Βέτο

To κοινοβούλιο της Σκωτίας αποφάσισε να θέσει «βέτο» στο νομοσχέδιο που προωθεί το Λονδίνο για το Brexit, απειλώντας πως σε αντίθετη περίπτωση θα διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα για αποχώρηση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC, η Νίκολα Στέρτζον, η επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκωτίας, αλλά και του αποσχιστικού κινήματός της, κάλεσε σε έκτακτη ψηφοφορία τη Βουλή του Εδιμβούργου, θέτοντας θέμα καταψήφισης, του νομοσχεδίου για τη διαδικασία του Brexit που «πέρασε» την πρώτη δοκιμασία με 498 ψήφους υπέρ και 114 κατά.

Σχετικά με το ενδεχόμενο ενός νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας και κατά πόσο η βρετανική κυβέρνηση θα διευκολύνει μια δεύτερη ψηφοφορία, ο υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον ήταν σαφής. «Ξεχάστε το!», δήλωσε στη σκωτσέζικη εφημερίδα «Herald», υπογραμμίζοντας πως «δεν υπάρχει ανάγκη για δεύτερο δημοψήφισμα».

Το Λονδίνο υποστηρίζει πως η ηγεσία της Σκωτίας θα πρέπει να σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2014, όταν 55% των Σκωτσέζων δήλωσε πως επιθυμεί την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο από τότε οι εξελίξεις ήρθαν σε μορφή χιονοστιβάδας και η απόφαση στο δημοψήφισμα υπέρ του Brexit δημιούργησε νέα δεδομένα. Σημειώνεται πως οι Σκωτσέζοι ψήφισαν μαζικά κατά του Brexit και υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

Σχολιάζοντας τη στάση που διαμηνύει πως θα τηρήσει το Λονδίνο, η πρωθυπουργός της Σκωτίας  Νίκολα Στέρτζον τόνισε πως «θα ήταν μια καταστροφική κίνηση» εάν το Λονδίνο εμποδίσει τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

tvxs.gr

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο