Του Δημήτρη Αγγελίδη
Φροντίδα σε 23 περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και βίας παρείχαν, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, στην κλινική τους έξω από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, σύμφωνα με τον υπεύθυνο προγραμμάτων του ελληνικού τμήματος της οργάνωσης, Απόστολο Βεΐζη.
Τα θύματα των περιστατικών αυτών, τα οποία εκτείνονται από τον βιασμό μέχρι αγγίγματα σεξουαλικής φύσης, αφορούν 14 ενήλικες και εννέα ανηλίκους, αγόρια και κορίτσια, εκ των οποίων δύο ηλικίας πέντε ετών.
Για τα περιστατικά έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία αναφοράς στις αστυνομικές Αρχές και παραπομπής σε νοσοκομείο, που περιλαμβάνει την εξέταση από ιατροδικαστή.
Οι αιτίες των δεινών
Τα στοιχεία αντανακλούν τις απελπιστικές συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στο ΚΥΤ της Μόριας, όπου έχει εγκλωβιστεί υπερτριπλάσιος αριθμός προσφύγων σε σχέση με τη χωρητικότητα της δομής, εξαιτίας αφενός μεν της πολιτικής του γεωγραφικού περιορισμού που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εφαρμόζοντας την ευρωτουρκική συμφωνία για το προσφυγικό, αφετέρου δε λόγω του αργού ρυθμού εντοπισμού των ευάλωτων και μεταφοράς τους στην ενδοχώρα, αλλά και της συνεχιζόμενης ροής προσφύγων, όσο μικρή και αν είναι αυτή
Τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και η γενικευμένη ανασφάλεια που επικρατεί στο ΚΥΤ, ιδίως μεταξύ των οικογενειών, των γυναικών και των παιδιών, όπως καταγράφονται σε πρόσφατο δημοσίευμα του περιοδικού Newsweek, αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου.
Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, 150 με 200 παιδιά ηλικίας 6-12 ετών εμφανίζουν καθημερινά λοιμώξεις του αναπνευστικού, διάρροια και δερματικά προβλήματα, εξαιτίας των συνθηκών διαβίωσης, ενώ από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούνιο περισσότερα από 80 παιδιά, περίπου ένα στα τέσσερα από αυτά που έχει εξετάσει η οργάνωση, έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας ή αυτοτραυματισμού ή έχουν κάνει αυτοκτονικές σκέψεις.
Συνευθύνη
«Οι άνθρωποι είναι απροστάτευτοι και εκτεθειμένοι σε συνεχιζόμενη βία, που θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε βασανιστήριο. Νοσούν σωματικά και ψυχικά, λόγω της κακής διαχείρισης μιας κατάστασης, που δεν ανταποκρίνεται στις ελάχιστες προδιαγραφές που έχει θέσει η Υπατη Αρμοστεία για δομές υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων: 3,5 τ.μ. ανά άτομο, 15 λίτρα νερό ανά άτομο την ημέρα, μία τουαλέτα για κάθε 20 ανθρώπους. Πρόκειται για μια κατάσταση την οποία έχει αφήσει να εξελιχθεί μ’ αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση και η Ε.Ε., με την περιβόητη ευρωτουρκική συμφωνία. Ο μηχανισμός που είναι υπεύθυνος για την κάλυψη των αναγκών της καθημερινότητας δεν ανταποκρίνεται. Η κατάσταση δεν θα λυθεί μεταφέροντας μερικούς ανθρώπους, πόσο μάλλον όταν βρισκόμαστε μπροστά στον τέταρτο χειμώνα και οι άνθρωποι μένουν ακόμα σε σκηνές. Υπάρχουν αρκετά περιστατικά που χρειάζονται επείγουσα αντιμετώπιση, εξ ου και έχουμε ζητήσει, θεωρώντας ότι βρισκόμαστε μπροστά σε έκτακτη κατάσταση, κάτι που έχουμε κάνει μόνο σε εμπόλεμες περιοχές, να μεταφερθούν τα παιδιά και οι ευάλωτοι στην ενδοχώρα και στην Ευρώπη», σημειώνει ο κ. Βεΐζης μιλώντας στην «Εφ.Συν.».
Διαψεύσεις του διοικητή
Αντιδρώντας σε δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου που έκαναν λόγο για καταγραφή ενός περιστατικού βιασμού την εβδομάδα από την οργάνωση και αναπαρήγαγαν δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού Newsweek, που κατέγραφε τη γενικευμένη ανησυχία οικογενειών, γυναικών και παιδιών μπροστά στον κίνδυνο σεξουαλικής βίας, ο διοικητής της δομής Γιάννης Μπαλμπακάκης διέψευσε, μιλώντας στην ΕΡΤ, τον αναφερόμενο αριθμό βιασμών.
Πρόσθεσε ότι «η Μόρια έχει γίνει πολιτικό εργαλείο κάποιων» και ότι «τέτοιες φημολογίες αποτελούν βούτυρο στο ψωμί ακροδεξιών».