Τέχνη & Πολιτισμός

Λαϊκός Πόλεμος – Λαϊκός Στρατός

By N.

September 29, 2016

Το βιβλίο Λαϊκός Πόλεμος – Λαϊκός Στρατός βρίσκεται ήδη σε κυκλοφορία

Αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια τόσο από την μεριά των μελών μας, όσο και μια συστράτευση με κοινωνικά εκδοτικά εγχειρήματα, που σκοπό έχουν την περαιτέρω διάδοση του επαναστατικού – απελευθερωτικού μηνύματος και την επαναφορά στο σήμερα επαναστατικών – προοδευτικών κινημάτων από την επιχειρησιακή πολιτική σκοπιά τους.

Ο συγγραφέας στρατηγός Βο Νγκουγιέν Γκιάπ, μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του διεθνούς επαναστατικού – προοδευτικού κινήματος του 20ου αιώνα, θεωρείται, από εχθρούς και φίλους, αξεπέραστη στρατιωτική φυσιογνωμία. Η επιλογή να μεταφραστεί την δεδομένη στιγμή και στις δεδομένες συνθήκες μια συλλογή κειμένων και άρθρων του στρατηγού Γκιάπ, γίνεται τόσο εξαιτίας της ανεπαρκούς ελληνικής πολιτικής βιβλιογραφίας σε σχέση με το Βιετναμέζικο απελευθερωτικό επαναστατικό  πόλεμο όσο και για τον πλούτο πολιτικών – στρατιωτικών εμπειριών που μπορεί να αποκομίσει ο αναγνώστης από την αποτύπωση της ιδιοφυούς πολιτικής – στρατιωτικής αντίληψης του.

Το ίδιο το βιβλίο αφενός φέρνει στο σήμερα το πνεύμα ενός ηγέτη της Βιετναμέζικης Αντίστασης και αφετέρου είναι αφιερωμένο – σαν μια ελάχιστη ένδειξη τιμής – στον Έλληνα αντάρτη πολεμιστή που αγωνίστηκε στο πλευρό του, τον Κώστα Σαραντίδη, ο οποίος χαιρετίζει την συγκεκριμένη έκδοση στις πρώτες σελίδες του βιβλίου. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, στο κομμάτι της πολιτικής  ηθικής και του σεβασμού, να αποδίδουμε αυτά που αναλογούν στους λαϊκούς αγωνιστές του παρελθόντος που βρίσκονται ακόμη κοντά μας, να διατηρούμε αδιάσπαστη τη συνέχεια του τότε με το σήμερα, αυτή την διαλεκτική αόρατη γραμμή που έχει την ικανότητα να ξεπερνάει τον χωροχρόνο.

Στην τοποθέτησή της η ομάδα μας ξεχωρίζει τόσο την ανάγκη της επανατοποθέτησης του έργου του στρατηγού Γκιάπ στο σήμερα όσο και την ανάγκη να αποτελέσει το παρόν βιβλίο εργαλείο και έμπνευση για μια νικηφόρα τακτική – στρατηγική για την βελτίωση των υλικών όρων ζωής του ελληνικού λαού. Πρόκειται, επίσης, για μια προσπάθεια να μεταλαμπαδευτεί το μαχητικό πνεύμα των προηγούμενων προσπαθειών στους σημερινούς αγωνιστές, σε μια γενιά ανθρώπων που κυριαρχεί η πολιτική απογοήτευση και η λογική της αποστράτευσης.

Αντί γενικής εισαγωγής, επιλέξαμε μια βιογραφική προσέγγιση για τη ζωή και τη διαδρομή του στρατηγού Γκιάπ. Περιέχει στοιχεία από την αρχή μέχρι το τέλος της ζωής του, αναφορές στην οικογένειά του, στον τρόπο ένταξής του στον αγώνα, στις μεγάλες μάχες που έδωσε, στις «πηγές» της εκπαίδευσης του, στο ρόλο του εντός του Κόμματος των Εργαζομένων του Βιετνάμ αλλά και ως στρατιωτικού ηγέτη των Βιετμίνχ και των Βιετκόνγκ, στην αποχώρησή του, στον «τελευταίο» αγώνα που έδωσε και το θάνατό του.

Το κύριο σώμα του βιβλίου αρθρώνεται σε 4 κεντρικά κεφάλαια, που αποτελούν μετάφραση κειμένων, ομιλιών και άρθρων του στρατηγού Γκιάπ και τοποθετούνται στην περίοδο του πρώτου βιετναμέζικου αντάρτικου (1945-1954) απέναντι στην Γαλλική επικυριαρχία, μέχρι την οριστική απελευθέρωση του Βορείου Βιετνάμ και της οικοδόμηση της Λαϊκής Δημοκρατίας. Το 1ο κεφάλαιο «Ο Πόλεμος του Βιετναμέζικου λαού για ανεξαρτησία ενάντια στους Γάλλους ιμπεριαλιστές και στους Αμερικάνους παρεμβατιστές (1945- 1954)» χωρίζεται σε 4 υποενότητες, μέσα στις οποίες ο αναγνώστης θα βρει ιστορικά και γεωγραφικά στοιχεία για το Βιετνάμ, μια συνοπτική έκθεση της πορείας του εθνικοαπελευθερωτικού πολέμου, τα θεμελιώδη του προβλήματα αλλά και τους συντελεστές της επιτυχίας του. Το 2ο κεφάλαιο είναι ένα άρθρο που γράφτηκε για την 15η επέτειο του Λαϊκού Στρατού του Βιετνάμ – 22 Δεκέμβρη του 1959.  Το άρθρο κατευθύνεται στην ανάλυση των αναγκών που γέννησαν τον Λαϊκό Στρατό του Βιετνάμ, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, αλλά και πολλά κομμάτια της ατόφιας επαναστατικής στρατηγικής και τακτικής και της επιχειρησιακής τέχνης που χρησιμοποίησε για να επικρατήσει εναντίον των αντιπάλων του. Το 3ο κεφάλαιο με τίτλο «οι μεγάλες εμπειρίες που απέκτησε  το Κόμμα μας καθοδηγώντας την ένοπλη πάλη και οικοδομώντας ένοπλη επαναστατική δύναμη» χωρίζεται σε  δύο υποενότητες. Σ’ αυτό το κεφάλαιο γίνεται ενδελεχής ανάλυση για το ρόλο ενός επαναστατικού Κόμματος ως φορέα πολιτικής καθοδήγησης ενός Λαϊκού Στρατού, για την επίπονη πολιτική δουλειά που χρειάζεται εντός των γραμμών του στρατού, για την δομή του Λαϊκού Στρατού του Βιετνάμ, την κοινωνική του αλληλεπίδραση, τα βήματα μετατροπής του στο πιο προοδευτικό κομμάτι της Βιετναμέζικης κοινωνικής σφαίρας. Το 4ο και τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου πραγματεύεται την ηρωική εκστρατεία του Ντιέν Μπιέν Φου, που ήταν ο τελευταίος – και μεγαλύτερος – σταθμός στο δρόμο για την οριστική ανεξαρτησία του Βορείου Βιετνάμ και ολοκληρώθηκε έπειτα από 55 μέρες και νύχτες μαχών, την 7η Μάη του 1954. Εκεί περιγράφεται η στρατιωτική κατάσταση κατά την διάρκεια του χειμώνα του 1953 και της άνοιξης του 1954, η στρατιωτική τακτική αλλά και η αποφασιστικότητα τόσο του Λαϊκού Στρατού όσο και την λαϊκή αφοσίωση στην υπηρεσία του μετώπου.

Αντί επιλόγου, επιλέξαμε ένα 5ο κεφάλαιο, με παραρτήματα. Σ’ αυτό περιλαμβάνονται αποφθέγματα του Χο Τσι Μινχ όπως τα απέδωσε ο Βο Νγκουγιέν Γκιάπ, ποιήματα από το ημερολόγιο φυλακής του Χο Τσι Μινχ, ένα άρθρο του Βο Νγκουγιέν Γκιάπ με τίτλο «Το πρόβλημα του επαναστατικού πολέμου είναι πρώτα από όλα πολιτικό»  και ένα τελευταίο άρθρο με οδηγίες του Χο Τσι Μινχ για τον σχηματισμό ταξιαρχίας προπαγάνδας «Ντιρεκτίβες για το σχηματισμό της μπριγκάντας( ταξιαρχίας) προπαγάνδας( Δεκέμβρης 1941)».

Σημεία διάθεσης: