Επικαιρότητα

Νέα ισχυρή βόμβα υδρογόνου και νέα πυρηνική δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα

By N.

September 03, 2017

Παγκόσμια ανησυχία

Tην έκτη πυρηνική δοκιμή στην ιστορία της πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα. Λίγο νωρίτερα ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε επιθεωρήσει μια βόμβα υδρογόνου. Την είδηση για την πυρηνική δοκιμή αρχικά ανακοίνωσε η Νότια Κορέα και λίγο αργότερα επιβεβαίωσε επισήμως η Πιονγκγιανγκ.

Η Πιονγιάνγκ ανακοινώνοντας τη δοκιμή της βόμβας υδρογόνου τη χαρακτήρισε «απόλυτα επιτυχημένη» και «σημαντικό» βήμα προς την ολοκλήρωση του προγράμματος πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας.

Τη δοκιμή ζήτησε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, με το κρατικό δίκτυο να μεταδίδει εικόνες που τον δείχνουν να υπογράφει τη διαταγή.

Σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο, η δοκιμή της βόμβας υδρογόνου έγινε προκειμένου να εξεταστεί «η ακρίβεια (…) της κατασκευής μιας βόμβας υδρογόνου που μπορεί να τοποθετηθεί στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM)».

Κατά την ίδια πηγή «δεν υπήρξε ούτε (…) διαρροή ραδιενεργών υλικών ούτε κάποια επίπτωση στο περιβάλλον της γύρω περιοχής». Σημειώνεται ότι την ώρα που, έγινε η πυρηνική δοκιμή, καταγράφηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών κοντά σε ένα σημείο όπου η Πιονγκγιάνγκ έχει κάνει και άλλες πυρηνικές δοκιμές.

Δέκα ή και είκοσι φορές ισχυρότερη από τις προηγούμενες

Ο επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας του κοινοβουλίου της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι η σεισμική δόνηση είναι το αποτέλεσμα μιας βόμβας 100 κιλοτόνων, η οποία είναι τέσσερις με πέντε φορές μεγαλύτερη από αυτή που έπεσε στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας το 1945. «Η ισχύς είναι 10 ή 20 φορές ή ακόμη μεγαλύτερη από τις προηγούμενες», σημείωσε ο Κούνε Ι. Σουχ καθηγητής πυρηνικής μηχανικής στο πανεπιστήμιο της Σεούλ. «Η αναλογία αυτή είναι στο επίπεδο που μπορεί κανείς να κάνει λόγο για δοκιμή βόμβας υδρογόνου», υποστήριξε.

Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) ανακοίνωσε αρχικά πως κατέγραψε μια δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών, που ενδέχεται να προκλήθηκε από μια «έκρηξη» σε ορυχείο της Βόρειας Κορέας. Το συμβάν καταγράφηκε 24 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης Σουνγκμπαεγκάμ, στην επαρχία βόρειο Χαμγκιεόνγκ, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

«Πρόκειται μάλλον για έκρηξη παρά για σεισμό», δήλωσε η Τζάνα Πέρσλι ερευνήτρια του USGS. «Το συμβάν αυτό που δεν είχε εστιακό βάθος μοιάζει με έκρηξη». Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, η σημερινή δόνηση ήταν 10 φορές μεγαλύτερη από τις δονήσεις που είχαν σημειωθεί σε προηγούμενες δοκιμές της Βόρειας Κορέας. Το κινεζικό σεισμολογικό ινστιτούτο από την πλευρά του έκανε επίσης λόγο για μια δόνηση 6,3 βαθμών, η οποία προκλήθηκε από μια «έκρηξη» και είχε «μηδενικό» εστιακό βάθος.

Η νέα πυρηνική δοκιμή προκάλεσε ανησυχία, με την Ιαπωνία να είναι η πρώτη που αντιδρά. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτο» το ενδεχόμενο. «Αν πραγματοποίησε πυρηνική δοκιμή, είναι απολύτως απαράδεκτο. Πρέπει να διαμαρτυρηθούμε έντονα», είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε επιθεωρήσει μια βόμβα υδρογόνου. Την ανακοίνωση της απόκτησης του νέου θερμοπυρηνικού όπλου, έκανε το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA. Οι πύραυλοι που δοκιμάστηκαν μπορούν να διανύσουν απόσταση 10.000 χιλιομέτρων, κάτι που σημαίνει ότι μεγάλο μέρος της ενδοχώρας των ΗΠΑ βρίσκεται εντός του δραστικού βεληνεκούς τους.

Η Πιονγκγιάνγκ, που συνεχίζει τα προγράμματά της για την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων αψηφώντας σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και αλλεπάλληλους γύρους κυρώσεων που της επιβλήθηκαν, «πρόσφατα κατάφερε» να κατασκευάσει μια προηγμένη βόμβα υδρογόνου, η οποία μπορεί να προσαρμοστεί στην κεφαλή ενός ICBM, ανέφερε το KCNA.

«Η βόμβα υδρογόνου, η εκρηκτική ισχύς της οποίας μπορεί να κυμαίνεται από μερικές δεκάδες κιλοτόνους ως και εκατοντάδες κιλοτόνους, είναι ένα πολυλειτουργικό πυρηνικό όπλο με μεγάλη καταστρεπτική ισχύ, που μπορεί να πυροδοτείται ακόμη και σε μεγάλα υψόμετρα για επιθέσεις με ηλεκτρομαγνητικό παλμό εναντίον στρατηγικών στόχων», ανέφερε η ίδια πηγή.

«Όλα τα συστατικά της βόμβας υδρογόνου παρήχθησαν μέσα στη χώρα και όλες οι διαδικασίες (…) βασίστηκαν στο (σ.σ. επίσημο βορειοκορεάτικο δόγμα) Τσουτσέ, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα είναι σε θέση να παράγει όσα ισχυρά πυρηνικά όπλα χρειάζεται κατά βούληση», φέρεται να δήλωσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν, συνέχισε το KCNA.

tvxs.gr