γρο

1η Μαΐου 2016 Borlänge, Σουηδία

Περισσότερα από τριακόσια μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης της Σουηδίας, Nordiska motståndsrörelsen (Σκανδιναβική Αντίσταση), συγκεντρώθηκαν στην πόλη Borlänge, για να παρελάσουν την 1η Μαΐου του 2016. Φορούσαν άσπρα πουκάμισα με πράσινες γραβάτες και πολλοί είχαν καταδικαστεί για βίαια εγκλήματα στο παρελθόν.

Οι κάτοικοι της πόλης, αν και μέχρι πρόσφατα φημίζονταν ως υποστηρικτές των πιο αριστερών κομμάτων, τα τελευταία χρόνια είχαν στραφεί σε μεγάλο βαθμό προς την άκρα δεξιά, στην οποία ανήκει και η οργάνωση Nordiska motståndsrörelsen….

ΠΑΡ

Παρ’ όλα αυτά, την περασμένη Πρωτομαγιά, οι Νεοναζί δεν παρέλαυναν μόνοι τους. Την ίδια στιγμή, σε άλλο σημείο της πόλης, είχε οργανωθεί πορεία αντιφασιστικών και αντιρατσιστικών κινημάτων, τα οποία είχαν μάλιστα συγκεντρώσει μεγαλύτερο πλήθος.

Ανάμεσά τους ήταν και η 42χρονη Τες Άσπλουντ, η οποία είναι ενεργή ακτιβίστρια τα τελευταία 26 χρόνια. Η Άσπλουντ έχει συμμετάσχει σε εκατοντάδες πορείες διαμαρτυρίες και σχεδόν σε όλες, στέκεται με το δεξί της χέρι σηκωμένο και σε γροθιά.

Είναι μία κίνηση που εμπνεύστηκε από τον Νέλσον Μαντέλα και την οποία έχει χρησιμοποιήσει πολλές φορές στο παρελθόν, χωρίς να τραβήξει την προσοχή εκατομμυρίων ανθρώπων από όλο τον κόσμο….

σο

να

Αυτή την Πρωτομαγιά όμως, η Άσπλουντ, από μια απλή ακτιβίστρια, έγινε εθνικό σύμβολο, μέσα σε μια στιγμή. Καθώς οι Νεοναζί παρέλαυναν στον δρόμο, η Άσπλουντ στάθηκε μπροστά τους και σήκωσε το δεξί της χέρι.

Ο φωτογράφος Ντέιβιντ Λάγκερλοφ απαθανάτισε τη στιγμή που η ακτιβίστρια κοιτούσε κατάματα τους αρχηγούς της νεοναζιστικής οργάνωσης, χωρίς ίχνος φόβου ή δισταγμού. Δεν αντάλλαξε κουβέντα με κανέναν από τους άντρες που προχωρούσαν προς το μέρος της, καθώς η αστυνομία την απομάκρυνε μέσα σε λίγα λεπτά.

Πολλοί απ’ τους παρευρισκόμενους μπορεί να μην πρόλαβαν καν να τη δουν, αλλά με τη βοήθεια του Λάγκερλοφ που ανέβασε τη φωτογραφία στη προσωπική του σελίδα στο facebook, η κίνησή της προσέλκυσε το ενδιαφέρον εκατομμυρίων χρηστών του ίντερνετ και έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης….

πο

«Στέκομαι συχνά με τη γροθιά σηκωμένη στις πορείες. Δεν είναι κάτι καινούρια», δήλωσε η Άσπλουντ, «Καθώς του έβλεπα να περπατούν, σκέφτηκα: «Δεν πρέπει να είστε εδώ». Ένας από αυτούς με κοίταξε έντονα και τον κοίταξα κι εγώ. Δεν είπε τίποτα, δεν είπα ούτε εγώ και τότε ήρθε η αστυνομία και με απομάκρυνε».

Πολλοί έχουν συγκρίνει τη φωτογραφία με αυτή του Χανς Ρούνεσον, που το 1985, απαθανάτισε μία κυρία να χτυπά με την τσάντα της στο κεφάλι έναν Νεοναζί. Ο φωτογράφος Ντέιβιντ Λάγκερλοφ δήλωσε κολακευμένος, αλλά διστάζει να συγκρίνει την φωτογραφία του με αυτή του 1985, που έχει γίνει σύμβολο κατά του φασισμού. …

φασ

Πηγή

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο