Aπό το Πρόβατο όχι Αρνί

Τα έχουμε ονομάσει-μεταφράσει φακοειδή σύννεφα και το θεωρούμε φυσιολογικό και περνάει έτσι μεταξύ μας; Ναι, αυτό είναι το πρώτο που θέλω να σχολιάσω. Μην αναρωτιέστε, μην σας ξενίζει που ξεκινάω έτσι απότομα ετούτο το κείμενο. Αυτό είναι για ‘μένα που πρώτο μου μοιάζει εξωγήινο και μετά το σχήμα τους. Σε επίπεδα σκέψης κεραυνοχτυπημένης αμοιβάδας φτάνει η φαντασία και η καλαισθησία του νεοέλληνα γλωσσολόγου (ή λεξιπλάστη κατά περίσταση)!

Ουφ! Πάμε ήρεμα στη συνέχεια τώρα: τα lenticular clouds (έτσι η αγγλική ονομασία τους) είναι σχηματισμοί σύννεφων που μοιάζουν με φακούς. Ή με λειασμένα απ’ τους ανέμους και το χρόνο βράχια στην έρημο! Δεν δημιουργούνται συχνά, δεν είναι ένα καθημερινό και παγκόσμιο φαινόμενο αν κρίνουμε απ’ το ότι ως πριν την προηγούμενη βδομάδα δεν τα είχες δει εσύ, δεν τα είχε δει η φίλη σου, δεν τα είχαν δει τα παιδιά στη δουλειά, ούτε τα παιδιά στο γήπεδο. Όταν το αποφασίζουν να εμφανιστούν ωστόσο διαλέγουν κάποιο ύψωμα για τη δημιουργία τους. Εκεί, ένας συνδυασμός θερμών και ψυχρών κυμάτων με την υγρασία του αέρα γεννάει αυτούς τους περίεργους σχηματισμούς. Όσο πιο ψηλό είναι το ύψωμα (λόφος, βουνό, οροσειρά) τόσο μεγαλύτερο και πιο έντονο θα είναι το φαινόμενο. Συνήθεις τόποι δημιουργίας τους και παρατήρησής τους είναι τα Ιμαλάια και οι Άνδεις.

Πριν από μερικά χρόνια, και τότε για πρώτη φορά τόσο μαζικά, έκαναν την εμφάνισή τους στα ισάδια του Γιόρκσαϊρ και πάνω απ’ τις πόλεις του Λιντς και του Μπράντφορντ στη Μεγάλη Βρετανία. Οι επιστήμονες είχαν εξηγήσει ότι δημιουργήθηκαν στα βουναλάκια της βορειοδυτικής Αγγλίας (τα Pennines) και ταξίδεψαν προς τις πόλεις που προαναφέραμε. Το θέαμα είχε συνεπάρει τον κόσμο ενώ μερικοί πιο «υποψιασμένοι» νόμιζαν ότι ιπτάμενοι δίσκοι έκαναν τον εφιάλτη του Χ.Τζ.Γουέλς πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν οι πρώτοι που περνούσαν τα συγκεκριμένα παιχνιδάκια της φύσης για UFO. Σε αρκετά μέρη της γης οι αναφορές για εξωγήινες επισκέψεις βασίστηκαν πάνω σε… φακοειδή (πονάν τα γράμματά μου όταν το γράφω) συννεφάκια! Ευτυχώς ο Fox Mulder ήταν πάντα εκεί και έβαζε τα πράγματα στη θέση τους.

Και κάπως έτσι φτάσαμε και στα δικά μας. Πριν μερικές μέρες πάνω απ’ τον ουρανό του Ρεθύμνου εικόνες εξώκοσμης ομορφιάς σήκωσαν τα κεφάλια των παρόντων ψηλά ώστε να χαζέψουν την κρητική εκδοχή αυτού του φυσικού φαινομένου. Εννοείται αναπαράχθηκαν οι απόψεις για καμουφλαρισμένους ιπτάμενους δίσκους, εννοείται στα δελτία των οχτώ παίχτηκαν τα ρεπορτάζ υπό τους ήχους της σειράς X-Files και μάλλον ο (αγαπημένος) Παντελής Γιαννουλάκης βρήκε ένα καλό θέμα για το επόμενο περιοδικό Strange. Ωστόσο, και πάλι θα επιμείνω, το μόνο παράξενο στην όλη είδηση είναι το κακόηχο του ελληνικού ονόματός τους: φακοειδή σύννεφα!

Μοιραστείτε.

1 Σχόλιο

  1. Pingback: Lenticular Clouds: όταν η φύση φτιάχνει X-Files! | Ελεύθερη Λαική Αντιστασιακή Συσπείρωση

Αφήστε ένα σχόλιο