Επικαιρότητα

Μνημονιακά αδιέξοδα και πολιτικά συμπεράσματα

By Δημήτρης Κούλαλης

August 19, 2018

Του Δημήτρη Κούλαλη

ΕΛΛΟΓΑ ΠΑΡΑΛΟΓΑ

Με αφορμή την… έξοδο από τα μνημόνια, αποφασίσαμε να υπενθυμίσουμε μερικά σημεία της τελευταίας μνημονιακής μας οκταετίας. Μιας βασανιστικής και λαίμαργης οκταετίας που έπνιξε στην αργιλώδη γη των μεγαλεπήβολων σχεδίων των οικονομικών και πολιτικών εξουσιαστών μας την αξιοπρέπεια ολόκληρου του λαού μας:

(Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, 29/11/2012- το αιτιολογικό της απόφασης απαγόρευσης  πρόσβασης στο «Bloomberg» στις εκθέσεις ειδικών εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ σχετικά με τα οικονομικά της Ελλάδας για την περίοδο 1998-2001),

Κι ένα συμπέρασμα:

Μπορεί κάποιοι, θέλοντας να βγάλουν λάδι το δεσπόζον οικονομικό-πολιτικό σύστημα, να υποστηρίζουν ότι η φτώχεια είναι συνυφασμένη εξολοκλήρου με τα μνημόνια. Ναι, τα μνημόνια επιταχύνουν τη φτωχοποίηση των μεσαίων και χαμηλών, λαϊκών στρωμάτων, οδηγώντας τους πολίτες στο βάραθρο του καθημερινού τους οικονομικού αδιεξόδου. Ναι, τα μνημόνια διαλύουν την παραγωγική βάση της χώρας, επιτυγχάνοντας με βίαιο τρόπο τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση κεφαλαίου καθώς και την απαξίωση του εργατικού δυναμικού. Ναι, τα μνημόνια διαλύουν την ποιότητα παροχής υπηρεσιών του κράτους προς τους πολίτες. Ναι, τα μνημόνια εντείνουν την καταστολή και προσπαθούν μέσω αυτής, συνεπικουρούμενα από την προπαγάνδα των γραβατωμένων αποφύσεων των δελτίων των οκτώ, να επιβληθούν στο κοινωνικό σώμα. Όμως, τα μνημόνια δεν είναι τίποτα άλλο από τον πολιορκητικό κριό, τον δούρειο ίππο της ελληνικής αστικής τάξης, η οποία, σε αγαστή συνεργασία με τους αλλοδαπούς κεφαλαιοκράτες, προσπαθεί να ανακάμψει από την καπιταλιστική κρίση με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες, κοινωνικοποιώντας τη ζημία και ιδιοποιούμενη τα κέρδη.

Εν ολίγοις, στη χώρα μας φαίνεται να ισχύουν- χωρίς, φυσικά, να συγχέουμε τις καταστάσεις- εκείνες οι δώδεκα λέξεις με τις οποίες ο Primo Levi περιέγραφε τη συμπεριφορά των ανθρώπων σε συνθήκες απόλυτης ταπείνωσης και εκμηδένισης. Τη ζωή στην κόλαση ενός ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης.

«Αυτός που έχει», έγραφε, «θα λάβει». Αυτός που δεν έχει, θα του αφαιρεθεί» ( Primo Levi, «Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος, Άγρα, 2007).

***

Το σκίτσο είναι του Πάνου Ζάχαρη