδων, και την αποστολή τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Με την πτώση της ΕΣΣΔ το 1991, πολλές από αυτές τις ομάδες επανήλθαν στο προσκήνιο, ξαναγράφοντας τη δική τους ιστορία προκειμένου να παρουσιάσουν τους εαυτούς τους όχι ως συνεργάτες, αλλά ως ήρωες εθνικιστές, που αγωνίζονταν κάτω από διπλή κατοχή μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας, επαναπροσδιορίζοντας τους εαυτούς τους ως ευυπόληπτους συντηρητικούς.

Ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα νεοναζιστικής δύναμης είναι η Ουκρανία, όπου οι ΗΠΑ βοήθησαν στην οργάνωση μιας εξέγερσης που οδήγησε σε μια κυβέρνηση φίλα προσκείμενη στην Ουάσιγκτον. Το 2015, η νέα αυτή κυβέρνηση απαγόρευσε τη σοβιετική εικονογραφία, κατέστησε παράνομη τη συμπάθεια προς τον κομμουνισμό, και ξεκίνησε επισήμως την αποκατάσταση νεοναζιστικών ομάδων που συμμετείχαν σε γενοκτονία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τιμώντας την υποτιθέμενη θυσία και φιλοπατρία τους.

Μολονότι αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ακόμη ένα παράδειγμα της άρνησης του Donald Trump να καταδικάσει την ακροδεξιά, είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι η επερχόμενη διοίκηση του Biden θα είχε ψηφίσει διαφορετικά. Πράγματι, το 2014, ο ίδιος ο Biden ταξίδεψε στην Ουκρανία για να συμμετάσχει στην επανάσταση, βοηθώντας την αντιπολίτευση να ενωθεί ενάντια στον φιλορώσο Πρόεδρο Yanukovych, αναγκάζοντάς τον να εγκαταλείψει τη χώρα.

Επιδεικνύοντας ένα επίπεδο παρεμβολών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής που ακόμη και οι πιο στριφνοί υπέρμαχοι του Russiagate θα μπορούσαν μόνο να ονειρευτούν, ο Biden καυχήθηκε αργότερα ότι διέταξε ο ίδιος τον Yanukovych να παραιτηθεί. Λίγους μήνες αργότερα, ο γιος του Biden, ονόματι Hunter, απέκτησε μια θέση στο συμβούλιο της Burisma, μιας ουκρανικής εταιρείας ενέργειας, με μισθό περί τα 50.000 δολάρια τον μήνα, παρότι δεν διέθετε εμπειρία στον τομέα της ενέργειας, ούτε κάποια γνώση της περιοχής ή των γλωσσών σε αυτήν.

Ύστερα από την ανατροπή του Yanukovych, η κυβέρνηση της Ουκρανίας ήταν επίμονα φιλοευρωπαϊκή× ίσως αυτό να είναι ένας λόγος γιατί ουσιαστικά κάθε ευρωπαϊκό έθνος (περιλαμβανομένης της Γερμανίας) αποφάσισε να απέχει από τη θετική ψήφο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Όσο βρισκόταν στην Ουκρανία, ο μελλοντικός εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ συναντήθηκε επίσης δημόσια με τον νεοναζί ηγέτη, Oleh Tyahnybok, επικεφαλής του Κόμματος Ελευθερίας (Freedom Party), έναν άνθρωπο που είχε καλέσει προηγουμένως σε πόλεμο εναντίον της «μοσχοβίτικης-εβραϊκής μαφίας» και των «Εβραίων ολιγαρχών που κυβερνούν την Ουκρανία». Μολονότι το Κόμμα Ελευθερίας έχει περιορισμένη πολιτική ισχύ, άλλοι υπερεθνικιστές έχουν διοριστεί σε νευραλγικές θέσεις στην κυβέρνηση, και η ακροδεξιά ασκεί σημαντική επιρροή στον δημόσιο διάλογο εντός της χώρας και είναι σε θέση να προσελκύει πλήθος κόσμου στις διαδηλώσεις τους.

Η αμερικανική κυβέρνηση πλήρωσε για την εκπαίδευση μεγάλου μέρους των νέων ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, περιλαμβανομένου του ημι-επίσημου πλέον Τάγματος Αζόφ, μιας ναζιστικής παραστρατιωτικής ομάδας που χρησιμοποιεί εικονογραφία από τα Waffen SS. Το 2018, το FBI ανακάλυψε ότι πολλοί από τους ηγέτες της διαδήλωσης «Unite the Right» στο Σάρλοτσβιλ, στη Βιρτζίνια, είχαν εκπαιδευθεί, με τη σειρά τους, από Ουκρανούς νεοναζί.

Όπως φαίνεται, υπάρχει μηδενική κάλυψη για την ψήφο στα κυρίαρχα εταιρικά μέσα ενημέρωσης, με καμία αναφορά στην απόφαση από τους New York Times, το CNN, το CNBC,  το Fox News, ή το MSNBC, και καθόλου σχετικά αποτελέσματα στις Ειδήσεις Google. Λαμβάνοντας υπόψη τις αμφίβολες συνδέσεις του Biden με τη χώρα, όσο λιγότερες ειδήσεις σχετίζονται με την Ουκρανία, τόσο το καλύτερο για τον ίδιο.


  • Κεντρική φωτογραφία | Εθελοντές της άκρας δεξιάς του Azov Battalion στο Κίεβο στις 14 Οκτ 2016 | Efrem Lukatsky | AP
Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο