Στις 17 Φεβρουαρίου 2016, φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών, ο σπουδαίος σκηνοθέτης και ένας από τους πιο ιδιοσυγκρασιακούς δημιουργούς της δεκαετίας του ’70, Αντρέι Ζουλάφκσι.

Από τις πιο γνωστές του τανίες ήταν το «Σημασία έχει να αγαπάς». Είχε συνεργαστεί με ηθοποιούς όπως η Ρόμι Σνάιντερ και η Ιζαμπέλ Ατζανί. Με την κατά 26 έτη μικρότερή του Σοφί Μαρσό, έζησαν μαζί επί 17 χρόνια και το 1995 απέκτησαν ένα γιο.

 “Θέλω να κινηματογραφώ ιστορίες που έχουν μέσα τους κάτι το υπερβατικό.” 

Κάθε ταινία του Πολωνού σκηνοθέτη – από το ντεμπούτο του, «Το Τρίτο Μέρος της Νύχτας» του 1971 μέχρι και το «Cosmos» του 2015 – είναι και ένα κομψοτέχνημα παροξυσμικού πάθους, σινεφιλικών αναφορών, cult αποδόμησης, ικανό να σε στείλει σε σημεία που το σινεμά δεν έφτασε συχνά μέσα στον πρώτο αιώνα της υπαρξής του. Ή τουλάχιστον να σε πείσει πως μερικές φορές το σινεμά συνάντησε το πάθος με αποτέλεσμα μια έκρηξη λατρείας που αντέχει ακόμη.


Λίγο πριν τον θάνατο του σκηνοθέτη, ο άλλος του γιος, Xawery τον οποίο απέκτησε με Πολωνή ηθοποιό, είχε γράψει στην σελίδα του στο Facebook:

“Φίλοι μου έχω την ανάγκη να σας γράψω. Ο Αντρέι Ζουλάφσκι είναι στο τελικό στάδιο του καρκίνου, βρίσκεται στην εντατική” ενώ σημείωνε ότι «δεν τρέφει ελπίδες» για την εξέλιξη της ασθένειας του πατέρα του.

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο