Οι σειρήνες του πολέμου ηχούν και πάλι στην Ιερουσαλήμ. Ομοβροντίες ρουκετών, πολύνεκρα πλήγματα εναντίον της Χαμάς, επεισόδια ανάμεσα στην αστυνομία και Παλαιστίνιους διαδηλωτές στην Ιερουσαλήμ κι ένα τελεσίγραφο της παλαιστινιακής οργάνωσης προς την κυβέρνηση του Ισραήλ, εντείνουν εκ νέου τις τεταμένες σχέσεις των δύο πλευρών.

Οι σφοδρές συγκρούσεις κορυφώθηκαν τη Δευτέρα στη Λωρίδα της Γάζας με πάνω από 100 ρουκέτες να εκτοξεύονται προς το Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε η Χαμάς που ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα, με τον ισραηλινό στρατό να απαντά με αντίποινα.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει έκκληση να σταματήσει η βία, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν παίρνει θέση, μετά από αίτημα των ΗΠΑ. Πληροφορίες του CNNi κάνουν λόγο για 20 νεκρούς -ανάμεσά τους εννέα παιδιά- και τουλάχιστον 65 τραυματίες από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον παλαιστινιακό θύλακα. Με τη σειρά του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του σκότωσαν 15 μέλη ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει την επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ, όμως ταυτόχρονα θέλει να αναβαθμίσει τη θέση του μέσα στην αραβική κοινή γνώμη. Στην γειτονική χώρα Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στην Άγκυρα και το ισραηλινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη για να διαδηλώσουν εναντίον των ισραηλινών ενεργειών κατά των Παλαιστινίων. Παράλληλα, ο Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησε με ηγέτες στη Μέση Ανατολή για να συζητηθεί η κλιμάκωση της βίας.

Η αλληλεγγύη προς τους Παλαιστινίους ήταν ένα στοιχείο στο οποίο είχε επενδύσει πολιτικά από την αρχή της θητείας του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η περίφημη αντιπαράθεσή του με τον Σιμόν Πέρες στο Φόρουμ του Νταβός το 2009, όταν επίμονα ζήτησε τον λόγο για να τοποθετηθεί ήταν χαρακτηριστική. Επίσης, είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι το AKP παραδοσιακά υποστηρίζει τη Χαμάς στη Γάζα και ότι οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκαν σημαντικά όταν το 2010 ισραηλινές ειδικές δυνάμεις επιτέθηκαν και κατέλαβαν πλοία που συμμετείχαν σε έναν στολίσκο αλληλεγγύης στην υπό ναυτικό αποκλεισμό Γάζα, σκοτώνοντας και Τούρκους πολίτες. Επίσης, δεν είναι τυχαίο πως στην Παλαιστίνη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ δραστηριοποιούνται και τουρκικές ΜΚΟ.

Τα γερμανικά ΜΜΕ παρακολουθούν στενά τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή και μεταξύ άλλων η ιστοσελίδα tagesschau.de του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης σημειώνει: «Η διαμάχη Ισραήλ-Παλαιστίνης συνεχίζει να κλιμακώνεται. Μετά το τελεσίγραφο της Χαμάς, Παλαιστίνιοι μαχητές εκτοξεύουν ρουκέτες. Το Ισραήλ επιτίθεται σε στόχους στη Λωρίδα της Γάζας (…) Οι επιθέσεις από τα παλαιστινιακά εδάφη και οι ισραηλινές αντεπιθέσεις συνεχίζονται. Στην Ιερουσαλήμ ένας τέτοιος συναγερμός είναι πολύ σπάνιος, αναφέρει ο ανταποκριτής του ΑRD Μάικ Λινγκενφέλζερ. Προέρχεται από αναχαιτίσεις του αμυντικού συστήματος. Συνολικά η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη, αναφέρει. Ο ίδιος θεωρεί σαφές σημάδι κλιμάκωσης τις επιθέσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες».

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο