texasplumber-master675Η φωτογραφία του οχήματος έχει διαδοθεί ευρέως στο Τwitter και έχει δημοσιευθεί σε ειδησεογραφικές αναφορές από το 2014.

Της Κριστίν Χάουζερ, New York Times

Αποκλειστική μετάφραση για το Νόστιμον Ήμαρ: Afterwords

Ένας υδραυλικός στο Τέξας κατέθεσε αγωγή εναντίον ενός εμπόρου αυτοκινήτων, αφού ένα μεταχειρισμένο φορτηγάκι που πούλησε εμφανίστηκε να χρησιμοποιείται από στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους στα μέτωπα στη Συρία. Το λογότυπο και το τηλέφωνο της εταιρείας του, Mark-1 Plumbing, ήταν ακόμη εμφανή στις πόρτες.

Αφού κυκλοφόρησαν φωτογραφίες του οχήματος στο διαδίκτυο, ο υδραυλικός Μαρκ Όμπερχολτσερ από την Κομητεία Γκάλβεστον, ισχυρίζεται πως έχασε πελάτες και δέχθηκε εκατοντάδες απειλές στις οποίες τον κατηγορούσαν πως είναι υποστηρικτής των τρομοκρατών. Ο κος Όμπερχολτσερ ζητά πάνω από $1 εκ. ως αποζημίωση σε μήνυση που υπέβαλε την στις 9/12, σύμφωνα με το δικηγόρο του, Κραιγκ Έιλαντ. Ένα αντίγραφο της μήνυσης δόθηκε στην εφημερίδα The New York Times.

Το φορτηγάκι του κυρίου Όμπερχολτσερ ξεκίνησε το παράξενο ταξίδι του από την επισκευή σωλήνων με διαρροή στα προάστια του Τέξας στο συριακό πεδίο μάχης το 2013.

Φέτος τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τη μήνυση, ο κος Όμπερχολτσερ παρέδωσε το φορτηγάκι Ford F-250 του 2015 στο AutoNation Ford Gulf Freeway στο Χιούστον ως μέρος μιας εμπορικής συμφωνίας με αντάλλαγμα ένα νεότερο μοντέλο.

Κατά τη διάρκεια ολοκλήρωσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών, ο γιος του κύριου Όμπερχολτσερ άρχισε να βγάζει την πλαστική ετικέτα πάνω στο φορτηγάκι που έδειχνε το τηλέφωνο και την επωνυμία της εταιρίας. Όμως, όπως αναφέρει και η αγωγή, ο πωλητής τον σταμάτησε, λέγοντάς του ότι θα χαλούσε το χρώμα και ότι θα το αφαιρούσαν αργότερα.

Σύμφωνα με την αγωγή, ο έμπορος πούλησε το φορτηγάκι σε μια δημοπρασία το Νοέμβριο του 2013, και από κει εξάχθηκε από το Χιούστον στη Μερσίνα της Τουρκίας τον επόμενο μήνα.

Από την Τουρκία, προφανώς έφτασε στη Συρία και κατέληξε να προσαρμόζεται ώστε να χωράει αντιαεροπορικό όπλο στην καρότσα του, επανδρωμένη από τζιχαντιστές, όπως αναφέρει η αγωγή.

Ο κος Όμπερχολτσερ φαίνεται πως υποτίμησε το γεγονός. Το Δεκέμβριο του 2014, όμως, δημοσιεύθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα φωτογραφίες του οχήματος και του όπλου να πυροβολεί. Η μήνυση περιλάμβανε ένα τέτοιο παράδειγμα, από το λογαριασμό Twitter ενός συγγραφέα στο Ιλινόις που κάνει ρεπορτάζ σε ομάδες τζιχαντιστών και ο οποίος ισχυρίσθηκε πως ένας Τσετσένος «χρησιμοποιούσε το φορτηγάκι του υδραυλικού εναντίον του καθεστώτος στο Χαλέπι».

Η γραμματέας του κυρίου Όμπερχολτσερ τον κάλεσε στις 17 Δεκεμβρίου 2014 για να του πει ότι το φορτηγάκι έγινε θέμα στα δελτία ειδήσεων. Το γεγονός άρχισε να αποκτά όλο και περισσότερη δημοσιότητα, ενώ εμφανίστηκε και στην τηλεοπτική εκπομπή «The Colbert Report», που είχε μεγάλη τηλεθέαση και σατίρισε το γεγονός.

«Η χώρα αυτή βυθίζεται σε έναν βόθρο», είπε ο Στίβεν Κόλμπερτ, παρουσιαστής της εκπομπής, αναφερόμενος στη Συρία. «Αλλά για πρώτη φορά, ξέρουν ποιον να καλέσουν για να τον ξεβουλώσει.»

Μέχρι το τέλος της ημέρας εκείνης, αναφέρει η αγωγή, ο κύριος Όμπερχολτσερ δέχτηκε στο γραφείο του αλλά και σε άλλα τηλέφωνα εκατοντάδες ενοχλητικές και απειλητικές κλήσεις, με κατηγορίες ότι υποστήριζε τους τρομοκράτες. Το προσωπικό και οι συγγενείς του δέχθηκαν επίσης απειλητικά τηλεφωνήματα, δήλωσε ο κος Έιλαντ.

Ο κος Όμπερχολτσερ δήλωσε πως η επιχείρησή του δέχθηκε πλήγμα. Σύμφωνα με την αγωγή, πράκτορες του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (Department of Homeland Security) και του Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (Federal Bureau of Investigation) συναντήθηκαν μαζί του και τον συμβούλευσαν να προστατευτεί. Άρχισε να κυκλοφορεί με πιστόλι.

Το Σεπτέμβριο, αφού προβλήθηκαν στον αέρα αποσπάσματα από την εκπομπή του Κόλμπερτ στην τελετή βραβείων Έμμυ, φούντωσαν πάλι οι κλήσεις στον κο Όμπερχολτσερ, φτάνοντας τις 100 με 200 τη μέρα, αναφέρει η μήνυση.

Τη Δευτέρα κανείς δεν απάντησε το τηλέφωνο στο κατάστημα εμπορίας αυτοκινήτων, ούτε και ο κος Όμπερχολτσερ. Ο δικηγόρος του, κος Έιλαντ, δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη πως η οικογενειακή υδραυλική εταιρία, που λειτουργεί από το 1984 και η οποία ήταν και η ενάγουσα στην υπόθεση αυτή, λάμβανε ακόμη απειλές όσο διαδίδονταν τα νέα της μήνυσης.

Σύμφωνα με τον κο Έιλαντ, κάποιος από αυτούς που πήραν τηλέφωνο είπε, «Πώς μπορείς να λέγεσαι Αμερικάνος και να προμηθεύεις οχήματα στο ISIS;».

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο