08MARIJUANA-master675

Αποκλειστική μεάφραση για το Νόστιμον Ήμαρ: Κώστας Σκλιάμης

Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης προσχώρησε την Πέμπτη στις πολιτείες οι οποίες επιτρέπουν τη χρήση ιατρικής κάνναβης με το άνοιγμα οκτώ ιατρείων σε όλη την πολιτεία, τα οποία διαθέτουν μια ποικιλία από βάμματα (σημ. Μτφ: βάμμα της κάνναβης είναι ένα εκχύλισμα κάνναβης με αλκοόλ. Τα βάμματα κάνναβης χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ειδικών εκχυλισμάτων), συμπυκνώματα (σημ. Μτφ : τα συμπυκνώματα αναφέρονται στο προϊόν μιας διαδικασίας εκχύλισης κανναβινοειδών χρησιμοποιώντας έναν διαλύτη όπως Η2Ο, C2O, βουτάνιο, αλκοόλη, κλπ) , και άλλες μορφές ιατρικής κάνναβης.

Πόσοι ασθενείς έλαβαν ιατρική κάνναβη πραγματικά από αυτά τα ιατρεία, ωστόσο, είναι ακόμα αβέβαιο. Πολλοί πελάτες μπήκαν στα καταστήματα της Πολιτείας, αλλά δεν ήταν σαφές αν όντως αγόρασαν κάνναβη, ή αν δεν πληρούσαν τις αυστηρές προυποθέσεις της Πολιτείας. Την Πέμπτη, αξιωματούχοι του Υπουργείου Υγείας δήλωσαν ότι μόνο 51 ασθενείς είχαν πιστοποιηθεί για το πρόγραμμα μέχρι στιγμής, ωστόσο, τόνισαν ότι η διαδικασία άρχισε μόλις στις 23 Δεκεμβρίου και απαιτεί την έγκριση του γιατρού ο οποίος έχει εγγραφεί με τη σειρά του στην Πολιτεία.

Πολλές εγκαταστάσεις άνοιξαν επίσημα την Πέμπτη το πρωί, μεταξύ των οποίων μία στην East 14th Street στο Μανχάταν, ένας κομψός χώρος με πολλές κάμερες ασφαλείας. Αυτό το κατάστημα, το οποίο διευθύνεται από μια εταιρεία που ονομάζεται Columbia Care, και διαθέτει επίσης εγκαταστάσεις στην Αριζόνα και την Ουάσιγκτον DC, προσέλκυσε αρκετούς πιθανούς πελάτες, συμπεριλαμβανομένου ενός άνδρα που έδειξε στους δημοσιογράφους την -μοβ/λευκή- κάρτα ιατρικης κάνναβης της Πολιτεία της Νέας Υόρκης .

«Ήθελα να μάθω τις τιμές, την διαθεσιμότητα, και πως λειτουργεί», είπε ο άνδρας, 53 ετών, ο οποίος ήταν νευροπαθής. “Μίλησα με τον φαρμακοποιό, μίλησα με τους ανθρώπους. Ήταν τόσο ενθουσιασμένοι που με είδανε, όπως ήμουν και εγώ ενθουσιασμένος βλέποντας τους σχετικά με το θέμα μου. ”

Ένα ιατρείο στο White Plains είχε προγραμματιστεί να ανοίξει την Πέμπτη, καθώς και δύο στην περιοχή Buffalo και δύο στην περιοχή Finger Lakes, συμπεριλαμβανομένων κοντά στη Syracuse  Μία εταιρεία,η Etain, άνοιξε τις πόρτες της στο Κίνγκστον περίπου στις οκτώ, και στη συνέχεια άνοιξε ένα δεύτερο ιατρείο στο Albany το απόγευμα της ίδιας μέρας.  Πολλά άλλα καταστήματα αναμένεται να ανοίξουν τις επόμενες εβδομάδες.

Ο νόμος του 2014 που υπεγράφη από τον Andrew Cuomo Μ, επιτρέπει την είσοδο της Νέας Υόρκης στην αγορά ιατρικής κάνναβης και έρχεται μετά από χρόνια άσκησης πιέσεων από τους νομοθέτες για λογαριασμό των ασθενών, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, για τα οποία τη ιατρική κάνναβη είναι ένα καταπραϋντικό σε εξουθενωτικές ασθένειες. Ωστόσο, ακόμη και μετά την ψήφιση του νόμου, ορισμένοι υποστηρικτές επέκριναν αυστηρά τις διατάξεις του νόμου συμπεριλαμβανομένου της διάταξης ότι μόνο ένας περιορισμένος αριθμός πολιτών πληρούν τις προϋποθέσεις για την ιατρική χρήση της κάνναβης και οτι πωλείται μόνο σε 20 σημεία σε όλη την πολιτεία. Η ιατρική κάνναβη επίσης δεν επιτρέπεται να καπνίζεται στη  Νέα Υόρκη, σύμφωνα με μια διάταξη του κ Cuomo, και πρέπει να μεταποιηθεί σε άλλες μορφές από τις εταιρείες που καλλιεργείται (πχ συμπυκνώματα και εκχυλίσματα).

nyt5

Όλα αυτά αφήνουν ακόμα και τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές, με μια κάπως γλυκόπικρη γεύση στο άνοιγμα των καταστημάτων της Πέμπτης.

“Νομίζω ότι το ποτήρι είναι γεμάτο κατα τα τρία τέταρτα, ίσως δύο-τρίτα, και αυτό γιατί  πρόκειται να ωφεληθούν πολύ αρκετοί άρρωστοι άνθρωποι,” δήλωσε ο Richard N. Assemblyman Gottfried, ένας Δημοκράτης απο το Μανχάταν, που πρώτος εισήγαγε ένα νομοσχέδιο για την νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης στα μέσα της δεκαετίας του 1990. “Αλλά νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο.”

Η καθυστερημενη υιοθέτηση πολιτικής  20 χρονών απο τη Νέα Υόρκη να επιτρέψει την ιατρική κάνναβη, ενώνει τόσο διαφορετικές πολιτείες μεταξύ τους, τόσο τη συντηρητική Μοντάνα όσο και τη φιλελεύθερη  Καλιφόρνια, η οποία το 1996 έγινε η πρώτη πολιτεία που νομιμοποίησε την ιατρική κάνναβη.  Η Αλάσκα, το Κολοράντο, το Όρεγκον, η Ουάσινγκτον και της Περιφέρειας της Κολούμπια επιτρέπουν επίσης τη χρήση ψυχαγωγικής κάνναβης.
.
Παρόλα αυτά, επειδή η Νέα Υόρκη είναι η πατρίδα της λεγόμενης “Νομοθεσίας Ναρκωτικών του Ροκφέλερ”, η οποία έθεσε μια τιμωρητική σκοπιά σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών και των χρηστών στη δεκαετία του 1970, ακόμη η μετρημένη αποδοχή της κάνναβης εδώ φάνηκε σημαντικό για τις πολύχρονες προσπάθειες της χαλάρωσης των αυστηρών ποινών για τη χρήση ναρκωτικών .

“Αυτό που είναι σημαντικό είναι η ανάδειξη της πόλης της Νέας Υόρκης – σε εθνικό και διεθνές επίπεδο – και η σημασία του ανοίγματος των νόμιμων σημείων πώλησης ιατρική κάνναβης εδώ” είπε ο Ethan Nadelmann, ο εκτελεστικός διευθυντής της Πολιτικής Συμμαχίας των Ναρκωτικών, η οποία ασκεί πιέσεις για αλλαγές στην εθνική πολιτική για τα ναρκωτικά . Είπε επίσης ότι η Νέα Υόρκη ήταν “ουραγός” για την ιατρική κάνναβη.

Ο κ Cuomo, ένας Δημοκράτης, μεσολάβησε να περάσει η συμφωνία που επέτρεψε την ιατρική κάνναβη στο τέλος της νομοθετικής συνόδου του 2014, αλλά το έκανε με έμφαση στην ασφάλεια, ζητώντας μιας διάταξη που θα επιτρέπει στην πολιτεία να “τραβήξει την πρίζα» ανά πάσα στιγμή, εάν η δημόσια υγεία ή η ασφάλεια απειλούνται από την ιατρική κάνναβη, η οποίοα εξακολουθεί να θεωρείται παράνομη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

nyt6

Το πρόγραμμα επιτρέπει την ιατρική κάνναβη για ασθενείς που πιστοποιημένα έχουν καρκίνο, HIV / AIDS,  νόσο του Πάρκινσον, πολλαπλή σκλήρυνση, σπαστικότητα δυσεπίλυτη που προκαλείται από βλάβη στο νευρικό ιστό του νωτιαίου μυελού, επιληψία, ασθένεια φλεγμονώδους εντέρου, νευροπάθειες και νόσο του Huntington. Επίσης, περιλαμβάνονται στον κατάλογο των εγκεκριμένων παθήσεων η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση, κοινώς γνωστή ως νόσος του Lou Gehrig.

Η Hilary Peckham, γενική διευθύντρια της Etain, επιλέχθηκε από τη Πολιτεία τον Ιούλιο ως μία από τις πέντε ομάδες για τη διανομή της ιατρικής κάνναβης, και είχε προθεσμία έξι μηνών από την πολιτεία για να ανοίξει. Οι πιστοποιημένοι ασθενείς συμβουλεύονται τον γιατρό, ο οποίος παραδίδει στη συνέχεια ένα από τα 10 εγκεκριμένα εμπορικά σήματα που περιλαμβάνουν σπρέι, βάμματα και συμπυκώματα.

Η Hilary Peckham εκτιμά ότι ο μέσος ασθενής θα μπορούσε να δαπανήσει $ 300 έως $ 1.200 το μήνα για ιατρική κάνναβη. Αν και η εταιρεία δεν είχε ακόμη προβεί σε πώληση την Πέμπτη το απόγευμα, είπε ότι ήταν ενθουσιασμένη που άρχισε τις δραστηριότητές της.
“Πάντα ήθελα να κάνω κάτι που να έχει αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων”, δήλωσε η Peckham, “αλλά ποτέ δεν σκέφτηκα ότι θα ήταν αυτό”, συπλήρωσε.

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο