Επικαιρότητα

Η κυβέρνηση ξεπουλά τη ΔΕΗ με ύπουλο τρόπο

By N.

September 24, 2021

Με τρόπο κάτω από το χαλάκι επιχειρεί η κυβέρνηση να ξεπουλήσει το σημαντικότερο δημόσιο περιουσιακό στοιχείο της χώρας, τη ΔΕΗ. Αν η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, όπως και των άλλων στρατηγικών δικτύων της χώρας χαρακτηρίστηκε δίκαια ενεργειακός ακρωτηριασμός, η πώληση της ΔΕΗ μπορεί να θεωρηθεί πράξη κρατικής αυτοκτονίας. Με μια ξαφνική ανακοίνωση η διοίκηση της ΔΕΗ και του Υπερταμείου, αλλά και του ΤΑΙΠΕΔ, γνωστοποίησαν την αύξηση κατά 750 εκατ. ευρώ του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ. Το ξεπούλημα βαφτίζεται «ανάπτυξη» και είναι εντυπωσιακό ότι πωλείται η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μέσω μεσιτικού γραφείου.

Με μια ξαφνική ανακοίνωση το απόγευμα της Πέμπτης η διοίκηση της ΔΕΗ και του Υπερταμείου, αλλά και του ΤΑΙΠΕΔ, γνωστοποίησαν με σχετική ανακοίνωση την αύξηση κατά 750 εκατ. ευρώ του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ. Μάλιστα. η αύξηση θα γίνει με κατάργηση του δικαιώματος συμμετοχής των παλιών μετόχων. Πρακτικά δηλαδή,  το Δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ 17% και Υπερταμείο 34%, άθροισμα 51%) δεν θα βάλουν τα κεφάλαια που τους αναλογούν και κατά συνέπεια το Δημόσιο θα χάσει την πλειοψηφία, ενώ θα σμικρυνθεί και το ποσοστό των μικρομετόχων, ιδιωτών και θεσμικών.

Ακολουθείται δηλαδή η πεπατημένη της Τράπεζας Πειραιώς, όπου με την ίδια διαδικασία το Δημόσιο, μέσω του ΤΧΣ, έχασε δισεκατομμύρια περιορίζοντας οικειοθελώς το ποσοστό του από 64% σε 16% περίπου. Το θέμα είναι μείζονος σημασίας διότι σε μια περίοδο που το ρεύμα και το αέριο εκτινάσσονται σε τεράστια ύψη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραδίδει ένα εργαλείο αποφασιστικής παρέμβασης στην αγορά σε ιδιώτες με ανεξέλεγκτη συμπεριφορά ως προς τις τιμές. Η ΔΕΗ ουσιαστικά σταδιακά περνάει σε ξένα χέρια και είναι εντυπωσιακό ότι πουλούν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μέσω μεσιτικού γραφείου.

Από τις πρώτες μέρες της θητείας της η κυβέρνηση μεθόδευσε την αποδυνάμωση της δημόσιας επιχείρησης, με πρόσχημα δήθεν τη διάσωσή της από μια οικονομική καταστροφή. Θυμόμαστε πολύ καλά τον εμμονικό τρόπο με τον οποίο ο τότε υπουργός Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης περιέγραφε τη ΔΕΗ ως χρεοκοπημένο γίγαντα, για να δικαιολογήσει την αύξηση 15% στα τιμολόγιά της που τσάκισε τα φτωχότερα νοικοκυριά, ωθώντας αναγκαστικά μεγάλο μέρος τους στους ανταγωνιστές της δημόσιας επιχείρησης.

Βαφτίζουν το ξεπούλημα «ανάπτυξη της ΔΕΗ»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η ΔΕΗ ενημερώνει ότι σε συνέχεια της από 10.9.2021 ανακοίνωσης, το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης στη σημερινή του συνεδρίαση, αποφάσισε την ανάδειξη της Spear WTE Investments Sarl, μέλους του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), ως προτιμητέου επενδυτή  για την πώληση του 49% των μετοχών της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. Οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί από τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων που προγραμματίζεται για τις 19 Οκτωβρίου 2021, η οποία αναμένεται να λάβει απόφαση και για την απόσχιση του Κλάδου του Δικτύου Διανομής της ΔΕΗ Α.Ε. και την εισφορά του στη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. Οι Goldman Sachs Bank Europe SE και Eurobank SA ενήργησαν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της ΔΕΗ Α.Ε., οι Milbank και Καρατζάς & Συνεργάτες ως εξωτερικοί νομικοί σύμβουλοι για τη συναλλαγή και η BNP Paribas παρείχε στο ΔΣ της ΔΕΗ Α.Ε. Fairness Opinion Letter». Η ανακοίνωση είναι διαθέσιμη στον διαδικτυακό τόπο της ΔΕΗ Α.Ε (www.dei.gr) στην ενότητα Ενημέρωση Επενδυτών.

Πηγές της εταιρίας αναφέρουν ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της ΔΕΗ και τη μετεξέλιξή της σε μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη στο χώρο της ενέργειας. Επίσης τονίζουν πως σε σχέση με τις αποφάσεις για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα ακόμα βήμα, μετά την οικονομική της εξυγίανση, τον λειτουργικό της εκσυγχρονισμό και την αναβάθμισή των υπηρεσιών προς τους πελάτες της.

Με την αύξηση κεφαλαίου και τα έσοδα από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ η ΔΕΗ θα συγκεντρώνει κεφάλαια άνω των 2 δισ. ευρώ που θα της επιτρέψουν να προχωρήσει άμεσα σε δύο κρίσιμες αναπτυξιακές κινήσεις:

  1. Προχωρά στη δική της πράσινη μετάβαση, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
  2. Αυξάνει την παραγωγική της δυνατότητα, περιορίζοντας την εξάρτησή της (και μαζί και της χώρας) από εισαγωγές.
  3. Διασφαλίζει φθηνότερο ρεύμα για τα χρόνια που έρχονται για πολίτες και επιχειρήσεις, απορροφώντας τους όποιους κραδασμούς στις ενεργειακές ταρίφες.
  4. Ενισχύει την εξωστρέφεια και τον ρόλο της ως περιφερειακή ενεργειακή δύναμη.

The Press Project