Cassidy-Tsipras-Parliament-1200

Με την ψηφοφορία του κοινοβουλίου στην Ελλάδα, νωρίς το πρωί της Πέμπτης, για να αποδεχθεί τις σκληρές ποινές που απαιτούν οι πιστωτές της χώρας, η συζήτηση για το πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο είναι βέβαιο ότι θα ενταθεί. Σε ένα άρθρο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε το OK για πρώτη φορά στη συμφωνία, o Λάρι Έλιοτ, o οικονομικός συντάκτης της Guardian, επέκρινε σκληρά  τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση Τσίπρα, λέγοντας, «οι Έλληνες θα ερωτηθούν σήμερα ποιο ήταν το νόημα του διπλωματικής θεάτρου κατά τον τελευταίο μήνα: οι ατελείωτες συναντήσεις, η επιθετική ρητορική, οι απεργίες, και η κλήση του δημοψηφίσματος. Η απάντηση είναι: Κανένα απολύτως νόημα. Ανυπολόγιστη ζημιά έχει προκληθεί στην ελληνική οικονομία χωρίς να έχει αποκομιστεί κανένα απολύτως όφελος. ”

Αυτό είναι μια σκληρή απόφαση. Αλλά ο Elliott επαναλάμβανε μόνο αυτά που ορισμένοι πού άσκησαν κριτική στον Τσίπρα εντός της Ελλάδας, τόσο από την Αριστερά όσο και από τη Δεξιά, έχουν πει. Αυτή τη περίοδο το περασμένο έτος, η μαστιζόμενη οικονομία της χώρας απολάμβανε μια μέτρια ανάκαμψη, και ο πρώην πρωθυπουργός της, Αντώνης Σαμαράς, μιλούσε για κατάργηση του υπάρχοντος πακέτου διάσωσης της χώρας, που χρηματοδοτείται από την τρόικα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναζητώντας χρηματοδότηση για τις ιδιωτικές αγορές αντ ‘αυτού. Τώρα, σχεδόν έξι μήνες μετά την έναρξη της εποχής ΣΥΡΙΖΑ, η οικονομία είναι σε μια ακόμη βαθιά ύφεση. Μια αξιολόγηση που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι το ΑΕΠ στην Ελλάδα θα μειωθεί κατά δύο έως τέσσερα τοις εκατό αυτό το έτος, και ότι η θετική ανάπτυξη δεν θα επιστρέψει μέχρι το 2017. Με τα φορολογικά έσοδα να μειώνονται και την διεύρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος, η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται απεγνωσμένα περισσότερες πιστώσεις για να παραμείνει στη ζωή, ίσως € 75 δισεκατομμύρια από τώρα και μέχρι το 2018, σύμφωνα με την εκτίμηση  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τράπεζες της χώρας είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης, και, ακόμη και αν υποτεθεί  ότι θα οριστικοποιηθεί μια συμφωνία χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης μέσα στις επόμενες ημέρες, οι έλεγχοι των κεφαλαίων μπορεί να χρειαστεί να παραμείνουν στη θέση τους για μήνες ή χρόνια, για να αποτρέψουν τους Έλληνες από την  μεταφορά των αποταμιεύσεων τους στο εξωτερικό.

Και όλα αυτά, για ποιο λόγο; Πριν από δύο εβδομάδες, οι Έλληνες καταψήφισαν μια προσφορά από τους πιστωτές της χώρας, με την πεποίθηση ότι η προσφορά τους αυτή θα κρατούσε την οικονομία κολλημένη στην παγίδα που προκαλείται από τις πολιτικές λιτότητας της τρόικας. Τελικά όμως με τη νέα αυτή συμφωνία, η χώρα έχει αποδεχθεί ένα πακέτο που είναι εξίσου, ή και περισσότερο, βάναυσο από αυτό είχαν προτείνει οι πιστωτές.Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο πρώην Έλληνας υπουργός Οικονομικών, ο οποίος παραιτήθηκε μετά το δημοψήφισμα, ήταν ένας από τους περισσότερους από τριάντα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισαν τη συμφωνία. Πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, περιέγραψε τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ως «μια νέα Συνθήκη των Βερσαλλιών» -και τον γνωστό τρόπο κατά τον οποίο επιβλήθηκε τότε η ειρήνη με συνθήκη που επιβάρυνε τους Γερμανούς για όλες τις καταστροφές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αφήνοντας κατά μέρος την αμήχανη αλήθεια ότι Βαρουφάκης ήταν ο αρχιτέκτονας της στρατηγικής της διαπραγμάτευσης, η οποία οδήγησε την Ελλάδα σε αυτή τη συγκυρία, η ιστορική αναλογία του είναι αυτή που αξίζει να εξεταστεί. Αυτό δεν είναι επειδή είναι μια μομφή προς τους Γερμανούς, οι οποίοι είχαν τέτοια υπερμεγέθους επιρροή στην επιβολή μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα, αλλά διότι παρέχει ένα παράδειγμα ενός μη ρεαλιστικού σχεδίου συμφωνίας μεταξύ ενός κυρίαρχου κράτους και των πιστωτών του – ένα σχέδιο της που έπρεπε να τροποποιηθεί κατ ‘επανάληψη και , σε τελική ανάλυση, να αχρηστευθεί.

Μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η Γαλλία και οι άλλες νικήτριες δυνάμεις απαίτησαν περίπου δωδεκάμισι δισεκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις, το οποίο ποσό ήταν λίγο περισσότερο από ό, τι το ΑΕΠ της Γερμανίας κατά τη χρονική στιγμή εκείνη. Δεδομένου ότι η Γερμανία προφανώς δεν μπορούσε να πληρώσει το ποσό αυτό με τη μία, οι Σύμμαχοι ζήτησαν ετήσιες πληρωμές πεντακοσίων εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο, ή περίπου τέσσερα τοις εκατό του ΑΕΠ. Το 1923, αφότου η Γερμανία έμεινε πίσω στις πληρωμές της, οι Σύμμαχοι κατέλαβαν την κοιλάδα του Ρουρ, αλλά αυτό δεν βελτίωσε τα πράγματα. Το επόμενο έτος, και πάλι το 1928, στο πλαίσιο του σχεδίου Dawes και του σχεδίου Young, τα χρέη της χώρας αναθεωρήθηκαν πήραν παράταση, αλλά ούτε αυτό τελικά λειτούργησε. Και φτάνουμε στο έτος 1932, το μεγαλύτερο μέρος των αποζημιώσεων ακυρώθηκε. (Μέχρι τότε, με τραγικό τρόπο, ο Αδόλφος Χίτλερ ήταν μόνο κάποιους μήνες μακριά απ’ τη στιγμή που καλέστη να σχηματίσει κυβέρνηση.)

Επί του παρόντος, το ποσό των χρεών στην Ελλάδα φτάνει περίπου το εκατόν εβδομήντα πέντε τοις εκατό του ΑΕΠ της, και, σε αντίθεση με τη Βαϊμάρη της Γερμανίας, δεν έχει ισχυρές εξαγωγικές βιομηχανίες που θα μπορούσαν θεωρητικά να δημιουργήσουν τα κεφάλαια για να εξοφληθούν τα δάνεια αυτά. Πηγαίνοντας προς τα εμπρός, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ορισμένες από τις υποχρεώσεις στην Ελλάδα, που έχουν ήδη αναθεωρηθεί μία φορά, το 2012, θα πρέπει να υποτιμηθούν. Δύο φορές μέσα στις προηγούμενες δύο εβδομάδες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει εκφράσει αυτή τη γνώμη, ακόμη και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, φαίνεται να συμφωνεί. Κατά την άποψη του Σόιμπλε, ωστόσο, η οποία βγήκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, τέτοιες διαγραφές παραβιάζουν τους κανόνες και το πνεύμα της ευρωζώνης, και έτσι, είπε, αφήνοντας την νομισματική ζώνη και με τη διαπραγμάτευση μιας νέας συμφωνίας του χρέους από το εξωτερικό “θα ήταν ίσως η καλύτερη λύση για την Ελλάδα. ”

Είναι πλέον ηλίου φαεινότερο ότι ο Σόιμπλε και πολλοί από τους συμπατριώτες του, θα ήθελα να απαλλαγούνε από τους ενοχλητικούς νότιους γείτονές τους, αφήνοντας αδιαφιλονίκητο το γερμανικό όραμα της ευρωζώνης ως «χρυσό πρότυπο» της σύγχρονης εποχής. Οι Έλληνες, ωστόσο, δεν έχουν καμία πρόθεση να φύγουν, και εκεί βρίσκεται μια αχτίδα ελπίδας. Για το σύνολο των μεταστροφών της πολιτικής τους και των αποτυχιών τους, ο Τσίπρας, ο  Βαρουφάκης, και οι συνεργάτες τους κατάφεραν στην αναδείξουν της παράλογες και ατελείωτες  πολιτικές λιτότητας και πέτυχαν επίσης να βάλουν την αναδιάρθρωση του χρέους στο τραπέζι. (Την Πέμπτη, ο Mario Draghi, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έγινε ο τελευταίος ειδήμων που εξέφρασε ανοιχτά ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη.) Για εκείνους που παρακολούθησαν τα γεγονότα των τελευταίων πέντε μηνών, ως όχι μόνο μια διαμάχη σχετικά με τα οικονομικά μιας μικρής  χώρας, αλλά ως ένα μέρος μιας πολύ μεγαλύτερης μάχη για το μέλλον της Ευρώπης, αυτές είναι πολύ σημαντικές εξελίξεις. Και θα επηρεάσουν όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και πολλές άλλες υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Γαλλία.

Από αυτή την άποψη, η συμφωνία αυτής της εβδομάδας με τους πιστωτές δεν είναι το τέλος: είναι η αρχή ενός κινήματος για να αποσπάσει την Ευρώπη μακριά από την τεχνοκρατία, τον αποπληθωρισμό του χρέους, και τους Τεύτονες της Δημοσιονομικής Ορθοδοξίας. Αυτό ήταν το όραμα περί του οποίου μίλησε ο Βαρουφάκης σε μια ομιλία που έδωσε στο Βερολίνο τον περασμένο μήνα, όταν κάλεσε σε τερματισμό του φαύλου κύκλου της λιτότητας και της αφόρητης πίεσης και για μια νέα Ευρώπη. Και αυτό είναι το όραμα που κινητοποιεί τον Τσίπρα και άλλα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. “Οι νεοφιλελεύθεροι είχαν το πάνω χέρι στην Ευρώπη εδώ και τριάντα χρόνια και θέλουμε να απομακρυνθούμε από αυτήν, τόσο στη δομή όσο και στην ουσία,”  δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, επικεφαλής του προσωπικού του Τσίπρα, στον Robert Misik, έναν Αυστριακό δημοσιογράφο, ο οποίος μόλις είχε δημοσιεύσει ένα μακροσκελές κείμενο για την Ελλάδα για την κοινωνική Ευρώπη. “Αυτοί είναι πολιτικοί μηχανισμοί που, εν τέλει, αφαιρούν αναπόσπαστα δικαιώματα και ελευθερίες από ολόκληρα έθνη, και δεν μπορείτε να τα αλλάξετε τους μηχανισμούς αυτούς μέσα σε τέσσερις μήνες.”

Στη μαρξιστική πνευματική παράδοση, από την οποία πολλά ανώτερα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ προέρχονται και αποθεώνουν, η πρόοδος έρχεται περίπου σταδιακά. Για να ανατρέψουν την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων, θα πρέπει να κινητοποιήσουν τις μάζες πρώτα σε αυτοκάθαρση του δημοκρατικού πέπλου και να αποδείξουν την πραγματική εφαρμόσιμη λειτουργία ενός τέτοιου συστήματος: μόνο τότε θα ωριμάσουν οι «αντικειμενικές συνθήκες» για την επαναστατική αλλαγή. Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δημιουργούν τις προϋποθέσεις για αυτή την αλλαγή. Αλλά φέρνοντας την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής, και αποδεικνύοντας ότι οι πιστωτές της ήταν πρόθυμοι να την παρακολουθήσουν να καταρρεύσει αν δεν συνέπλεε με τα αιτήματά τους, κατόρθωσαν να εμφανίσουν την ευρωζώνη ως έναν αποπληθωριστικό ζουρλομανδύα που κυριαρχείται από τους πιστωτές. Και το έκαναν αυτό με στραμμένο ολόκληρο τον κόσμο να παρακολουθεί το γεγονός αυτό να συντελείται. “Κάποιος πρέπει να ξέρει ποιος είναι ο εχθρός, προκειμένου να πολεμήσουν τον εχθρό,”  έγραψε ο Άλεξ Ανδρέου, ένας Έλληνας blogger φιλικά προσκείμενος  στον Τσίπρα, έγραψε την περασμένη εβδομάδα. “Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε αυτό που βλέπετε. Τώρα, είναι στο χέρι σου Ισπανία. Λάβετε υπόψη  ό, τι έχουμε μάθαμε εμείς και εφαρμόστε το με σύνεση. ”

Σύμφωνα με την ανάλυση αυτή, η παράδοση του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν κατ ‘ανάγκη ατιμωτική. Όπως ο Λένιν σχολίασε από την αποτυχημένη επανάσταση του 1905 στη Ρωσία, ήταν ένα καταφύγιο για μια νέα επίθεση, η οποία τελικά αποδείχθηκε επιτυχής. «Εγώ δεν πρόκειται το αποτέλεσμα της συμφωνίας να το ωραιοποιήσω ως μια ιστορική επιτυχία», δήλωσε ο Τσίπρας στο κοινοβούλιο την Τετάρτη, πριν από την ψηφοφορία, αναγνωρίζοντας ότι οι περικοπές δαπανών και οι αυξήσεις φόρων που περιλαμβάνονται στη συμφωνία θα αποφέρουν ένα ακόμα πλήγμα στην ελληνική οικονομία. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν το τέλος της ιστορίας, ο Τσίπρας επέμεινε. «Έχουμε αφήσει μια κληρονομιά της αξιοπρέπειας και της δημοκρατίας στην Ευρώπη», είπε. “Αυτός ο αγώνας θα αποδώσει καρπούς.”

Μόνο ο χρόνος θα δείξει αν αυτό ήταν ευσεβής πόθος.

 

 

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο