Η Ισραηλινή Κου Κλουξ Κλαν στον δρόμο για την κυβέρνηση;

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η εκλογική συμμαχία του Netanyahu συνιστά είσοδο της ισραηλινής εκδοχής της Κου Κλουξ Κλαν στη βουλή και σαφή ακροδεξιά στροφή με στόχο την αυτοδυναμία, που θα του δώσει τη δυνατότητα να νομοθετήσει την ασυλία του μπροστά στην επερχόμενη δίκη του για υπόθεση διαφθοράς.


Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, έκλεισε μια εκλογική συμμαχία που καθιστά σχεδόν βέβαιη την είσοδο της ισραηλινής εκδοχής της Κου Κλουξ Κλαν στο ισραηλινό κοινοβούλιο όταν θα διεξαχθούν εκλογές αργότερα αυτό τον μήνα.

Κύριος στόχος του Netanyahu είναι να διαβεβαιώσει ότι θα κερδίσει μια καθοριστική πλειοψηφία υποστηρίζοντας το ακροδεξιό μπλοκ, προκειμένου να μπορέσει να περάσει έναν νόμο περί ασυλίας για να αδρανοποιήσει την τρέχουσα δίκη εναντίον του για διαφθορά.

Εδώ εμφανίζεται το κόμμα Otzma Yehudit, ή η Εβραϊκή Ισχύς.

Το Otzma Yehudit είναι βαθιά επηρεασμένο από τον εκλιπόντα ραβίνο Meir Kahane, το αντι-παλαιστινιακό κόμμα του οποίου, ονόματι Καχ, αποκλείστηκε από τις ισραηλινές εκλογές πριν από 30 και πλέον χρόνια.

Από τη στιγμή που απαγορεύτηκε, το Καχ ανακηρύχτηκε τρομοκρατική οργάνωση στις περισσότερες δυτικές χώρες, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Καναδά και της ΕΕ.

Η πλειονότητα της ηγεσίας της Εβραϊκής Ισχύος είχε εμπλακεί παλαιότερα με το Καχ, περιλαμβανομένου του σημερινού επικεφαλής του κόμματος, Itamar Ben Gvir, ο οποίος στα φοιτητικά του χρόνια κατείχε θέση στο κίνημα του Kahane.

Η είσοδος στις ΗΠΑ έχει απαγορευτεί στον πρώην επικεφαλής και τωρινό πρόεδρο της Εβραϊκής Ισχύος, Michael Ben Ari, εξαιτίας των σχέσεών του με την εβραϊκή τρομοκρατία.

Παρόλα αυτά, αναφέρεται ευρέως ότι ο Netanyahu έχει δελεάσει την Εβραϊκή Ισχύ και δύο άλλα ακροδεξιά κόμματα προκειμένου να εδραιώσει μια νέα συμμαχία ονόματι Θρησκευτικός Σιωνισμός (Religious Zionism).

Παρά τους ισχυρισμούς του Netanyahu ότι δεν θα δοθεί υπουργική θέση στην κυβέρνησή του στον Ben Gvir ύστερα από τις εκλογές της 23ης Μαρτίου, ο προαναφερθείς ενδεχομένως να πρέπει να συνθηκολογήσει σε περίπτωση που ο ακροδεξιός και θρησκευτικός συνασπισμός του χρειαστεί την Εβραϊκή Ισχύ για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών.

Οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κανείς δεν έχει τον έλεγχο μιας απόλυτης πλειοψηφίας.

«Πιστοποίηση Kosher»

Από τη δημιουργία της το 2012, η Εβραϊκή Ισχύς δεν κατόρθωσε να περάσει μόνη της το εκλογικό κατώφλι του 3,25 % των ψηφισάντων – ισοδύναμου με περίπου τέσσερις έδρες στην 120μελή Κνέσετ, το κοινοβούλιο του Ισραήλ.

Τον περασμένο μήνα, εντούτοις, το κόμμα του Netanyahu, ονόματι Λικούντ, υπέγραψε συμφωνία με τον θρησκευτικό Σιωνισμό για πλεονασματική κατανομή των ψήφων.

Η κίνηση του Netanyahu εν μέρει αντικατοπτρίζει την απελπισία του να εξασφαλίσει μια αποφασιστική νίκη  στις 23 Μαρτίου, ύστερα από τρεις τελματωμένες εκλογές τα τελευταία δύο χρόνια.

Χωρίς σαφή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δεν μπορεί να περάσει έναν νόμο περί ασυλίας που θα εμποδίσει την τρέχουσα δίκη εναντίον του με αρκετές κατηγορίες για απάτη, δωροδοκία και κατάχρηση εμπιστοσύνης. Μέχρι στιγμής, έχει παρατείνει επιτυχώς τις διαδικασίες, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τους περιορισμούς για τη νόσο Covid-19.

Ύστερα από την παρέμβαση του Netanyahu, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η εκλογική συμμαχία με την Εβραϊκή Ισχύ θα εξασφαλίσει στον Ben Gvir την είσοδό του στο επόμενο κοινοβούλιο.

Διατηρεί την τρίτη θέση στον κατάλογο υποψηφίων του Θρησκευτικού Σιωνισμού και οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ομάδα θα κερδίσει τέσσερις με πέντε έδρες.

Επικρίνοντας τον ρόλο του Netanyahu ως μεσολαβητή, η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz τον κατηγορούσε καθημερινά για απονομή «πιστοποιητικού kashrut [kosher]στον Καχανισμό» – τη ρατσιστική ιδεολογία που υποστηρίζει η Εβραϊκή Ισχύς.

Μεγιστοποίηση του αριθμού των εδρών

Στόχος του Netanyahu είναι να εξασφαλίσει ότι ο συνδυασμός των πιο ακραίων, μικρών δεξιών θρησκευτικών κομμάτων θα περάσει το κατώφλι και δεν θα σπαταληθούν ψήφοι που θα μπορούσαν να είναι η διαφορά μεταξύ της νίκης του υπερεθνικιστικού μπλοκ του και αυτής των αντιπάλων του.

Όπως σημειώνει ένας Ισραηλινός αναλυτής, η εξάρτηση του Netanyahu στη μεγιστοποίηση του αριθμού των εδρών του Θρησκευτικού Σιωνισμού σημαίνει ότι θα είναι δεσμευμένος να κάνει οτιδήποτε δυνατό ώστε να πιέσει το «εισιτήριο για το κατώφλι» στα τελικά στάδια της εκστρατείας.

Την ίδια στιγμή που βοηθάει την άκρα δεξιά, ο Netanyahu εργάζεται επίσης σκληρά για να διαλύσει την Κοινή Λίστα, μια παράταξη που εκπροσωπεί τη μεγάλη μειονότητα Παλαιστινίων του Ισραήλ.

Προσπαθεί όχι μόνο να μεγιστοποιήσει τον αριθμό των εδρών προς όφελός του, αλλά και να αποδυναμώσει τη συμμαχία των κομμάτων που στρέφονται εναντίον του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Netanyahu επιδιώκει να φέρει την Εβραϊκή Ισχύ στο κοινοβούλιο, παρά τις έκδηλες εβραϊκές ρατσιστικές πολιτικές του. Παρόμοια συμφωνία έκλεισε εγκαίρως για τις εκλογές του Απριλίου το 2019, μολονότι ο Ben Gvir δεν ήταν τοποθετημένος σε αρκετά υψηλόβαθμη θέση για να κερδίσει έδρα.

Σε εκείνη την περίπτωση, επικεφαλής εβραιο-αμερικανικοί οργανισμοί περιλαμβανομένου του AIPAC (Αμερικανοϊσραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων) εξέφρασαν την αντίθεσή τους, αποκαλώντας την Εβραϊκή Ισχύ «ρατσιστικό και κατακριτέο κόμμα».

Αξιοσημείωτο ήταν ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρχε πολύ λιγότερη αντίδραση.

Στη νέα συμφωνία, ο Ben Gvir κατέχει πολύ πιο σημαντική θέση μαζί με το κόμμα Εθνική Ένωση (National Union) του Bezalel Smotrich, το οποίο έχει συμμετάσχει στις κυβερνήσεις του Netanyahu στο παρελθόν. Ο τρίτος συνέταιρος είναι το Noam, ακόμη ένα θρησκευτικό ακροδεξιό κόμμα σε ένα πολυπληθές πεδίο με χαρακτηριστικό γνώρισμα τη δηλητηριώδη ομοφοβία του.

Αυτή η ενέργεια επέφερε ανοιχτή διατύπωση αντιθέσεων από άλλες πλευρές. Ο Ohad Hizki, επικεφαλής μιας ειδικής ομάδας ΛΟΑΤ, απάντησε: «Ο Netanyahu έχει παραβεί τις υποσχέσεις του προς την ομοφυλοφιλική κοινότητα επανειλημμένα, αυτή τη φορά όμως τα όρια ξεπεράστηκαν κι αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό σιωπηρά».

Απαγόρευση της συμμετοχής στις εκλογές

Η Κεντρική Επιτροπή Εκλογών υπό την ηγεσία δικαστή, αποτελούμενη από εκπροσώπους των σημαντικότερων κομμάτων, έχει απαγορεύσει σε πρότερους επικεφαλής της Εβραϊκής Ισχύος να θέσουν υποψηφιότητα. Παρόλα αυτά, ο Ben Gvir δεν αντιμετώπισε καμία πρόκληση.

Αντιθέτως, ο ίδιος προχώρησε στην επίθεση, υποβάλλοντας αίτημα στην επιτροπή για καθολική απαγόρευση των υποψήφιων Παλαιστινίων κατοίκων του Ισραήλ, ισχυριζόμενος ότι πρόκειται για «υποστηρικτές της τρομοκρατίας».

Η εκλογική αδυναμία της Εβραϊκής Ισχύος, από την ίδρυσή της, αντικατοπτρίζει εν μέρει το γεγονός ότι δυσκολεύτηκε να διαφοροποιηθεί ιδεολογικά από τα μεγαλύτερα παραδοσιακά κόμματα καθώς κινούνται όλο και δεξιότερα.

Επίσης, παρεμποδίστηκε από τον περιορισμό που ορίζει την παραμονή της πλατφόρμας του κόμματος φαινομενικά εντός του νόμου. Αυτό που αποθαρρύνει πολλούς ψηφοφόρους της δεξιάς είναι η αισχρότητά του, παρά οι πολιτικές του.

Ο Avigdor Lieberman, που ηγείται του κόμματος Yisrael Beiteinu (Ισραήλ, το σπίτι μας), είναι πρώην μέλος του Καχ με υπηρεσία στις κυβερνήσεις του Netanyahu ως υπουργός Άμυνας και Εξωτερικών.

Ο Lieberman προωθεί εδώ και καιρό τις χαρακτηριστικές πολιτικές της Εβραϊκής Ισχύος: την απέλαση 1,8 εκατομμυρίων Παλαιστίνιων κατοίκων του Ισραήλ, εκτός εάν δηλώσουν πίστη στο Ισραήλ ως εβραϊκό κράτος.

Ο ίδιος μάλιστα ζήτησε τον «αποκεφαλισμό» των «άπιστων» Παλαιστίνιων κατοίκων.

Καμία επιγαμία

Άλλες πολιτικές της Εβραϊκής Ισχύος συμπίπτουν με επικρατούσες απόψεις στο Λικούντ, το κόμμα του Netanyahu, περιλαμβανομένων των εξής: απόρριψη της κρατικής υπόστασης της Παλαιστίνης, στήριξη της επίσημης προσάρτησης του συνόλου ή μεγάλου μέρους της Δυτικής Όχθης, επιβολή της ισραηλινής κυριαρχίας στο τέμενος Αλ-Άκσα στην Ιερουσαλήμ, και έντονη αντίθεση στην επιγαμία, ή σε σχέσεις μεταξύ Εβραίων και Παλαιστινίων.

Ο Smotrich, ο βασικός συνέταιρος της Εβραϊκής Ισχύος στον Θρησκευτικό Σιωνισμό, μοιράζεται αρκετές από τις αντι-παλαιστινιακές απόψεις του ενώ έχει υπηρετήσει παλαιότερα ως υπουργός Συγκοινωνιών του Netanyahu. Έχει ζητήσει την άρνηση στέγασης για Παλαιστίνιους κατοίκους και μαιευτικές πτέρυγες αποκλειστικά για Εβραίους.

Ο επικεφαλής της Εβραϊκής Ισχύος, Ben Gvir, είναι επίσης επιφανής ακτιβιστής στον βίαιο θύλακα εποίκων που ιδρύθηκε στην παλαιστινιακή πόλη Χεβρών με την κρατική στήριξη του Ισραήλ.

Το 2007, καταδικάστηκε για υποκίνηση σε ρατσισμό και στήριξη τρομοκρατικής ομάδας αφού κρατούσε πανό που έγραφαν «Απελάστε τον Άραβα εχθρό» και «Ο ραβίνος Kahane είχε δίκιο: Τα αραβικής καταγωγής μέλη της Κνέσετ είναι πέμπτη φάλαγγα».

Κάποια στιγμή, παρουσίασε σε περίοπτη θέση στο σπίτι του μια φωτογραφία του Baruch Goldstein, ενός εξτρεμιστή που σκότωσε 29 και τραυμάτισε 125 μουσουλμάνους ενώ ήταν σε λατρεία στο Τέμενος του Ιμπραήμ στη Χεβρών το 1994, σε μια προσπάθεια να ανατρέψει τις συμφωνίες του Όσλο.

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος Electronic Intifada, απόσπασμα από βίντεο του 1995 που ανακαλύφθηκε πρόσφατα παρουσιάζει τον Ben Gvir ντυμένο ως Goldstein για την εβραϊκή γιορτή του Πουρίμ να λέει «Είναι ο ήρωάς μου».

Κάψιμο εκκλησιών

Εκπαιδευμένος ως δικηγόρος, ο Ben Gvir έχει υπερασπιστεί μία σειρά ακροδεξιών υπόπτων σε πολύκροτες υποθέσεις τρομοκρατίας και εγκλήματα μίσους. Η εν λόγω εργασία περιλάμβανε δύο εποίκους κατηγορούμενων για εμπρηστική επίθεση κατά οικογένειας Παλαιστινίων στο χωριό Ντούμα το 2015.

Ανάμεσα στα θύματα ήταν ένα μωρό 18 μηνών που κάηκε ζωντανό.

Ο Ben Gvir διετέλεσε επίσης δικηγόρος της Λεχάβα, μιας ομάδας κατά της επιγαμίας τα μέλη της οποίας επιτίθενται σωματικά Παλαιστίνιους που είναι ύποπτοι για σύναψη σχέσεων με Εβραίες.

Ο επικεφαλής της Λεχάβα, Bentzi Gopstein, έχει υποστηρίξει επίσης το κάψιμο εκκλησιών.

Ο Netanyahu έχει υποσχεθεί στη συμμαχία του Θρησκευτικού Σιωνισμού μία θέση στην Επιτροπή Δικαστικών Διορισμών. Ο Ben Gvir ελπίζει ότι θα χρησιμοποιήσει αυτή τη θέση για να φέρει ακόμη περισσότερους εποίκους στα δικαστήρια ως δικαστές.

Είναι γνωστό ότι τουλάχιστον δύο δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ – ο Noam Sohlberg και ο David Mintz – ζουν στις αποικίες.

Η εφημερίδα Haaretz παρατήρησε για τη συμφωνία: «Οι ενέργειες του Netanyahu είναι παραδοχή ότι ο Καχανισμός είναι σύμμαχος, τακτικός επισκέπτης και ουσιαστικά μέλος της οικογένειας του Λικούντ».

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο