Η εθνοφυλακή «κατέλαβε» την έδρα του τοπικού συμβουλίου (υπουργείου) Οικονομικών της Καταλονίας, καθώς ο ισπανός υπουργός Οικονομίας, Cristobal Montoro, ανακοίνωσε και επισήμως στην καταλανική κυβέρνηση την εφαρμογή του νόμου για τη Δημοσιονομική Σταθερότητα, που περιλαμβάνει την εκχώρηση του ελέγχου των δημοσίων οικονομικών της περιφέρειας στην κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης.

Συγκεκριμένα, μέλη της Εθνοφυλακής εισήλθαν το πρωί στην έδρα του συμβουλίου Οικονομικών, αλλά και στο κτίριο του συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, κατ’ εφαρμογή των μέτρων που έχει δρομολογήσει η Μαδρίτη για να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου για την ανεξαρτησία.

Μετά την εκπνοή, χθες, της διορίας που είχε δοθεί στην τοπική «Generalidad» να αποστείλει επιστολή «μη διαθεσιμότητάς της να χειρίζεται τα δημοσιονομικά της», ο Montoro υπέγραψε την απόφαση για τον έλεγχο του προϋπολογισμού της περιοχής, που είχε εγκρίνει ομόφωνα το υπουργικό συμβούλιο την περασμένη Παρασκευή και η οποία θα αποσταλεί σήμερα στον αντιπρόεδρο και σύμβουλο Οικονομικών της καταλανικής κυβέρνησης, Oriol Junqueras, ενώ θα δημοσιευθεί την Πέμπτη και στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Η απόφαση για έλεγχο των δαπανών της Καταλονίας από την Μαδρίτη αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός και ο Μοντόρο στη σημερινή συνεδρίαση του Κοινοβουλίου για τον έλεγχο του κυβερνητικού έργου, θα κληθεί να εξηγήσει την αναγκαιότητα της κίνησης αυτής, που μολονότι δεν είναι τόσο ακραία όσο το επίφοβο προς επίκληση Άρθρο 155 του Συντάγματος, που αφαιρεί την αυτοδυναμία από τις επαρχίες, το αποτέλεσμα της ισχύος της προσομοιάζει σε αυτό. Πλέον, οι σχέσεις του υπουργείου Οικονομίας και της Generalidad εισέρχονται σε ένα άγνωστο πεδίο, με συνέπειες που δεν μπορεί κανείς να προβλέψει, διότι δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο.

Πλέον, όλες οι εκκρεμείς πληρωμές που προβλέπονταν από τον τρέχοντα προϋπολογισμό θα πρέπει να ελέγχονται από το κράτος. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομίας δεν διαθέτει όλα τα οικονομικά στοιχεί και εάν δεν συνεργασθεί η καταλανική κυβέρνηση και διευκολύνει την παροχή τους, κινδυνεύουν οι πληρωμές των μισθών των δημοσίων λειτουργών την επόμενη εβδομάδα. Έως σήμερα, η καταλανική κυβέρνηση, που από αυτήν περνούν όλα τα τιμολόγια και τα στοιχεία των συναλλαγών, δεν έχει παράσχει κανένα στοιχείο και οικονομική πληροφορία.

Ως εκ τούτου, το υπουργείο Οικονομίας δεν εκταμιεύει τους πόρους από το σύστημα χρηματοδότησης των αυτόνομων περιοχών που προορίζονται για την Καταλονία και ανέρχονται σε 1,4 δισεκ. τον χρόνο. Η Generalidad θα χρειασθεί να βασισθεί στους ιδίους πόρους της -μηνιαίως περίπου 200 εκατ.- και στο ισχνό αποθεματικό των ταμείων της, που φυσικά δεν επαρκούν.

Η απόσπαση του ελέγχου των οικονομικών από την Καταλονία θα αποτελέσει μία από τις επίκαιρες ερωτήσεις που θα τεθούν στην κυβέρνηση κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, όπου όπως είναι φυσικό θα αναλωθεί σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα στο φλέγον ζήτημα της ανταπόκρισης της κυβέρνησης απέναντι στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της 1ης Οκτωβρίου. Εκτιμάται πάντως ότι κατά τη σημερινή συζήτηση θα μείνει χρόνος για να εξετασθεί και η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού του κράτους, ο οποίος αναμένεται να εγκριθεί την Παρασκευή από το υπουργικό συμβούλιο, στην εβδομαδιαία του συνεδρίαση.

Δύο από τα σημαντικά ερωτήματα που θα κληθεί να απαντήσει ο πρωθυπουργός Mariano Rajoy είναι εάν θα επιστρατεύσει την τοπική αστυνομία (Mossos d’ Esquadra) για να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και εάν θα θέσει σε εφαρμογή το έσχατο μέτρο του Άρθρου 155.

Αναφορικά με το πρώτο ερώτημα, τον εξαναγκασμό της τοπικής αστυνομίας να εφαρμόσει τις διαταγές για απαγόρευση του δημοψηφίσματος, η κυβέρνηση, η εισαγγελία και τα άλλα σώματα της αστυνομίας και της εθνοφυλακής, κατηγορούν τους Mossos για απροθυμία των 17.000 στελεχών τους να συνεργασθούν στην κατάσχεση προεκλογικού υλικού και την παρεμπόδιση εκδηλώσεων υπέρ της ψήφου για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Όσον αφορά το θέμα της επιβολής μέτρων καταστολής, το εθνικιστικό κόμμα των Βάσκων PNV έχει απειλήσει ότι δεν θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό εάν η κυβέρνηση επιβάλλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Καταλονία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο