Χριστοδούλου Πάνος*
Ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι ένας φλαβοιός, μια κατηγορία RNA ιών με μονή έλικα και με λιπιδικό έλυτρο. Συνήθως επηρεάζουν μικρά ζώα (μικρά θηλαστικά, πουλιά) και μεταδίδονται από ζώο σε ζώο μέσω κουνουπιών.
Ο ιός αυτός προκαλεί ένα εύρος νευρολογικών διαταραχών, μεταξύ των οποίων εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα και ένα σύνδρομο που ομοιάζει την πολιομυελίτιδα. Η διάγνωση γίνεται ορολογικά και σε μικρότερο βαθμό μοριακά, με ανίχνευση των IgG και IgM αντισωμάτων.
Ο ιός εισέρχεται στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ) μέσω του αίματος. Εντός του εγκεφάλου ο ιός επεκτείνεται από κύτταρο σε κύτταρο, προκαλώντας συμφόρηση, οίδημα, μηνιγγίτιδα και εγκεφαλίτιδα. Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας είναι πιο επιρρεπή στη λοίμωξη του ΚΝΣ.
Η θεραπεία στοχεύει στην αδρανοποίηση του ιού και στη ασυμπτωματική αγωγή για περιορισμό των επιπτώσεων της λοίμωξης.
Η πρόληψη η βασίζεται σε δύο άξονες:
- Τη χρήση εμβολιαστικού σχήματος
- Την αντιμετώπιση των οχημάτων του ιού, δηλαδή των κουνουπιών μέσω ψεκασμών σε ελλώδης περιοχές ή σε περιοχές που έχουν παρουσιαστεί κρούσματα και με την ανάπτυξη ειδικών παγίδων για τα αυγά των κουνουπιών.
Στον υπόλοιπο κόσμο τουλάχιστον καθώς στην Ελλάδα το μέσο πρόληψης που χρησιμοποιείται είναι η ακόλουθη αφίσα του ΚΕΕΛΠΝΟ:
Το κράτος λοιπόν, παρά τις υψηλές φορολογίες που επιβάλει στους πολίτες και παρά τη συνταγματική του υποχρέωση για διατήρηση του επιπέδου υγείας, απαρνείται τις ευθύνες του και τις στρέφει στον πολίτη. Το ίδιο και μεγάλος αριθμός περιφερειών και το ΚΕΕΛΠΝΟ, βαδίζοντας ολοταχώς σε μια νεοφιλελεύθερη αντίληψη όπου τα δικαιώματα είναι μόνο ατομικά, το ίδιο και τα προβλήματα. Πλέον και η υγεία καταχωρείται ως ατομική υπόθεση, με ευφάνταστα απαρχαιωμένα μέτρα προστασίας. Η ευθύνη για την πρόληψη, την ενημέρωση και την παροχή των μέσων προστασίας δεν ανήκει πλέον στο κράτος, αλλά στον ιδιώτη, παρόλο που δεν έχει πρόσβαση σε ένα ολοκληρωμένο επιστημονικά φυλλάδιο ενημέρωσης. Μόνο σε μια χαζή αφίσα.
Βιβλιογραφία
- Mandel et al., Principles and practice of infectious diseases
- Oxford handbook of infectious diseases and Microbiology
- Schaechter et al., mechanisms of Microbial diseases
- Bailey and Scott ‘s Diagnostic Microbiology
*Ειδικευόμενος Ιατρικής Βιοπαθολογίας, MSc Διοίκησης Δομών Υγείας