Στις 27 Μαΐου 1942, ο Σλοβάκος Γιόζεφ Γκάμπτσικ και ο Τσέχος Γιαν Κούμπις στήνουν ενέδρα στην περιοχή Ομπερλάντραντ της Πράγας, στον Ράινχαρντ Χάιντριχ, δεξί χέρι του Χίμλερ, δεύτερο στην ιεραρχία των SS και εμπνευστή της λεγόμενης “Τελικής Λύσης” που οδήγησε στο ολοκαύτωμα.

Το αυτόματο του Γκάμπτσικ μπλοκάρει και η μυστική αποστολή, την οποία προετοίμαζαν επί μήνες στο Λονδίνο υπό τον εύγλωττο τίτλο «επιχείρηση ανθρωποειδές», θα ήταν καταδικασμένη χωρίς την παρέμβαση του Κούμπις. Ρίχνοντας μια χειροβομβίδα στην πράσινη Μερσεντές, καταφέρνει να τραυματίσει τον Χάιντριχ.

Ο θάνατός του από σηψαιμία, λίγες ημέρες αργότερα, πυροδοτεί την οργή των ναζί, οι οποίοι απαντούν με σκληρά αντίποινα: Οι κάτοικοι του Λίντιτσε κατηγορούνται ότι βοήθησαν τους δολοφόνους, το χωριό λεηλατείται εξ ολοκλήρου, όλοι οι άνδρες του εκτελούνται και όσες γυναίκες επιζούν οδηγούνται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Για να ολοκληρώσουν την καταστροφή, οι Γερμανοί στρατιώτες σκοτώνουν ακόμα και τα σκυλιά, βεβηλώνουν το νεκροταφείο και ρίχνουν αλάτι στη γη, εξασφαλίζοντας πως τίποτα δεν θα ξαναφυτρώσει.

Στις 18 Ιουνίου, οι δύο Τσεχοσλοβάκοι καταδρομείς και οι σύντροφοί τους αυτοκτονούν με τις τελευταίες τους σφαίρες, ύστερα από πολύωρη πολιορκία από τους άντρες των SS στην κρύπτη μιας εκκλησίας στην Πράγα.

Ο Χάιντριχ ήταν ένας από τους πιο ισχυρούς άνδρες στη ναζιστική Γερμανία και σημαντική προσωπικότητα κατά την άνοδο του Χίτλερ. Του ανατέθηκε η γενική ευθύνη για την «Τελική Λύση στο Εβραϊκό ζήτημα» στην Ευρώπη.

Η επιχείρηση σχεδιάστηκε από τον Φράντισεκ Μόραβετς, επικεφαλής των τσεχοσλοβακικών υπηρεσιών πληροφοριών, με τη γνώση και την έγκριση του Μπένες, επικεφαλής της εξόριστης στη Βρετανία τσεχοσλοβακικής κυβέρνηση, αμέσως μόλις ο Χάιντριχ διορίστηκε “προστάτης”.

Ο Μόραβετς ενημέρωσε προσωπικά τον Ταξίαρχο Κόλιν Γκάμπινς, ο οποίος τότε ήταν διευθυντής της SOE και ο οποίος είχε την ευθύνη για τα τσεχικά και πολωνικά τμήματα του οργανισμού. Ο Γκάμπινς συμφώνησε εύκολα να βοηθήσει στην υλοποίηση της επιχείρησης, αν και η γνώση της περιορίστηκε σε μερικά από τα κεντρικά γραφεία και το εκπαιδευτικό προσωπικό της SOE.

Το μνημείο στο χωριό Λίντιτσε θυμίζει τις θηριωδίες που ακολούθησαν τον θάνατο του Ράινχαρντ Χάιντριχ.

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο