ROMANOS-805x450

«Δεν είναι μία, ούτε δύο, αλλά τρεις οι φορές που το Συμβούλιο της Φυλακής [Στ. Περιμένη, Χ. Κουτσομιχάλη, Β. Φραγκαθούλα] σε αγαστή συνεργασία με τον ειδικό εφέτη ανακριτή [Ε. Νικόπουλο] απορρίπτουν το κατοχυρωμένο δικαίωμα του Νίκου Ρωμανού, που είναι και δικαίωμα κάθε κρατούμενου, στο να σπουδάσει. Φυσικά η αιτία είναι ο τρόπος με τον οποίο διεκδίκησε ο Ν. Ρωμανός το δικαίωμά του: θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του με πολυήμερη απεργία πείνας. Φυσικά η αιτία είναι το κύμα αλληλεγγύης που ξεπέρασε τα όρια του ιδεολογικού χώρου στον οποίο ανήκει. Φυσικά η αιτία είναι να σταλεί ένα μήνυμα μηδενικής ανοχής απέναντι σε όποιον –κρατούμενο ή μη– διεκδικεί δικαιώματα. Και φυσικά η αιτία είναι ότι κάθε κρατούμενος είναι όμηρος των δικών τους ερμηνειών του νόμου. »  τονίζει η πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των κρατουμένων σε ανακοίνωσή της, ενώ επισημαίνει πως:

«Ο κ. Νικόπουλος συνάγει από τα πολιτικά κείμενα του Νίκου Ρωμανού πως η εκπαιδευτική άδεια δεν θα ωφελήσει την προσωπικότητά του, ώστε να χωρέσει στα καλούπια που ο εφέτης έχει φτιάξει, και άρα δεν δέχεται να του αναγνωρίσει το κατοχυρωμένο του δικαίωμα. Η αλήθεια, όμως, είναι πως ενοχλήθηκε ο κ. Νικόπουλος που ο Ν. Ρωμανός τον αναφέρει ονομαστικά σε κάποιο από τα κείμενά του – μάλιστα εφέτης ανακριτής έχει το θράσος να υπογραμμίσει ιδιοχείρως αυτή την αναφορά στην έκθεσή του. Και επειδή ενοχλήθηκε ο κύριος, θαρρεί πως έχει το δικαίωμα και την αρμοδιότητα να του απορρίψει την αίτηση.»

Ολόκληρη η ανακοίνωσή της πρωτοβουλίας για τα δικαιώματα των κρατουμένων εδώ:

Διότι δεν συνεμορφώθη

* Είναι αδιαμφισβήτητο δικαίωμα η πρόσβαση του Νίκου Ρωμανού στα πανεπιστημιακά έδρανα
* Παράβαση καθήκοντος η απόρριψη των αιτήσεών του

Δεν είναι μία, ούτε δύο, αλλά τρεις οι φορές που το Συμβούλιο της Φυλακής [Στ. Περιμένη, Χ. Κουτσομιχάλη, Β. Φραγκαθούλα] σε αγαστή συνεργασία με τον ειδικό εφέτη ανακριτή [Ε. Νικόπουλο] απορρίπτουν το κατοχυρωμένο δικαίωμα του Νίκου Ρωμανού, που είναι και δικαίωμα κάθε κρατούμενου, στο να σπουδάσει. Φυσικά η αιτία είναι ο τρόπος με τον οποίο διεκδίκησε ο Ν. Ρωμανός το δικαίωμά του: θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του με πολυήμερη απεργία πείνας. Φυσικά η αιτία είναι το κύμα αλληλεγγύης που ξεπέρασε τα όρια του ιδεολογικού χώρου στον οποίο ανήκει. Φυσικά η αιτία είναι να σταλεί ένα μήνυμα μηδενικής ανοχής απέναντι σε όποιον –κρατούμενο ή μη– διεκδικεί δικαιώματα. Και φυσικά η αιτία είναι ότι κάθε κρατούμενος είναι όμηρος των δικών τους ερμηνειών του νόμου. Όμως, δεν είναι αυτές οι επίσημες αιτιολογίες που χρησιμοποιούν.

Ο ειδικός εφέτης ανακριτής κρίνει πως ο Ν. Ρωμανός δεν δικαιούται άδεια γιατί είναι υπόδικος, παρότι ο νόμος προβλέπει αναγνώριση του δικαιώματος στην παιδεία και στους υπόδικους. Η αλήθεια είναι ότι ο Ν. Ρωμανός βρίσκεται εγκλωβισμένος σε μια αέναη υποδικία εδώ και 26 μήνες, ενώ στο μεσοδιάστημα κατέστη και κατάδικος. Και ο μόνος λόγος αυτής της ομηρίας είναι ότι οι εισαγγελικές αρχές «προγραμματίζουν» να ξεκινήσει μια υποδικία μετά το πέρας της προηγούμενης, μη και χάσει την ταμπέλα του «υπόδικου» και αποκτήσει δικαιώματα κρατούμενου.

Επιπλέον ο εφέτης ανακριτής κ. Νικόπουλος αποφαίνεται στο πόρισμά του ότι ο Ν. Ρωμανός δεν χρησιμοποίησε την πρόσβαση στο ίντερνετ, που του παρέχεται από το νόμο για εκπαιδευτικούς λόγους, με τρόπο χρηστό. Πώς κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό, μόνο εκείνος το γνωρίζει, καθώς δεν επικαλείται κανενός είδους έγγραφο, από κανέναν από όσους τον επιτηρούσαν. Κατόπιν, για να βοηθήσει το συνειρμό του αναγνώστη, παραθέτει κείμενα του Ν. Ρωμανού από το indymedia, χωρίς να λέει φυσικά ότι τα ανάρτησε ο ίδιος ο κρατούμενος από τον υπολογιστή της φυλακής, υποβάλλοντας αυτή τη σκέψη.

Και κάπως έτσι φτάνουμε στην τρίτη και γελοιωδέστερη αιτιολογία: διότι δεν συνεμορφώθη… Ο κ. Νικόπουλος συνάγει από τα πολιτικά κείμενα του Νίκου Ρωμανού πως η εκπαιδευτική άδεια δεν θα ωφελήσει την προσωπικότητά του, ώστε να χωρέσει στα καλούπια που ο εφέτης έχει φτιάξει, και άρα δεν δέχεται να του αναγνωρίσει το κατοχυρωμένο του δικαίωμα. Η αλήθεια, όμως, είναι πως ενοχλήθηκε ο κ. Νικόπουλος που ο Ν. Ρωμανός τον αναφέρει ονομαστικά σε κάποιο από τα κείμενά του – μάλιστα εφέτης ανακριτής έχει το θράσος να υπογραμμίσει ιδιοχείρως αυτή την αναφορά στην έκθεσή του. Και επειδή ενοχλήθηκε ο κύριος, θαρρεί πως έχει το δικαίωμα και την αρμοδιότητα να του απορρίψει την αίτηση.
Εδώ έχει ευθύνες και το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο έχει προβεί μεν σε δύο διορθωτικές κινήσεις για να παρακαμφθεί η αναλγησία του συγκεκριμένου κυρίου και να εγκριθεί το αίτημα του φοιτητή, όμως, ποτέ μέχρι σήμερα δεν έκανε λόγο για έκνομη απόφαση και για παράβαση καθήκοντος.

Αφήνει έτσι χώρο να ποινικοποιούνται ιδέες και μάλιστα να απαγορεύεται η πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο, όπου έχει κατοχυρωθεί συνταγματικά η ελεύθερη ανάπτυξη ιδεών.

Καλούμε το υπουργείο να λάβει χωρίς άλλες περιστροφές θέση για τις επαναλαμβανόμενες απορρίψεις των αιτήσεων του φοιτητή Νίκου Ρωμανού, όπως και μέτρα για την άμεση πρόσβασή του στα πανεπιστημιακά έδρανα.
Απαιτούμε τη διερεύνηση για παράβαση καθήκοντος εκείνων που υπέγραψαν τις απορριπτικές αιτήσεις.
Τασσόμαστε στο πλευρό του Νίκου Ρωμανού, όπως και κάθε φοιτητή-κρατούμενου που του απαγορεύεται η πρόσβαση στην παιδεία.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

Μοιραστείτε.

1 Σχόλιο

  1. Pingback: Ο Νίκος Ρωμανός δεν δικαιούται άδεια…διότι δεν συνεμορφώθη!!! | Ώρα Κοινής Ανησυχίας

Αφήστε ένα σχόλιο