dromos-n

Κώστας Βλαχόπουλος & Θωμάς Γιούργας

Προτού συστηθούμε στους αναγνώστες της εφημερίδας οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τον Δρόμο της Αριστεράς για την φιλοξενία και την ανοικτότητα που επέδειξαν ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνεργασία. Ως αναγνώστες του Δρόμου εκτιμήσαμε την ξεχωριστή ποιότητα της δημοσιογραφίας και την αξιακή συνέπεια των ανθρώπων που παράγουν αυτή την έκδοση. Είναι δύο στοιχεία που, δυστυχώς, σπανίζουν στην Ελληνική πολιτική και δημοσιογραφική σφαίρα.

Το Νόστιμον Ήμαρ είναι ένα εγχείρημα που ξεκίνησε ρομαντικά αλλά και με πολύ πείσμα και αφοσίωση στο Εδιμβούργο της Σκωτίας το 2013. Σε υπαρξιακούς όρους είναι μια προσπάθεια να εκφράσουμε την ψυχή μας, τις ιδέες μας, την κοσμοθεωρία μας, τις ιδεολογικές μας καταβολές, τα πολύπλευρα ενδιαφέροντά μας. Ο ανθρωπότυπος που θέλουμε να προτείνουμε είναι πολυσχιδής, κοινωνικά ανήσυχος, ριζοσπαστικός και αλληλέγγυος, ανοικτός στην αμφισβήτηση και την κριτική, συνειδησιακά αφυπνισμένος και γεμάτος πάθος για τα πράγματα που γεμίζουν με ποιότητα τη ζωή μας.

Το ‘Νόστιμον Ήμαρ’, ο τίτλος της ιστοσελίδας και του ενθέτου, μιλάει για μια ‘’μέρα επιστροφής’’. Εμπεριέχει το στοιχείο της νοσταλγίας, του πόνου και της έντονης επιθυμίας που νιώθει ο άνθρωπος που θέλει να επιστρέψει φυσικά στον τόπο που νιώθει ότι ανήκει. Αυτή η πτυχή μας καθόρισε ως μετανάστες στο εξωτερικό, και εκτιμούμε ότι είναι αναπόσπαστο ψυχολογικό κομμάτι τόσων χιλιάδων Ελλήνων, και ιδιαίτερα νέων ανθρώπων που αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω την οικογένεια, τους φίλους και τον τόπο τους ώστε να αναζητήσουν ένα δημιουργικό και αξιοπρεπές μέλλον.

Εμπεριέχει όμως και την ανάγκη για μια επιστροφή στην εμπεριστατωμένη, δομημένη και αυθεντικά αγωνιστική σκέψη πάνω στα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα που μας απασχολούν και πολλές φορές καθορίζουν τις ζωές μας. Επομένως, επιχειρούμε να χτίσουμε νοηματικές και διαλεκτικές γέφυρες που μας φέρνουν πιο κοντά στην ενεργή συμμετοχή μας στις διεργασίες και τις εξελίξεις μιας διαρκώς δοκιμαζόμενης κοινωνίας.

Το Νόστιμον Ήμαρ δεν είναι αποτέλεσμα ‘’επαγγελματιών δημοσιογράφων’’ αλλά αυτό δεν το είδαμε ποτέ ως ελαφρυντικό για την ποιότητα και την ευρύτητα ενδιαφέροντος των θεμάτων με τα οποία ασχολούμαστε. Σε τι στοχεύουμε και τι μας αφορά άμεσα; Η κοινωνική συνείδηση, η αλληλεγγύη, ο αντιφασισμός, η ιδεολογική αντιπαράθεση με τον νεοφιλελευθερισμό, οι οικολογικές ευαισθησίες, η χειραφέτηση, η πηγαία αγάπη μας για την μουσική, τις τέχνες, την φιλοσοφία και την επιστήμη. Η ιδιαιτερότητά μας έγκειται στην ενοποίηση όλων αυτών των θεμάτων σε μία κοινωνικοπολιτική διάσταση.

Θα είμαστε ευτυχείς αν καταφέρουμε να κινητοποιήσουμε συνειδήσεις, αν θέσουμε ερωτήματα που αξίζουν διερεύνηση, αν προβάλλουμε ζητήματα που μας προβληματίζουν και μας κινητοποιούν για κοινωνική δράση.

Ελπίζουμε να βρείτε το εγχείρημα ενδιαφέρον και να χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης και συμπόρευσης.

*Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο ένθετο του Νόστιμον Ήμαρ στον Δρόμο της Αριστεράς, το Σάββατο 1.10.2016

Κάθε Σάββατο κυκλοφορεί στα περίπτερα το έντυπο Νόστιμον Ήμαρ ένθετο στον Δρόμο της Αριστεράς.

dromos-n

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο