Lara Herzog

Η περίπτωση του Κολοράντο, νομιμοποίηση της κάνναβης στην Ελλάδα και τα πολλαπλά οφέλη.

Κώστας Σκλιάμης

Η Πολιτεία του Κολοράντο αποτελεί την 1η Πολιτεία των ΗΠΑ που νομιμοποίησε την χρήση μαριχουάνας για ψυχαγωγική χρήση (recreational use), ενώ παράλληλα, μαζί με άλλες 22 Πολιτείες είχε ήδη νομικό καθεστώς νόμιμης μαριχουάνας για ιατρική χρήση.

Αυτός όμως ο συνδιασμός νόμιμης μαριχουάνας τόσο για ιατρική όσο και για ψυχαγωγική χρήση, έχει επιφέρει ένα οικονομικό θαύμα σε όσες πόλεις του Κολοράντο έχουν υιοθετήσει αυτό το μοντέλο, με κυριότερες το Denver και το Fort Collins.

Από το Νοέμβριο του 2012 είναι νόμιμη η ψυχαγωγική χρήση μαριχουάνας. Συγκεκριμένα, οι ενήλικες άνω των 21 ετών μπορούν να κατέχουν έξι φυτά, μπορούν να κατέχουν νόμιμα μέχρι 28 γραμμάρια κάνναβης ενώ ταξιδεύουν αλλά και να δώσουν ως δώρο μέχρι 28 γραμμάρια σε άλλους πολίτες άνω των 21 ετών.

Επίσης προβλέπεται η έκδοση αδειών εγκαταστάσεων καλλιέργειας, εγκαταστάσεις παραγωγής του προϊόντος, εγκαταστάσεις δοκιμών, καθώς και καταστήματα λιανικής πώλησης. Τέλος, οι επισκέπτες και οι τουρίστες στο Κολοράντο μπορεί να χρησιμοποιήσουν και να αγοράσουν μαριχουάνα.

Ας πάμε όμως και στους αριθμούς, που υποδηλώνουν αυτό το οικονομικό θαύμα. Οι πωλήσεις μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς λόγους, έγινε επίσημα νόμιμη τον Ιανουάριο του 2014, όταν και άνοιξε το πρώτο κατάστημα λιανικής πώλησης. H νόμιμη μαριχουάνα στο Κολοράντο , μόνο πέρσι ήταν μια βιομηχανία 700 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με μια ανάλυση της Washington Post που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τα φορολογικά στοιχεία του Τμήματος Εσόδων.

Το 2014, οι λιανικές πωλήσεις στο Κολοράντο έφτασαν τα 386 εκατομμύρια δολάρια από την ιατρική μαριχουάνα και τα 313 εκατομμύρια δολάρια για καθαρά ψυχαγωγικούς σκοπούς. Αυτά τα δύο τμήματα της αγοράς απέφεραν 63 εκατομμύρια δολάρια από φορολογικά έσοδα, και επιπλέον 13 εκατομμύρια δολάρια από άδειες και τέλη. Τα συνολικά έσοδα από τη φορολογία της μαριχουάνας αναμένεται πλέον να αναρριχηθούν σε 94 εκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι το 2016, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις. Αυτό θα ισοδυναμεί με 1 δις δολάρια στη αγορά λιανικής πώλησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτούς τους αριθμούς περιλαμβάνεται αποκλειστικά η μαριχουάνα, και όχι η παράλληλη αγορά των τουριστικών ειδών, ξενοδοχείων και εστιατορίων που ενισχύεται από την μαριχουάνα και τον τουρισμό. Μια αγορά όπου έχει ανθίσει τον τελευταίο χρόνο είναι η αγορά των φαγώσιμων προϊόντων με εκχύλισμα κάνναβης, όπως ζελεδάκια και μπράουνις. Σύμφωνα με το Bloomberg, μέχρι το τέλος του 2014, η λιανική αγορά φαγώσιμων είχε διπλασιάσει το μέγεθος της και μόνο τον Δεκέμβριο, πουλήθηκαν σχεδόν 360.000 προιόντα μαριχουάνας.

Μια νέα έκθεση απο το  Colorado Marijuana Enforcement Division επισημαίνει την αυξανόμενη αγορά της ψυχαγωγικής κάνναβης και συμπληρώνει ότι κάποιες φορές ξεπερνά τις πωλήσεις ιατρικής κάνναβης. Παρ’όλα αυτά, οι πάροχοι κάνναβης για ιατρική χρήση συνεχίζουν τις καλλιέργειές  τους με σταθερό ρυθμό, σε μια ένδειξη ότι οι λιανικές πωλήσεις κάνναβης για ψυχαγωγική χρήση  δεν έχουν μειώσει δραματικά την αγορά της κάνναβης για ιατρική χρήση. Πέρυσι, σύμφωνα με την ανάλυση της εφημερίδας Washington Post, οι πωλήσεις ιατρικής κάνναβης στο Κολοράντο υπερέβησαν τις πωλήσεις ψυχαγωγικής κάνναβης  κατά 73 εκατομμύρια δολάρια.

Για να παρακολουθεί την αγορά και για να συλλέγει τους φόρους, το Κολοράντο απαιτεί από όλους τους παραγωγούς και τους πωλητές να πιστοποιούν τα προίοντα τους απο τον σπόρο μέχρι την πωλήση με κίτρινες ετικέτες, τις λεγόμενες  canary-yellow RFID tags

Τα ακόμα πιο ενθαρρυντικά νέα από το Κολοράντο είναι ότι η Πολιτεία έχει υλοποιήσει με επιτυχία μια αγορά μαριχουάνας 700 εκατομμυρίων δολαρίων , χωρίς καμία από τις ολέθριες συνέπειες για τις οποίες οι προειδοποιούσαν  οι κακοπροαίρετοι.  Τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα στην πολιτεία δεν έχουν αυξηθεί, αλλά αντίθετα είναι κάτω από το μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας.

Το περασμένο έτος, το πρώτο πλήρες έτος της νομιμοποίησης στο Κολοράντο, οι ανθρωποκτονίες μειώθηκαν 24% στο Ντένβερ, οι ληστείες μειώθηκαν 3% και οι διαρρήξεις μειώθηκαν 9,5%. Συνολικά, το βίαιο έγκλημα μειώθηκε 0,7 τοις εκατό, και τα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας έπεσαν κατά 2%. Λόγω αυτής της μείωσης της εγκληματικότητας, εξοικονομήθηκαν οικονομικοί πόροι που προορίζονται για την καταπολέμηση του εγκλήματος.

Αυτά τα χαρακτηριστικά παραδείγματα, είναι χρήσιμα ώστε να σκεφτούμε την περίπτωση νομιμοποίησης στην Ελλάδα. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κρίση, η ανεργία σε επίπεδα 26%, η οικονομία δεν κινείται και ανάπτυξη δεν υπάρχει.

Μια κατάσταση νόμιμης κάνναβης για ιατρικούς και ψυχαγωγικούς λόγους θα επέφερε καταρχάς το άνοιγμα δύο παράλληλων αγορών. Αυτό με την σειρά του, φέρνει άνοιγμα θέσεων εργασίας σε 2 τομείς της οικονομίας, επενδύσεις, κίνηση χρήματος και οικονομική ανάπτυξη. Το κράτος με τη σειρά του βγαίνει κερδισμένο από την συλλογή των φόρων από την ιατρική αγορά άλλα και την λιανική αγορά ψυχαγωγικής κάνναβης, άπω τα τέλη και τις άδειες ενώ παράλληλα θα αυξηθεί το ποσό που θα παίρνει μέσα απο φόρους από την αγοραστική άνοδο που θα επέλθει σε παράλληλους τομείς της οικονομίας, όπως τουρισμός, μαγαζια εστίασης και τουριστικών προϊόντων, ενώ δεν θα πρέπει να παραλείπουμε μια πιθανή αναζωογόννηση του real estate.

Επομένως μιλάμε για άνοιγμα 2 νέων αγορών με άνοιγμα θέσεων εργασίας και χώρο για επενδύσεις καθώς και για αναζωογόνηση πολλών άλλων αγορών που βρίσκονται σε ύφεση εδώ και πολλά χρόνια.

Επιπλέον το κράτος εξοικονομεί χρήματα που θα πήγαιναν στο κυνήγι της κάνναβης, δηλαδή εξοικονομεί χρήματα, πόρους και ανθρώπινο δυναμικό. Επίσης, θα υπάρξει αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, καθώς μεγάλο ποσοστό υποθέσεων είναι για κάνναβη.

Σοβαρες νομικές υποθέσεις μένουν πίσω, εξαιτίας τέτοιων υποθέσεων. Οι δικαστικές αίθουσες είναι γεμάτες και θα πρέπει να αδειάσουν απο υποθέσεις κάνναβης, ώστε να υπάρχει χώρος για τους πραγματικούς εγκληματίες που έφεραν τη χώρα ως εδώ.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί την παρούσα κατάσταση και να εξετάσει κάθε λύση, συμπεριλαμβανομένης και της νομιμοποίησης της ιατρικής και ψυχαγωγικής κάνναβης. Το γεγονός ότι τώρα υπάρχει τέτοια μεγάλη πίεση ίσως δεν αφήνει περιθώρια και χρόνο σκέψης για το θέμα της κάνναβης, αλλά σίγουρα η ιδέα εξόδου από την Ευρωζώνη συζητιέται αρκετά.

Αν λοιπόν υπάρξει μια τέτοια έξοδος, τότε η επιλογή μεταρρύθμισης στο θέμα της κάνναβης θα φαντάζει μονόδρομος καθώς είναι ό,τι το γρηγορότερο για να ανακάμψει η οικονομία. Επειδή όμως κάθε τέτοια μεταρρύθμιση παίρνει χρόνο, καλό θα ήταν να άρχιζαν κάποιοι να το σκέφτονται από τώρα.

Μοιραστείτε.

2 Σχόλια

  1. Teresa maragou στις

    Τελειο και αληθινο αρθρο ας ελπισουμε να ανοιξουν τα ματια και να κλεισουν οι τσεπες για το συμφερον των λιγων!!! Η φυση δωριζει και οι ανθρωποι καταστρεφουν!! Κριμα δεν ειναι?

  2. Αλεξ στις

    ρε παιδια τι λεμε τωρα, εδω εχει ποσα χρονια που προσπαθουν καποιοι να νομιμοποιησουν την καλιεργεια της υφαντικης καναβης και ειναι ολοι ετοιμοι να ξεκινησουν και ενω εχουν ξεκινησει οι διαδικασιες δεν προχωραει κατι με το επισημο κρατος και δεν μπορουν να κανουν δουλεια οι ανθρωποι, υπαρχει μεχρι και σελιδα στο fb να μπειτε να διαβασετε σχετικα για το τι χωρα ειμαστε, και εσεις μου λετε τωρα για την νομιμοποιηση της κανονικης καναβης , ουτε σε εκατο χρονια με μας εδω.

Αφήστε ένα σχόλιο