dikastirio

Αγωνία για τους εργαζομενους

Κρίσιμη μέρα για τον Μαρινόπουλο, καθώς το Πρωτοδικείο Αθηνών καλείται να αποφασίσει για το αίτημα της επιχείρησης, να λάβει προστασία έναντι των πιστωτών, με βάση άρθρο του πτωχευτικού κώδικα, έως την κύρια δικάσιμο.

Αυτό που φοβόταν η αγορά έγινε πραγματικότητα. Η Μαρινόπουλος δεν κατάφερε να αντέξει κάτω από την πίεση των προμηθευτών που ο ένας μετά τον άλλο προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να εξασφαλίσουν ότι θα λάβουν τα χρωστούμενα και κατέθεσε την Τρίτη αίτηση προσωρινής διαταγής στο πλαίσιο ασφαλιστικών μέτρων από τους πιστωτές της εταιρείας.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά από απανωτές κινήσεις προμηθευτών που οι οποίοι με δικαστική απόφαση προχωρούσαν στο κλείσιμο καταστημάτων με στόχο την καταγραφή εμπορευμάτων. Μέχρι τώρα τα καταστήματα ενημέρωναν τα κεντρικά της Μαρινόπουλος η οποία προχωρούσε σε συμβιβασμό με τους προμηθευτές που προχωρούσαν σε αυτή την κίνηση. Η κατάσταση φαίνεται καθώς την πρακτική αυτή ακολουθούσαν όλο και περισσότεροι προμηθευτές με αποτέλεσμα η αλυσίδα να καταφύγει στην δικαιοσύνη για προστασία.

Η διοίκηση της εταιρίας Μαρινόπουλος ΑΕ, μετά από σχετικό αίτημα των εργαζομένων της,  δεσμεύτηκε προς το Πανελλαδικό Επαγγελματικό Σωματείο, «Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις: «ΚΑΡΦΟΥΡ – ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, DIA», ότι κατά την αυριανή εκδίκαση για το αίτημα υπαγωγής της σε διαδικασία εξυγίανσης βάσει τους υπ’ αριθμόν 4072/2012 και 4013/2011 Νόμους θα προβεί στα ακόλουθα αιτήματα και δηλώσεις προς το Δικαστήριο:

α) Να εξαιρεθούν ρητά όλες οι απορρέουσες απαιτήσεις που προκύπτουν από σχέσεις εργασίας, τόσο των νυν εργαζομένων όσο και των απολυμένων ή με άλλο τρόπο αποχωρησάντων μέχρι σήμερα, αλλά και όσων τυχόν θα αποχωρήσουν από τώρα και στο εξής. Πιο συγκεκριμένα: όλες οι παραπάνω, ενδεικτικώς απαριθμούμενες γεγενημένες εργατικές απαιτήσεις θα συνεχίσουν να καταβάλλονται σύμφωνα με τις επιμέρους ιδιωτικές συμφωνίες ή/και ρυθμίσεις σταδιακής εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών ή/και προκειμένου περί αποζημιώσεων λόγω καταγγελίας σύμβασης σύμφωνα με τα οριζόμενα στις οικείες διατάξεις περί σταδιακής καταβολής αποζημίωσης.

β) Οι εταιρίες της Μαρινόπουλος ΑΕ θα συνεχίσουν την καταβολή των πάσης φύσεως δεδουλευμένων αποδοχών των εργαζομένων σύμφωνα με τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

γ) Οι εταιρίες της Μαρινόπουλος ΑΕ δεσμεύονται ότι θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διατηρηθούν άπασες οι θέσεις εργασίας.

δ) Σε περίπτωση παράβασης των ανωτέρω δηλώνουν ότι αναγνωρίζουν ως εύλογο και δίκαιο το δικαίωμα των εργαζομένων είτε ατομικά είτε συλλογικά, όπως εκπροσωπούνται από το Σωματείο με την επωνυμία «Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις: «ΚΑΡΦΟΥΡ – ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ,  DIA», να ασκήσουν Αίτηση Ανάκλησης της χορηγηθείσας Προσωρινής Διαταγής εξαιτίας αυτών  των παραβάσεων, στην δε αίτηση των εργαζομένων προς ανάκληση της προσωρινής διαταγής, οι δηλούσες Εταιρείες δεσμεύονται ότι δεν θα αντιλέξουν για οποιονδήποτε λόγο και αιτία.

Ο παράγοντας “Σκλαβενίτης”

Ένα δελτίο Τύπου που εξέδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης το δικηγορικό γραφείο της Ν. Αγαπηνός έρχεται να επαναφέρει τον Όμιλο Σκλαβενίτη στο προσκήνιο σε ότι αφορά την συνεργασία του με την Μαρινόπουλος αυτή την φορά όμως μέσω εξαγοράς. Μάλιστα η δικηγορική εταιρεία αναφέρει ότι σχετική επιστολή που υπάρχει θα κατατεθεί κατά την ακροαματική διαδικασία το πρωί της Παρασκευής.

 

Συγκεκριμένα το Δελτίο Τύπου της εταιρείας αναφέρει: Σύμφωνα με πληροφορίες της δικηγορικής μας εταιρίας, εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον της Σκλαβενίτης για την εξαγορά της Μαρινόπουλος μέσω επιστολής που θα προσκομιστεί αύριο στο Δικαστήριο.

Την πληροφορία αυτή το news247 προσπάθησε να επιβεβαιώσει από την πλευρά της Σκλαβενίτης επικοινωνώντας με το Γραφείο Τύπου της εταιρείας. Η εκπρόσωπος της Σκλαβενίτης ανέφερε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει την συγκεκριμένη πληροφορία. Όπως και να έχει εάν η πληροφορία αυτή έχει βάση θα το ξέρουμε αύριο το πρωί.

Το δελτίο Τύπου της Αγαπηνός αναφέρει στην συνέχεια: Για να έχει όμως αντικείμενο αυτό το ενδιαφέρον της Σκλαβενίτης θα πρέπει να υπάρχουν τα σημεία πώλησης- supermarket της Μαρινόπουλος τα οποία αποτελούν και το κύριο αντικείμενο ενδιαφέροντος.

Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι η εφαρμογή των διατάξεων περί αναστολής καταδιωκτικών μέτρων και διαδικασίας εκτελέσεως στα πλαίσια του άρθρου 99 του Νόμου 3588/07 εξαιρεί ρητώς τις μισθώσεις.

Επισημαίνουμε ότι με δεδομένο ότι η Μαρινόπουλος ΑΕ οφείλει μισθώματα πολλών μηνών μπορεί να συνεχιστείη διαδικασία εκτελέσεως ΠΑΡΑ ΤΗ ΛΗΨΗ των μέτρων!Επιπροσθέτως, επιμένουμε ότι για την προστασία των πιστωτών δεν πρέπει να αρθούν οι κατασχέσεις των λογαριασμών μέχρι τη συζήτηση της αιτήσεως εξυγίανσης.

Τέλος, η συζήτηση της αιτήσεως είναι αδιανόητο να λάβει χώρα σε τόσο μακρινή δικάσιμο.  Απαιτείται και επιβάλλεται η παρέμβαση του Προϊσταμένου του Πρωτοδικείου Αθηνών προκειμένου η δικάσιμος να ορισθεί το αργότερο στις αρχές του Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.

news247.gr

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο