Σοφία Σπανού

Σαν σήμερα 11 Ιανουαρίου 1922, ο Leonard Thompson (1908-35), ηλικίας 14 ετών, γίνεται το πρώτο άτομο που λαμβάνει ένεση ινσουλίνης ως θεραπεία για τον διαβήτη (τύπου 1). Ζύγιζε μόνο 29,5 κιλά και ήταν πολύ κοντά στο να εισέλθει σε κώμα και να πεθάνει.

Το πρώτο εκχύλισμα ινσουλίνης που του παρείχαν οι Δρ. Frederick Banting και Δρ. Charles Best δεν ήταν αρκετά καθαρό και ο μικρός Leonard εμφάνισε αλλεργική αντίδραση σε αυτό. Δώδεκα μέρες αργότερα έλαβε μια πιο καθαρή δόση ινσουλίνης από τον Δρ. James Collip αυτή τη φορά.

Τα συμπτώματά του άρχισαν να εξαφανίζονται καθώς το σάκχαρο του αίματος του επέστρεψε στο φυσιολογικό και σιγά σιγά ο μικρός ανέκτησε τις δυνάμεις του. Πριν από τη θεραπεία ο θάνατός του από τον διαβήτη εντός ολίγων μηνών ή ακόμη και εβδομάδων θα ήταν αναπόφευκτος.

Ο Thompson έζησε άλλα 13 χρόνια χάρη στην ινσουλίνη. Πέθανε σε ηλικία 27 ετών λόγω πνευμονίας, μία επιπλοκή του διαβήτη. Η ανακάλυψη αυτή χάρισε το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής-Φυσιολογίας στους Δρ. Frederick Banting και Δρ. John McLeod έναν χρόνο μετά.

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο