Ναι ή όχι στον Φωτοβολταϊκό Σταθμό στο Διαλεκτό;

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο Χρήστος Σταμόπουλους, νομικός σύμβουλος του Τοπικού Συμβουλίου του Διαλεκτού με ανοιχτή επιστολή προς τα ΜΜΕ μιλά για τον αγώνα τον κατοίκων απέναντι στην αντιδημοκρατική στάση του Δήμου Τρικκαίων που παραχωρεί έκταση 160 στρεμμάτων στο Διαλεκτό για δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 5.500 ΚW. Οι κάτοικοι μέσω του Τοπικού Συμβουλίου τονίζουν πως η προς παραχώρηση δημοτική έκταση είναι απαραίτητη για τις ανάγκες της τοπικής κτηνοτροφίας, ενώ σημειώνουν πως η περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή θα είναι ανυπολόγιστη.


Μάλλον στα μουλωχτά αποπειράται να γίνει ένα έργο από τον Δήμο Τρικκαίων, που αν δεν αντιδράσει άμεσα ο λαϊκός παράγων, τ’ αποτελέσματα θα είναι ολέθρια και καταστροφικά, τόσο τοπικά, όσο και γενικότερα.

Ας δούμε τα γεγονότα:

Με τη με αριθμ. 3/2021 απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Τρικκαίων, που λήφθηκε με τηλεδιάσκεψη, άρα μειωμένου διαλόγου, έκθεσης γνωμών και αντιπαραθέσεων απόψεων, απεφάνθη κατ’ αρχήν για δωρεάν παραχώρηση της χρήσης στη ΔΕΥΑΤ δημοτικής έκτασης 160 στρεμμάτων στο Διαλεκτό για δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 5.500 ΚW.  Η απόφαση πάρθηκε με πλειοψηφία.  Δύο παρατάξεις ψήφισαν ΚΑΤΑ, ενώ η μείζων αντιπολίτευση ψήφισε «ΠΑΡΩΝ».

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι το Τοπικό Συμβούλιο Διαλεκτού, του οποίου ζητήθηκε κατά νόμον η γνώμη του και στο οποίο έχω την τιμή να προσφέρω τις νομικές μου υπηρεσίες, ψήφισε με τη με αριθμ. 1/2021 απόφασή του,  με πλειοψηφία, ΚΑΤΑ της παραχώρησης της έκτασης στη ΔΕΥΑΤ για δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στο χωριό τους.

Η ανωτέρω απόφαση του Δ.Σ., αν και αναφέρει αρκετές φορές την προηγηθείσα χρονικά ως άνω απόφαση του Τ.Σ. Διαλεκτού, ωστόσο αποφεύγει, προφανώς εσκεμμένα, και δεν αναφέρει ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ότι αυτή είναι ΑΡΝΗΤΙΚΗ!  Τη μνημονεύει για τα μάτια …. του νόμου, αλλά ουσιαστικά την αγνοεί προκλητικά, λες και δεν υπάρχει καθόλου!!  Τέτοιος δημοκρατικός σεβασμός (!) της Δημοτικής Αρχής απέναντι στην Τοπική Αρχή του Διαλεκτού, τη μόνη αιρετή απ’ την οποία ήταν, κατά νόμον, υποχρεωμένη να ζητήσει τη ΓΝΩΜΗ, αφού οι άλλες δεν είναι εκλεγμένες (Δημαρχείο, υπηρεσίες του Δήμου κ.λπ.).

Εκείνο όμως που αγνοείται ακόμα πιο προκλητικά και αποκρύβεται συστηματικά είναι το 2ο σκέλος της ως άνω 1/2021 απόφασης του Τ.Σ. Διαλεκτού.  Μ’ αυτή το Τ.Σ. Διαλεκτού ΒΕΒΑΙΩΝΕΙ (ΠΡΟΣΟΧΗ: βεβαιώνει, όχι γνωμοδοτεί) ότι «η προς παραχώρηση δημοτική έκταση είναι απαραίτητη για τις ανάγκες της τοπικής κτηνοτροφίας».  Αυτό με απλά λόγια σημαίνει, ότι, αφού το Τ.Σ. της Τ.Κ. Διαλεκτού βεβαιώνει ότι η επίδικη έκταση είναι απαραίτητη για τις ανάγκες της τοπικής κτηνοτροφίας,  το θέμα, νόμω και ουσία, θα έπρεπε να κλείσει εδώ και ο Δήμος ν’ αποσύρει το ενδιαφέρον του.  Αμ δε!  Αυτός όμως επιμένει και μάλιστα διασπείρονται φήμες ότι «το έργο έτσι ή αλλιώς θα γίνει, θέλουν, δεν θέλουν οι κάτοικοι του Διαλεκτού»!!

Πάμε παρακάτω.

Τη λήψη της ανωτέρω 1/2021 απόφαση του Τ.Σ. ακολούθησε η συλλογή υπογραφών στο Διαλεκτό.  Εκατοντάδες κάτοικοι, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων στο Διαλεκτό υπογράφει και δεν θέλει επ’ ουδενί να δώσει τα 160 στρέμματα της περιφέρειας του χωριού.  Ανάμεσα στους υπογράψαντες είναι και ΟΛΟΙ οι κτηνοτρόφοι του χωριού.

Μέχρι εδώ, βλέπουμε να μπαίνει σοβαρότατο ζήτημα δημοκρατίας.  Μια Δημοτική Αρχή κι ένας Δήμαρχος επιμένουν σ’ ένα έργο που βρίσκει απέναντί του ένα ολόκληρο χωριό.  Αγνοεί τη λαϊκή βούληση και τη λαϊκή εντολή.  Επειδή πρόσφατα διάβασα μια ανακοίνωση του γραφείου του Δημάρχου που λέει ότι δεν πρέπει να γίνεται «αποδόμηση του έργου και της εικόνας της Δημοτικής Αρχής και του ίδιου του Δημάρχου», εμείς θα συμβουλεύαμε ν’ αποφεύγει πράξεις και έργα που στραπατσάρουν την εικόνα του.

Ιδίως η Τοπική Αυτοδιοίκηση – η κοντινότερη εξουσία προς τον Λαό – δεν πρέπει να ξεχνά ποτέ πως όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και ασκούνται από τον Λαό.

Αλλά τι είναι αυτά τα 160 στρέμματα πεδινής γης που θέλει ν’ αρπάξει ο Δήμος Τρικκαίων για τα φωτοβολταϊκά;  Τα 160 στρέμματα αποτελούν τμήμα μεγαλύτερης βοσκήσιμης έκτασης (λειβάδι), εμβαδού 1.160 τ.μ., που είναι πολύ κοντά στο χωριό – στην περιφέρειά του – , είναι θαμνώδες και ενδημούν σ’ αυτό άγρια ζώα και πουλιά.  Είναι μάλιστα συνέχεια του περίφημου και πανέμορφου πλατανοδάσους του Διαλεκτού, πασίγνωστο σ’ όλους τους Τρικαλινούς, αφού κάθε Πρωτομαγιά οι περισσότεροι κάτοικοι της πόλης μας γιορτάζουν εκεί.  Τι λέτε λοιπόν, θα μπορούν να κάνουν πικ-νικ και να γιορτάζουν, όταν δίπλα τους θα στηθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός;

Αν σήμερα σταθμός ισχύος 5.500 ΚW, αύριο πόσης;  Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα σχέδια του Δήμου, σύμφωνα με τις απόψεις των κατοίκων του Διαλεκτού, αποτελούν κίνδυνο για ένα μεγάλο περιβαλλοντικό έγκλημα στο χωριό τους, που ενδεχόμενα θα συντελέσει στην αποψίλωσή του και την περαιτέρω ερήμωσή του.

Το ύπουλο επιχείρημά τους «ε! πόσους κτηνοτρόφους έχει το Διαλεκτό;» είναι έωλο.  Μα δεν θέλουμε να μεγαλώσει η κτηνοτροφία και ο εν γένει πρωτογενής τομέας της οικονομίας της χώρας;  Ποιοι είναι αυτοί πραγματικά που θέλουν ο εύφορος θεσσαλικός κάμπος να γεμίσει από φωτοβολταϊκά;  Είναι δυνατό στη μετά πανδημία εποχή να θεωρείται ακόμα ο τουρισμός η «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας και η γεωργία με την κτηνοτροφία οι φτωχοί συγγενείς;

Οι κάτοικοι του Διαλεκτού θεωρούν τα προσφερόμενα απ’ τον Δήμο αντισταθμιστικά οφέλη, δηλ. 5, 10 ή 20 ΕΥΡΩ που θα κερδίσει κάθε οικογένεια από τις μειώσεις των τιμολογίων νερού, ως κοροϊδία και γενικά θεωρούν παγίδα τη λογική των αντισταθμιστικών, μπροστά στον κίνδυνο ολκής που απειλεί το χωριό τους.  Σε κάθε περίπτωση δεν θα ήθελαν ποτέ να γίνουν το κακό παράδειγμα για όλη τη χώρα και ν’ ακολουθήσουν κι άλλες περιπτώσεις αρπαγής γόνιμων πεδινών εκτάσεων απ’ τους ίδιους τους Δήμους τους.

Ενωμένοι οι κάτοικοι του Διαλεκτού ετοιμάζονται για τη Λαϊκή Συνέλευση στο χωριό τη Μ. Τετάρτη και ώρα 10.30 π.μ., με την τήρηση βεβαίως των επιβαλλόμενων μέτρων κατά του κορωνοϊού και με καλεσμένους όσους διαφωνούν και όσους συμφωνούν να γίνει ο φωτοβολταϊκός σταθμός και βέβαια να παρευρεθούν και να πάρουν το λόγο ο Δήμαρχος, οι Σύμβουλοι, οι Δημοτικές Παρατάξεις, φορείς, συλλογικότητες, οικολόγοι, κινήματα, κινήσεις πολιτών, κόμματα, κάθε άνθρωπος καλής θέλησης και κοινωνικής ευαισθησίας.

Ο αγώνας θα συνεχισθεί με κάθε κοινωνικό και νόμιμο μέσο (θα μεταφερθεί το θέμα μέσα στο Δ.Σ. κ.λπ.) μέχρι που το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τρικκαίων ανακαλέσει την παραπάνω κατ’ αρχήν απόφασή του.  Ευχή μας είναι να μη φτάσουμε σε δικαστικούς αγώνες.

Γνωρίζουμε ότι οι «πράσινες μπίζνες» που γιγαντώνονται σήμερα στον κόσμο δεν γίνονται από ανησυχία για το περιβάλλον, αλλά με στόχο το κέρδος, μέσα από την εκτεταμένη κρατική παρέμβαση, τις χρηματοδοτήσεις και τα «κίνητρα».

Του Χρήστου Σταμόπουλου,
νομικού συμβούλου του Τοπικού Συμβουλίου του Διαλεκτού
Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο