Αλληλεγγύη

Η Ηριάννα και η αξιοποίηση των γενετικών δεδομένων – τοποθέτηση της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων (ΠΕΒ)

By N.

July 14, 2017

 

Είναι γεγονός ότι η υπόθεση της Ηριάννας Β.Λ. έχει ανοίξει μια συζήτηση και στον επιστημονικό χώρο.

 

Μετά την ανεξάρτητη κίνηση Βιολόγων και Βιοεπιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό (εδώ), θέση σχετικά με την αξιοποίηση των γενετικών δεδομένων στην ταυτοποίηση ατόμων παίρνει και η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων (ΠΕΒ).

To Επιστημονικό Σωματείο, συλλογικό όργανο των Ελλήνων πτυχιούχων Βιολόγων και Βιοεπιστημόνων, ανήρτησε στην επίσημη ιστοσελίδα του ένα εκτενές κείμενο επισημαίνοντας την ανάγκη κάλυψης του θεσμικού κενού στον τομέα της Δικανικής Γενετικής από την Πολιτεία.

Στο κείμενο που συγκεντρώνει μεγάλο επιστημονικό αλλά και κοινωνικό ενδιαφέρον αναφέρεται τόσο η σημασία της αξιοποίησης των αναλύσεων του γενετικού υλικού, όσο και η αναγκαιότητα θεσμοθέτησης των υπηρεσιών αυτών ώστε να παρέχονται κατά το βέλτιστο τρόπο.

Αναλυτικότερα, επισημαίνει ότι σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εγκληματολογικών Ιδρυμάτων (European Network for Forensic Science Institutions, ENFSI) το προσωπικό που εργάζεται στον τομέα της Δικανικής Γενετικής θα πρέπει να είναι επαρκώς εκπαιδευμένο και να εφαρμόζει πιστοποιημένα πρωτόκολλα και δοκιμασίες εσωτερικού όσο και εξωτερικού ελέγχου ποιότητας. Θα πρέπει επίσης η εξειδίκευση των επιστημόνων να προδιαγράφεται από εθνικούς κανόνες και ρυθμίσεις. Προδιαγραφές που όπως επισημαίνεται, δεν έχουν θεσμοθετηθεί στη χώρα μας.

Στη συνέχεια, γίνεται λόγος και σε νεότερες μεθοδολογίες ταυτοποίησης γενετικού προτύπου που βοηθούν στην επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν από τις τεχνικές που χρησιμοποιεί η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι μεθοδολογίες αυτές, όπως σημειώνεται, δεν χρησιμοποιούνται ακόμα και η εφαρμογή τους θα συμβάλλει στην εξαγωγή πιο αξιόπιστων αποτελεσμάτων.

Λόγος γίνεται και για τη θεμελιώδη σημασία της ύπαρξης μιας επιστημονικά τεκμηριωμένης βάσης δεδομένων στη διαδικασία της ταυτοποίησης. Μάλιστα, τονίζει ότι είναι αναγκαία η επικαιροποίηση των βάσεων δεδομένων λόγω του έντονου φαινομένου μεταναστευτικών ροών και της ανάγκης επιλογής των βέλτιστων νεότερων δεικτών για τον κάθε πληθυσμό.

Κλείνοντας, υπενθυμίζει ότι τα γενετικά δεδομένα πρέπει πάντοτε να ερμηνεύονται με επιφύλαξη λαμβάνοντας υπόψη τις διαδικασίες δειγματοληψίας, τον υπολογισμό του στατιστικού λάθους, τα κοινωνικά και νομικά θέματα που περιβάλλουν την υπόθεση. Ένα πλέγμα δεδομένων που είναι παρόν σε κάθε κρίσιμο ερώτημα στη Δικανική Γενετική.

Είναι γεγονός ότι η υπόθεση της Ηριάννας Β.Λ. έχει ανοίξει μια συζήτηση και στον επιστημονικό χώρο. Η επιστολή συμπαράστασης που προηγήθηκε μες στην εβδομάδα που μας πέρασε καθώς και η εν λόγω ανακοίνωση αποτελούν ένα μάλλον σπάνιο φαινόμενο μεγάλης κινητοποίησης Ελλήνων επιστημόνων. Η επιλογή τους να παρέμβουν με σχολιασμό της επικαιρότητας και να αναδείξουν τα θεσμικά κενά προέκυψε από το τεράστιο αντίκτυπο που είχαν οι θεσμικές ελλείψεις στην ζωή μιας νέας κοπέλας. Είναι λοιπόν αναγκαίο η αδικία στο πρόσωπο της Ηριάννας να ανατραπεί και να διαμορφωθεί επιτέλους το πλαίσιο στον τομέα της γενετικής ώστε να αποτραπούν ανάλογες αδικίες στο μέλλον.

Η αναλυτική ανακοίνωση της ΠΕΒ εδώ.