παγ

Εκκένωση του λιμανιού στη Χίο | EUROKINISSI

Με απόπειρες αυτοκτονίας αντιδρούν πλέον οι πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Χίο. Την τελευταία εβδομάδα οι γιατροί και νοσηλευτές του τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου της Χίου αντιμετώπισαν τέσσερα τέτοια περιστατικά.

Με πιο σοβαρό αυτό που σημειώθηκε χτες στη ΒΙΑΛ, όταν νεαρός αφγανικής καταγωγής επιχείρησε να κρεμαστεί διαμαρτυρόμενος για την απαράδεκτη στασιμότητα που επικρατεί στην προώθηση των αιτημάτων ασύλου.

Ο νεαρός πήρε ένα σκοινί, ανέβηκε σε μια αποθήκη και αφού το έδεσε έκανε βουτιά στο κενό με τη θηλιά στον λαιμό. Ευτυχώς η έγκαιρη επέμβαση των αστυνομικών απέτρεψε τα χειρότερα, ενώ στη συνέχεια ο παραλίγο αυτόχειρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου παραμένει για νοσηλεία.

Το συγκεκριμένο όμως ήταν το τέταρτο περιστατικό και αφού είχαν προηγηθεί ακόμα δύο που προσπάθησαν να κόψουν τις φλέβες τους, με τον έναν από αυτούς να μεταφέρεται στη συνέχεια για νοσηλεία στην Παθολογική ώστε να εξεταστεί η ψυχική του υγεία, καθώς κάτι τέτοιο κρίθηκε απαραίτητο. Χειρουργικά αντιμετωπίστηκε από το ΤΕΠ αφού τα τραύματα αποδείχθηκαν ευτυχώς ελαφρά. Οπως και ένα αντίστοιχο περιστατικό που αντιμετωπίστηκε πάντως ως «θλαστικό τραύμα» με επιτυχία, αλλά χωρίς περαιτέρω νοσηλεία.

Ακόμη στη ΒΙΑΛ είχε σημειωθεί μία πτώση πρόσφυγα στο κενό από ύψος περίπου τριών μέτρων, χωρίς και αυτή να καταγραφεί ως απόπειρα αυτοκτονίας.

Ωστόσο, καμία εξήγηση δεν δόθηκε για το πώς βρέθηκε εκεί ο πρόσφυγας, πλην αυτής του μεταφραστή στο νοσοκομείο, ο οποίος, σύμφωνα με αυτήκοο μάρτυρα, έλεγε ότι ο πρόσφυγας ναι μεν έπεσε κατά λάθος, ωστόσο πρόβαρε την απόπειρα αυτοκτονίας που σχεδίαζε για κάποια άλλη στιγμή, όταν έχασε την ισορροπία του και έπεσε στο κενό. Παρά την πτώση του, όμως, αποδείχτηκε διπλά τυχερός, αφού όχι μόνο επέζησε αλλά και την ίδια ημέρα ο συγκεκριμένος ήταν σε θέση να επιστρέψει στη ΒΙΑΛ.

Και η Hanna

Στις τέσσερις απόπειρες έρχονται να προστεθούν και οι απεργοί πείνας, με τελευταία περίπτωση αυτή των 18 στη Σούδα που συνεχίζουν για 12η ημέρα να αρνούνται τη λήψη τροφής. Να σημειωθεί ότι ήδη από τις πρώτες ημέρες αρνήθηκαν και το ζαχαρόνερο και πλέον λαμβάνουν μόνο νερό.

Από το βράδυ της Τετάρτης μαζί τους είναι και η 23χρονη νεαρή Hanna από την Πολωνία, που αποφάσισε τελικά να προχωρήσει στο πλάι τους σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Αίτημά τους, όπως και όλων των εγκλωβισμένων στα νησιά προσφύγων και μεταναστών, είναι η άμεση προώθηση των αιτημάτων ασύλου, η υπεύθυνη πληροφόρηση καθώς και η νομική υποστήριξη που στερούνται.

 

 

Πηγή:efsyn

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο