Στους δρόμους της Βαρκελώνης βγήκαν σήμερα πολλές χιλιάδες Καταλανοί για να υπερασπιστούν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Οι διαδηλωτές σήκωσαν πλακάτ και φώναξαν συνθήματα επίσης υπέρ της δημοκρατίας και του δικαιώματος στην ψήφο και την επιλογή.

«Πιστεύω ότι η ανεξαρτησία είναι η μοναδική λύση» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας 67χρονος συνταξιούχος που κρατούσε τη σημαία των αυτονομιστών.

Μπροστά από το Μέγαρο Μοντζουίκ, ο πρώην προπονητής της Μπαρτσελόνα και νυν της Μάντσεστερ Σίτι Πεπ Γκουαρδιόλα διάβασε ένα μανιφέστο ενώπιον των συγκεντρωμένων και του ίδιου του προέδρου της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν.

«Θα ψηφίσουμε, ακόμη και αν το ισπανικό κράτος δεν το θέλει (…) Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος: η μοναδική δυνατή, είναι να ψηφίσουμε», είπε ο Γκουαρδιόλα στα καταλανικά, τα ισπανικά και τα αγγλικά. Ο ίδιος ζήτησε ακόμη τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας απέναντι «στις καταχρήσεις ενός αυταρχικού κράτους».

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν 47.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τους οργανωτές, ενώ τα στοιχεία του δήμου ανέφεραν 30.000.

Ο Πουτζδεμόν ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα οργανώσει την 1η Οκτωβρίου δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, μολονότι κάτι τέτοιο έχει απαγορευτεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Η ισπανική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, που απορρίπτει κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, έσπευσε να διαμηνύσει ότι θα εμποδίσει οποιαδήποτε απόπειρα να προχωρήσει η διαδικασία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με έρευνα κυβερνητικού καταλανικού ινστιτούτου, πάνω από το 73% των Καταλανών επιθυμούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στα πρότυπα εκείνου που οργανώθηκε στη Σκωτία το 2014 με τη σύμφωνη γνώμη της βρετανικής κυβέρνησης.

Τέλος, τα στοιχεία της ίδιας έρευνας υποστηρίζουν ότι με οριακή πλειοψηφία (48,5% έναντι 44,3%) οι Καταλανοί θα τάσσονταν κατά της ανεξαρτησίας.

efsyn.gr

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο