αουσ

Το Άουσβιτς είχε επιλεγεί από τον Χάινριχ Χίμλερ ως το βασικό στρατόπεδο εξόντωσης των αιχμαλώτων επειδή είχε μεγάλη έκταση, εύκολη πρόσβαση με σιδηρόδρομο και κυρίως λόγω της απομακρυσμένης του θέσης.

Όταν επελέγη ο Ρούντολφ Ες ως διοικητής, ενημερώθηκε ότι όλο το σχέδιο εξόντωσης είναι μυστική επιχείρηση του Ράιχ και ότι κανείς δε θα έπρεπε να μάθει για αυτό, πράγμα που ο Ες το τήρησε μέχρι το τέλος του 1942 οπότε και το αποκάλυψε στη γυναίκα του. Ο Ες, αν και ήταν γιος θρήσκων καθολικών γονέων που τον προόριζαν για ιερέα, ακολούθησε άλλη πορεία.

Τελειοποίησε τις μεθόδους εξόντωσης και το στρατόπεδό του έγινε η αποτελεσματικότερη μηχανή μαζικής εξόντωσης από όλα τα στρατόπεδα της ναζιστικής Γερμανίας. Έχτισε μεγαλύτερους θαλάμους αερίων για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις. …

εςς

Ο Ρούντολφ Ες, Διοικητής του Άουσβιτς, κατά τη διάρκεια της δίκης του...

Εως και 10.000 άνθρωποι μπορούσαν να εξοντωθούν μέσα σε 24 ώρες. Ο ίδιος στην απολογία του στη δίκη της Νυρεμβέργης ομολόγησε κυνικά ότι κανένας δεν γλίτωνε από τα χέρια του.

Πολλές φορές οι μητέρες έκρυβαν τα παιδιά τους σε στοίβες ρούχων, αλλά η εντολή του ήταν να εντοπίζονται και να θανατώνονται.

Ο Rudolf Hoss εντοπίστηκε από τους Συμμάχους μετά από πληροφορίες που έδωσε η γυναίκα του. Η ανάκριση δεν ήταν αναίμακτη ”Από τεχνική άποψη δεν ήταν και τόσο δύσκολο – δεν θα ήταν δύσκολο να εξολοθρεύσουμε ακόμα περισσότερους… Η θανάτωση έπαιρνε τον λιγότερο χρόνο, και μπορούσες να σκοτώσεις 2.000 κεφάλια σε μισή ώρα, αλλά ήταν το κάψιμο που έπαιρνε την περισσότερη ώρα.

Η θανάτωση ήταν εύκολη και δεν χρειάζονταν καν φρουροί για να τους πάνε στους θαλάμους αερίων, καθώς νόμιζαν ότι πήγαιναν για ντους, όπου αντί για νερό τους ρίχναμε δηλητηριώδη αέρια. Η όλη ιστορία γινόταν πολύ γρήγορα. ”

Η σύλληψή του έγινε όταν η ίδια του η γυναίκα αποκάλυψε στις συμμαχικές δυνάμεις την ψεύτικη ταυτότητα με την οποία κυκλοφορούσε προκειμένου να διαφύγει. Χωρίς δεύτερη σκέψη η κ. Ες έδωσε όλες τις πληροφορίες όταν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες απείλησαν να τη στείλουν στη Ρωσία μαζί με τα παιδιά της.

ρ
Rudolf Hoss, the commandent of Auschwitz, in prison. Η φωτογραφία είναι από την ανάκριση.

Στο μεγαλύτερο διάστημα της δίκης του παρέμενε απαθής. Όταν κατηγορήθηκε ότι θανάτωσε 3.5 εκατομμύρια ανθρώπους, απάντησε : ”Όχι, ήταν μόνο 2.5 εκατομμύρια. Οι υπόλοιποι πέθαναν από αρρώστιες και ασιτία”.

Ο Ρούντολφ Ες καταδικάστηκε σε θάνατο για εγκλήματα πολέμου και εκτελέστηκε δια απαγχονισμού (αρχική φωτογραφία) στις 16 Απριλίου 1947.

Πληροφορίες:nuernberg.de
Πηγή

 

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο