Η Γερμανία τάσσεται υπέρ του δύσκολου τρόπου για τις μεταρρυθμίσεις στην Γαλλία
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ –Το βράδυ της 16ης Απριλίου 2015, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε ότι η Γαλλία θα πρέπει να υποχρεωθεί να κάνει μεταρρυθμίσεις.
Πρέπει η γαλλική κυβέρνηση να τεθεί υπό την κηδεμονία των Βρυξελλών για να μεταρρυθμίσει τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας; Αυτό πρότεινε, σχεδόν ανοιχτά, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφκανγκ Σόιμπλε. Κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, στις 16 Απριλίου 2015, διαβεβαίωσε ότι «η Γαλλία θα ήταν ευτυχής αν κάποιος ασκούσε πιέσεις στο Κοινοβούλιο της, κάτι που ωστόσο είναι δύσκολο, πρόκειται για ένα δημοκρατικό πολίτευμα», ενώ αμέσως μετά επικαλέστηκε τις «εξαιρετικά επιτυχημένες» μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην Ισπανία, υπό τον έλεγχο της Τρόικα, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Είναι περιττό να αναφέρουμε ότι ο πολιτικός κόσμος της Γαλλίας δεν εξέλαβε θετικά την τοποθέτηση αυτή. Οι πιο έντονες αντιδράσεις ήρθαν από την αριστερά. Ο γενικός γραμματέας του σοσιαλιστικού κόμματος, Jean-ChristopheCambadélis, κατήγγειλε στο Twitter την «ανυπόφορη, απαράδεκτη και αντι-παραγωγική γαλλοφοβία» του Γερμανού υπουργού. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Jean-LucMélénchon, υποψήφιος με το Μέτωπο της αριστεράς (Frontdegauche) στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, υποστήριξε ότι ο κύριος Σόιμπλε θα πρέπει «να ζητήσει συγνώμη από τον γαλλικό λαό». Τέλος, ο MichelSapin υπενθύμισε στον Γερμανό ομόλογό του ότι «η Γαλλία απεχθάνεται τις πιέσεις». Κατά την γνώμη του, η ρητορική της τιμωρίας, του εξαναγκασμού και των κυρώσεων είναι αυτή που διευρύνει τις τάξεις των ευρωσκεπτικιστών.
Μια τέτοια διατύπωση είναι μάλλον δύσκολο να έχει απήχηση στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, ο οποίος ήταν ανέκαθεν υποστηρικτής της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας. Άλλωστε, το βράδυ της 16ης Απριλίου, σάρκασε την ανικανότητα της γαλλικής κυβέρνησης να εξυγιάνει την οικονομία της χώρας: «Με όποιον από τους Γάλλους φίλους μου κι αν συζητήσετε, είτε με τον MichelSapin είτε με τον EmmanuelMacron, έχουν πολλά να σας πουν σχετικά με τη δυσκολία να πεισθεί η γαλλική κοινή γνώμη και το Κοινοβούλιο της χώρας για την αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας».
THOMAS MOREL