– Επί πολλές ώρες από την 1 τα χαράματα φλέγεται το κτίριο, λόγω μεταβολής στην τάση ηλεκτρικού ρεύματος
– Πρώτες επίσημες αναφορές για ύπαρξη αδιευκρίνιστου αριθμού νεκρών
– 50 τραυματίες από την πυρκαγιά του Λονδίνου σε νοσοκομεία και συγκλονιστική μαρτυρία εγκλωβισμένης
– Μαρτυρίες για εγκλωβισμένους ενοίκους στο κτίριο σύμφωνα, η πλειοψηφία των οποίων μουσουλμάνοι
– Τουλάχιστον 200 οι ένοικοι του δημοτικού κτιρίου, άγνωστος ο αριθμός των διασωθέντων και αγνοουμένων
– Άνθρωποι εθεάθηκαν να πέφτουν από τα παράθυρα, άλλοι διέφευγαν με κουβέρτες και σεντόνια
– Αναφορές για ελλιπή μέτρα αντιμετώπισης πυρκαγιάς και για προβληματική ανακατασκευή του κτιρίου το 2016

Στους πενήντα πλέον ανέρχονται σύμφωνα με νεότερο απολογισμό οι τραυματίες και αδιευκρίνιστος αριθμός νεκρών από τη μεγάλη πυρκαγιά σε 27ώροφη πολυκατοικία του δυτικού Λονδίνου. Οι τραυματίες έχει χρειαστεί να μεταφερθούν σε πέντε διαφορετικά νοσοκομεία της πόλης, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας ασθενοφόρων. Δεν έχει δοθεί διευκρίνιση για το είδος των τραυμάτων και τη σοβαρότητά τους. Νωρίτερα οι αρχές είχαν αναφερθεί σε αριθμό ανθρώπων με αναπνευστικά προβλήματα.

Δείτε δραματικές live εικόνες από το τηλεοπτικό δίκτυο του Russia Today:

Δείτε νεότερο ρεπορτάζ του Θ. Γκαβού από τον τόπο της τραγωδίας στο Λονδίνο:

Η πυρκαγιά συνεχίζεται στο κτίριο, όχι ωστόσο με τη σφοδρότητα των προηγούμενων ωρών. Οι αρχές έχουν εκκενώσει τριάντα ακόμα διαμερίσματα σε χαμηλότερα κτιριακά συγκροτήματα στη γύρω περιοχή, ωστόσο μια ατυχής εντολή να παραμείνουν αρχικά εντός των διαμερισμάτων τους, έχει ήδη στοιχίσει την ζωή σε αρκετούς από τους εγκλωβισμένους ενοίκους, κάποιοι εκ των οποίων έπεσαν στο κενό για να γλιτώσουν από τις φλόγες, αλλά βρίσκοντας ακαριαίο θάνατο πέφτοντας από μεγάλο ύψος στο έδαφος.
Ένοικος του ουρανοξύστη ανέφερε πως γείτονάς του από τον τέταρτο όροφο τον ειδοποίησε για τη φωτιά, λέγοντάς του ότι είχε προκληθεί στο δικό του διαμέρισμα από «έκρηξη» του ψυγείου. Σημειώνεται ότι σε ιστολόγιο ομάδας ενοίκων του κτιρίου ανάρτηση του περασμένου Νοεμβρίου καταγγέλλει πως η διαχειρίστρια εταιρεία δεν είχε λάβει αναγκαία μέτρα πυρασφάλειας ούτε είχε παράσχει σαφείς οδηγίες για τη δέουσα αντίδραση σε περίπτωση πυρκαγιάς. Γίνεται επίσης αναφορά σε παλαιότερο «τρομακτικό» περιστατικό απότομης αύξησης της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος στο κτίριο, η οποία είχε αποδοθεί σε «ελαττωματικές καλωδιώσεις».


Δείτε την ανταπόκριση του Θανάση Γκαβού για το ΡΙΚ από το Λονδίνο:


Εικόνες δείχνουν τη φωτιά να έχει εξαπλωθεί από το δεύτερο όροφο μέχρι την οροφή. Πιστεύεται ότι ένοικοι έχουν παγιδευτεί, ενώ μάρτυρες περιγράφουν ότι είδαν κόσμο να προσπαθεί να διαφύγει από τα παράθυρα έχοντας φτιάξει αυτοσχέδια σκοινιά από σεντόνια και κουβέρτες.

Περίπου 45 οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας με περισσότερους από 200 πυροσβέστες και τουλάχιστον 20 ασθενοφόρα έχουν σπεύσει στο σημείο. Οι πυροσβέστες αρχικά καλούσαν τους ενοίκους να προσπαθήσουν να φύγουν ή αν αυτό δεν ήταν δυνατό να σφραγίσουν τις πόρτες των διαμερισμάτων τους με βρεγμένες πετσέτες για να εμποδίσουν τον καπνό. Ζητούσαν επίσης από τους ενοίκους να φωτίζουν από τα παράθυρά τους με φακούς ή κινητά τηλέφωνα ώστε να δώσουν το στίγμα τους. Πλέον ζητούν από οικείους των ενοίκων που μπορεί να έχουν επικοινωνία μαζί τους να μην περιμένουν άλλο και να προσπαθήσουν να εγκαταλείψουν το κτίριο.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στο κατασκευής 1974 Grenfell Tower των 120 διαμερισμάτων, στο δυτικό Λονδίνο, όπου πιστεύεται ότι ζουν πάνω από 200 άνθρωποι.


Εγκλωβισμένος κάτοικος είχε επικοινωνήσει μέσω Twitter γράφοντας ότι παραμένει στο κτίριο και ότι πεθαίνει από τους καπνούς που πνίγουν μαζί με τις φλόγες για πάνω από 7 ώρες το δημοτικό κτίριο διαμερισμάτων.

 

newsit

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο