Αυτή είναι η τρίτη αναβολή που δίνει η κυβέρνηση σε σχέση με το προεκλογικό της πρόγραμμα και περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε και εν τέλει υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τις Επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και αναμένεται να φτάσει στην Ολομέλεια τη Δευτέρα, όπου και θα διεξαχθεί η συζήτηση και έπειτα ψήφιση του.


Κατώτατος μισθός

Το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού παίρνει και 2η αναβολή και πλέον οποιαδήποτε αύξηση αναμένεται να δοθεί μετά τον Αύγουστο του 2021. Υπενθυμίζουμε ότι η πρώτη αναβολή δόθηκε όταν με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε τον Μάιο μετατέθηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2021, καθώς η έναρξη της διαδικασίας θα γινόταν τελικά τον Σεπτέμβριο του 2020 και θα ολοκληρωνόταν τον Ιανουάριο του 2021.

Συγκεκριμένα στο νέο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, αναφέρεται το εξής:

Ένεκα των έκτακτων και αναγκαίων μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, η διαδικασία διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου ορίζεται ως εξής:

  • Η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης λαμβάνουν χώρα το αργότερο έως την 30η Απριλίου 2021
  • Διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευομένου από την Επιτροπή Συντονισμού λαμβάνει χώρα το αργότερο έως την 15η Μάίου 2021
  • Το Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης ολοκληρώνεται το αργότερο έως την 30η Ιουνίου 2021
  • Η εισήγηση του Υπουργού Εργασίας προς το Υπουργικό Συμβούλιο, για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών, λαμβάνει χώρα εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του μηνός Ιουλίου 2021

Μπορεί ωστόσο η αναμενόμενη αύξηση να πήρε παράταση, δεν παίρνει όμως παράταση η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών η οποία και θα ισχύσει από την 1.1.2021 ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να επιβεβαιωθεί και η προσωρινή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

Μείωση των εισφορών

Η μείωση των εισφορών αποτέλεσε και μια από τις βασικές προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης η οποία είχε δεσμευτεί για μια μείωση κατά 5% των εισφορών σε βάθος 4ετίας. Ήδη για την επόμενη χρονιά, είχε προβλεφθεί μια μείωση της τάξεως του 1%, μια μείωση που τελικά θα είναι πολύ μεγαλύτερη και συγκεκριμένα θα είναι 3% κάτι που οδηγεί πολύ πιο γρήγορα (από τις αρχικές εξαγγελίες) στην επίτευξη της μείωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις αρχικές εξαγγελίες, προβλεπόταν μεγαλύτερη μείωση υπέρ του εργαζομένου ενώ τελικά αποδεικνύεται ότι ο εργοδότης επωφελείται τελικά σε μεγαλύτερο ποσοστό.

Απορίας άξιο είναι το γεγονός της σημαντικής αυτής μείωσης στα έσοδα του κράτους καθώς είναι δεδομένες οι πιέσεις που δέχεται το ασφαλιστικό σύστημα. Ευχής έργον είναι να μην πέσουν πάλι έξω όλες οι προβλέψεις για το συνταξιοδοτικό διότι σε αυτή την περίπτωση θεωρείται δεδομένο ότι θα «πέσουν στο τραπέζι» προτάσεις για νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

Τονίζεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα έχει εφαρμογή στον Δημόσιο Τομέα ενώ ίσως να μην υπάρξει μείωση ούτε και για τους εργαζόμενους μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης αν αυτή η διάταξη συνδεθεί με την αντίστοιχη της μείωσης των εισφορών του καλοκαιριού.

Προσωρινή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

Η σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ήταν βασική προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης με ορίζοντα το 2020. Κάτι τέτοιο δεν έγινε φυσικά φέτος και η επιβάρυνση θα παραμείνει η ίδια με αυτό το «αλληλέγγυο» μέτρο που επιβλήθηκε την εποχή των μνημονίων.

Από το συγκεκριμένο μέτρο, που θα εφαρμοστεί το 2021, ωφέλεια θα αποκομίσουν όσοι λαμβάνουν εισοδήματα πάνω από 12.000€ ενώ όσο μεγαλύτερα είναι τα εισοδήματα, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης.


Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο