(Η παράσταση ξεκινάει αυστηρά στις 20.15 για να γράψουν τα θεατρικά φώτα και να προλάβουμε τα γενικά φώτα της Στοάς που ανάβουν στις 21.05 ακριβώς)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

…Λάβετε, φάγετε, τούτο εστί το σώμα μου και το αίμα μου – το σώμα και το αίμα του Γρηγόρη Αυξεντίου, ενός φτωχόπαιδου, 29 χρονών, απ’ το χωριό Λύση, οδηγού ταξί το επάγγελμα, που ‘μαθε στη Μεγάλη Σχολή του Αγώνα τόσα μόνο γράμματα όσα να φτιάχνουν τη λέξη «Ε Λ Ε Υ Θ Ε Ρ Ι Α»  και που σαν σήμερα, 2 του Μάρτη 1957, κάηκε ζωντανός στη σπηλιά της Μονής Μαχαιρά και σαν σήμερα ακριβώς, 2 του Μάρτη, μέρα Σάββατο – μην το ξεχάστε, σύντροφοι – στις 2 η ώρα μετά τα μεσάνυχτα και 3 πρώτα λεπτά, γεννήθηκε ο μικρός Γρηγόρης ανάμεσα στα ματωμένα γόνατα της πλάσης. Δέκα ώρες είναι πάρα πολλές για όλα όταν έχεις ένα ντουφέκι, κάμποσες σφαίρες και το δίκιο με το μέρος σου, όταν έχεις δικά σου 29 χρόνια και μπορείς να τα διαθέσεις μόνος σου, όταν έχεις τον θάνατο σου δικό σου.


Γεια σας… Όλο σας αποχαιρετώ κι ακόμα μένω. Ναι, η πιο μεγάλη πράξη της ζωής μας είναι η απόφαση του θανάτου μας, όταν υπάρχει κάποια διέξοδος, όταν μπορείς και να τον αποφύγεις, και συ τον διαλέγεις σαν τιμή και σα χρέος για τους άλλους, πιο πέρα απ’ τις ανάγκες σου. Όποιος μπορεί να νικήσει μια στιγμή τη ζωή του νικάει και το θάνατο. Το ‘μαθα…»…

Κάπως έτσι ο Γιάννης Ρίτσος, συγκλονισμένος απ το χαμό του ήρωα της Κύπρου –ή μάλλον και άλλου ήρωα της Κύπρου- γράφει έναν ακόμα συγκλονιστικό, σπαρακτικό Επιτάφιο, τον «Αποχαιρετισμό» στον Γρηγόρη Αυξεντίου. Είναι 3 Μαρτίου 1957.  Στην Κύπρο ο ελληνισμός δίνει αγώνα μέχρι εσχάτων εναντία στη βρετανική αποικιοκρατία. Μόλις 29 χρόνων, ο Γρηγόρης Αυξεντίου, υπαρχηγός της ΕΟΚΑ, μετά από προδοσία, όπως γίνεται πάντα, περικυκλώνεται στο κρησφύγετο του, από αποφασισμένους βρετανούς στρατιώτες. Λέει στους συναγωνιστές του παραδοθούν. Μένει μόνος και συνεχίζει να πολεμάει μόνος του! Μέχρι το τέλος! Μέχρι την στιγμή που οι Βρετανοί, με βοήθεια ελικοπτέρου, τον καίνε ζωντανό!

Το θεατρικό εγχείρημα από την Κύπρο ” Ρε Αλέξης” παρουσιάζει το έργο του Γίαννη Ρίτσου ” Aποχαιρετισμός” που γράφτηκε τον Μάρτιο τουτ 1957 και σχετίζεται με τις τελευταίες στίγμες του Γρηγόρη Αυξεντίου στην φλεγόμενη σπηλία της Μονής Μαχαιρά.

Το ποίημα φλέγεται μέσα από το αληθινό μπόι του ανθρώπου που μετρίεται πάντα με το μέτρο της λευτεριάς, αποκαλύπτει την πραγματική αριστεία μέσα από την θυσία για τον άνθρωπο της Οικουμένης και για τους για τους σκλάβους του κόσμου σαν ασβηστη δάδα.

Δέκα ώρες ήταν πάρα πολλές για όλους, πόσο μάλλον για έναν ήρωα που θυσίασε τη νιότη του πολεμώντας ολομόναχος ενάντια στην Βρετανική Αποικιοκρατία για να συναντήσει το φεγγάρι και τον ηλιο ολόγιομο να αχνιζει στον κόρφο του σαν χρυσό κωνσταντινάτο.

Για το ξεσκλάβωμα της πατρίδας στο ξεσκλάβωμα του κόσμου!

Πρώτη παράσταση έγινε στο καιόμενο Πουλάτο της Ικαρίας στις 30 Ιουλίου εις μνημην των 13 ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους στην πυρκαγιά του 1993.

Θεατρικό εγχείρημα : Ρε Αλέξης (Κύπριος επαναστάτης του Μεσαίωνα)

Απόδοση – σκηνοθεσία: Βασίλης Κυριάκου

Αφίσα: Στέλλα Καναβού

Βίντεο: Ειρήνη Αγγελή

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο