Συνέντευξη στην Χάρις Γεωργίου

«Κλείστε τις τηλεοράσεις, τα κινητά τηλέφωνα, το ίντερνετ και ελάτε να τα σπάσουμε, να κάνουμε ένα πάρτι, όπως συμβαίνει πάντα στην Ελλάδα.»

Επιμέλεια κειμένου – απόδοση από τα αγγλικά: Χάρις Γεωργίου | Φωτογραφίες: Alexis Rieger

Dub Inc, ένα συγκρότημα που ξεκίνησε από το Saint-Etienne στη βιομηχανική καρδιά της Γαλλίας και κατάφερε να κερδίσει τις μουσικές σκηνές ανά τον κόσμο. Ένα συγκρότημα πλέον γνωστό στο ελληνικό κοινό από τις μοναδικές εμφανίσεις των προηγούμενων ετών, αλλά και από τον ιδιαίτερο ήχο τους που συνδυάζει dub, dancehall, ska, hip-hop και αφρικάνικα στοιχεία, με reggae. Ένα συγκρότημα, που μας ξεσηκώνει με το ρυθμό των τραγουδιών τους και την ενέργεια των Hakim “Bouchkour” Meridja και Aurelien “Komlan” Zohou στη φωνή, του Moritz Von Korff στo μπάσο, των Frédéric Peyron και Idir Derdiche στα πλήκτρα, του Jérémie Grégeois, στην κιθάρα και του Grégory “Zigo” Mavridorakis στα ντραμς!

Εν όψει των επικείμενων εμφανίσεων τους στην Ελλάδα, προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους και καταφέραμε να ξεκλέψουμε λίγο από το χρόνο ανάμεσα στους σταθμούς της περιοδείας τους. Παρασκευή απόγευμα, λοιπόν, και έχουμε πάρει τις θέσεις μας για να συζητήσουμε μέσω Skype, με τον ελληνικής καταγωγής ντράμερ του συγκροτήματος Grégory “Zigo” Mavridorakis, για τη μουσική τους, το στίχο τους, τις περιοδείες τους και πολλά ακόμα.

Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τη μουσική; Ήταν το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώσατε φιλικό με τις τέχνες;

Όχι, δε θα το έλεγα. Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε γονείς που παίζουν μουσική και ούτε έχουμε διδαχθεί μουσική με τη συμβατική έννοια του όρου. Θα μπορούσαμε να πούμε πως η ενασχόληση μας με τη μουσική ξεκίνησε στην εφηβεία. Μάθαμε, παίζοντας.

Παρότι ζείτε στη Γαλλία, ο ήχος σας είναι επηρεασμένος από διαφορετικά είδη μουσικής…

Έχει να κάνει με το γεγονός ότι όλοι μας προερχόμαστε από διαφορετικά πολιτιστικά υπόβαθρα και από το ότι πιστεύουμε ότι η μουσική θα πρέπει να συνδυάζει πολλά στοιχεία. Είναι σαν το μαγείρεμα. Κάθε συστατικό προσθέτει μια διαφορετική γεύση και αυτό είναι και ένα από τα καλύτερα πράγματα με τη μουσική. Επίσης, έχει να κάνει με την ίδια την Ευρώπη, η οποία συνδυάζει πολλούς πολιτισμούς και θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε αυτό το μίγμα στοιχείων. Η μουσική θα πρέπει να είναι μία και να ενώνει τους ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου είσαι από την Κρήτη… σωστά; Έχεις συγγενείς εκεί; Έχεις σκεφτεί ποτέ να μείνεις στην Ελλάδα;

Ο παππούς μου ήταν από την Κρήτη. Δεν θα μπορούσα να πω ότι έχω την ελληνική κουλτούρα, ακόμα και αν η οικογένειά μου ασχολείται με την ελληνική κοινότητα της πόλης μου. Αλλά πάντα μου άρεσε να συμμετέχω στις εκδηλώσεις που κάνουμε τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα στην κοινότητα, με τις ελληνικές γεύσεις, τους παραδοσιακούς μουσικούς …

Όσον αφορά, την πρώτη συνάντηση με τους συγγενείς μου, αυτή έγινε στην πρώτη μας ουσιαστική περιήγηση στην Ελλάδα. Είχαμε αρκετές ώρες στη διάθεσή μας στο Ηράκλειο, οπότε νοίκιασα ένα αυτοκίνητο και με τέσσερα παιδιά από την μπάντα πήγαμε στο χωριό του παππού μου, το Χορδάκι, το οποίο είναι κοντά στα Χανιά. Και κάπως έτσι, επιτέλους γνώρισα κάποιους από τους συγγενείς μου στην Ελλάδα. Ήταν μια πραγματικά πολύ δυνατή εμπειρία.

Και τώρα νιώθω ότι ένα κομμάτι μου είναι από εδώ.

Αγαπώ την Ελλάδα, γιατί είναι πολυπολιτισμική. Λόγω και της γεωγραφικής της θέσης, παντρεύονται στοιχεία από τον ανατολικό και από τον δυτικό τρόπο ζωής, γεγονός που την καθιστά εξαιρετικά γοητευτική.

Ποια η σχέση σου με την ελληνική μουσική;

Ως παιδί, έχω ακούσει πολλά από ελληνική μουσική, ιδιαίτερα στις εκδηλώσεις που συμμετείχα με την οικογένειά μου και μου αρέσει να ακούω αυτό το είδος. Ειδικά, όταν πάω στην Κρήτη, μου αρέσει να ακούω παραδοσιακή μουσική σε ταβέρνες, αλλά δεν μπορώ να πω ότι μπορώ να παίξω. Είναι δύσκολο είδος, αλλά σίγουρα είμαι επηρεασμένος από αυτούς τους ήχους, και αυτός είναι ο λόγος πιστεύω για τον οποίο μου αρέσει η αραβική μουσική, καθώς και μουσικές από άλλες ανατολικές χώρες.

Υπάρχουν καλλιτέχνες που να έχουν αποτελέσει έμπνευση για σένα; Αγαπημένες μπάντες ή τραγουδιστές;

Προσωπικά, αγαπώ τη τζαμαϊκανή μουσική και την reggae γενικότερα. Τα ακούσματά μου, όμως, περιλαμβάνουν από Bob Marley ως Alpha Blondy, μέχρι Jimy Hendrix, Metallica, Jay-Z…

Η μπάντα ξεκίνησε το 1997… Ωστόσο, διάβασα σε προηγούμενη συνέντευξη σας ότι ήσασταν ήδη φίλοι… Πώς γνωριστήκατε; Και πώς πήρατε την απόφαση να ξεκινήσετε μια μπάντα;

Η αλήθεια είναι, ότι εγώ και ο Jérémie ήμασταν φίλοι από το γυμνάσιο και κάπως έτσι, ξεκίνησε η μπάντα – με ένα άλλο μπασίστα, ο οποίος δυστυχώς δεν είναι μαζί μας, εδώ και χρόνια. Συνεχίσαμε, λοιπόν, οι δυο μας, και στην πορεία συναντήσαμε και τα άλλα παιδιά. Στην αρχή παίζαμε για τη διασκέδαση μας σε μικρά ακροατήρια, αλλά όταν παίξαμε το 1998 μπροστά σε πολλούς ανθρώπους και νιώσαμε την αγάπη του κόσμου, αποφασίσαμε ότι μπορούμε να κάνουμε το όνειρό μας πραγματικότητα και κάπως έτσι ξεκίνησε η μπάντα.

Γιατί «Dub Inc»;

Όταν αρχίσαμε να γράφουμε μουσική, στην αρχή είχαμε μόνο ορχηστρικά κομμάτια. Στην Τζαμάικα η δεύτερη πλευρά των βινυλίων, ονομάζεται “Dub” και είναι η επιφάνεια όπου βάζουν την ορχηστρική εκδοχή του τραγουδιού.

Τώρα, ας μιλήσουμε για τους στίχους σας. Πιστεύεις ότι μπορούν να επηρεάσουν τους ανθρώπους και να βοηθήσουν την κοινωνία να γίνει καλύτερη;

Ναι, φυσικά, το πιστεύω. Οι στίχοι μας έχουν να κάνουν με τα μηνύματα που θέλουμε να προωθήσουμε. Προσπαθούμε να παρακινήσουμε τους ανθρώπους μέσα από αυτά. Πιστεύουμε πως η μουσική έχει σημαντική δύναμη και θα μπορούσε να υποκινήσει μια επανάσταση και μια ενότητα. Πιστεύουμε στη δύναμη των στίχων, αλλά και της μουσικής ευρύτερα.

Η μουσική, η ίδια, έχει τη δική της γλώσσα. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να καταλάβουν τα Γαλλικά, αλλά ακούνε τα τραγούδια μας. Υπάρχουν, φερ’ ειπείν, άνθρωποι στην Ελλάδα, οι οποίοι το έχουν εκφράσει αυτό, γι’ αυτό πριν από κάθε τραγούδι προσπαθούμε να εξηγήσουμε στα αγγλικά τι σημαίνουν οι στίχοι.

Ας μιλήσουμε για κάτι πιο περίπλοκο… Πώς βιώνετε σαν καλλιτέχνες την οικονομική κρίση; Υπάρχει το ίδιο πρόβλημα στη Γαλλία όπως και στην Ελλάδα;

Η οικονομική και η κοινωνική κρίση, φυσικά και επηρεάζουν και εμάς σαν μουσικούς. Είμαστε πολύ κοινωνικά ευαισθητοποιημένοι, γι’ αυτό και προσπαθούμε να θίξουμε τα θέματα που μας απασχολούν μέσα από τους στίχους των τραγουδιών μας. Όλη αυτή η διαφθορά στον κόσμο, όλοι οι πολιτικοί που υπόσχονται να κάνουν πράγματα… Όλη αυτή η κατάσταση που ολοένα και γίνεται χειρότερη. Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι. Αυτό είναι φυσικά κάτι το οποίο μας απασχολεί.

Ναι… κάπως έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός …

Αυτό είναι αλήθεια. Και μεταξύ άλλων γι’ αυτό τραγουδάμε και reggae. Η reggae είναι η φωνή, όλων εκείνων που δεν μπορούν να ακουστούν.

Θέλουμε να προωθήσουμε αξίες, όπως η αλληλεγγύη. Θέλουμε οι άνθρωποι να είναι ενωμένοι και να σταματήσουν να διαιρούνται.

Έπειτα, μας απασχολεί ιδιαίτερα η άνοδος του εθνικισμού και του φασισμού. Παρατηρούμε την κατάσταση στην Ελλάδα, και νιώθουμε πολύ περίεργα με αυτά που βλέπουμε. Πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι δε θα έπρεπε να στρέφονται ο ένας ενάντια στον άλλο. Και σίγουρα η μουσική θα μπορούσε να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό.

Ωστόσο, αντιμετωπίζετε αντίστοιχα προβλήματα και στη Γαλλία…

Ναι φυσικά. Το ζούμε πολύ έντονα και εδώ. Οι μουσουλμάνοι ζουν με τους Μουσουλμάνους, οι Εβραίοι ζουν με τους Εβραίους, αλλά η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει. Οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν.

Βέβαια, δε νομίζω ότι ο εθνικισμός ανθίζει μόνος του. Θεωρώ εξίσου υπεύθυνα τα άλλα κόμματα, τα οποία εξαιτίας της διαφθοράς των πολιτικών τους έχουν στρέψει τον κόσμο σε τέτοιες ατραπούς. Ωστόσο, αυτό που παραγνωρίζει ο κόσμος είναι ότι και οι εθνικιστές είναι εξίσου διεφθαρμένοι.

Τώρα, θα ήθελα να μου πεις για τις περιοδείες σας… Με ενθουσιάζει όλη η ιδέα. Πώς το βιώνεις εσύ;

Τις αγαπώ! Νομίζω ότι όλα τα μέλη των Dub Inc αγαπούν αυτή την εμπειρία. Είχαμε ένα πρόβλημα με τον παραγωγό μας στο παρελθόν, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε να οργανώσουμε όλες τις περιοδείες μας μόνοι μας. Είναι μια καταπληκτική εμπειρία, να επισκέπτεσαι τον κόσμο, να γνωρίζεις νέους ανθρώπους. Αυτό το συγκρότημα γεννήθηκε στη σκηνή και αυτή η θέση μας αρέσει! Αγαπάμε να ταξιδεύουμε,  να συναντάμε νέους ανθρώπους, να ερχόμαστε σε επαφή με νέους πολιτισμούς, να δοκιμάζουμε νέες γεύσεις….

Διάβασα ότι η τελευταία ζωντανή σας εμφάνιση ήταν στην Αργεντινή, πώς ήταν αυτή η εμπειρία;

Ήταν καταπληκτικά! Είναι συναρπαστικό για ένα μικρό συγκρότημα από τη Γαλλία, να συναντά ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Δεν είχαμε καν φανταστεί ότι θα μπορούσαμε να παίζουμε στη Νότια Αμερική ή στην Ινδία, και αυτό είναι κάτι για το οποίο είμαι πραγματικά ευγνώμων. Το καλύτερο πράγμα για ένα μουσικό είναι αυτή η επαφή με τους ανθρώπους!

Έχετε οικογένειες, λείπετε σε περιοδείες… Φαντάζομαι δεν είναι εύκολο. Έρχονται μαζί σας στα ταξίδια;

Φυσικά, δεν είναι εύκολο. Αλλά όταν για παράδειγμα είμαστε περιοδεία στη Γαλλία, λείπουμε μόνο για τέσσερις ημέρες και τις άλλες τρεις είμαστε στα σπίτια μας. Σίγουρα, δεν είναι σαν τη δουλειά ενός ναυτικού ή ενός στρατιώτη, αλλά είναι εξίσου δύσκολα ως προς αυτό το θέμα, ειδικά όταν λείπουμε περιοδεία σε άλλες χώρες.

Έχετε κάποιο μήνυμα για τους Έλληνες φαν σας;

Θέλουμε να πούμε στον ελληνικό λαό ότι πραγματικά μας έχει επηρεάσει η οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνει. Ωστόσο, αυτό που θα θέλαμε είναι να μείνετε ενωμένοι. Κλείστε τις τηλεοράσεις, τα κινητά τηλέφωνα, το ίντερνετ και ελάτε να τα σπάσουμε, να κάνουμε ένα πάρτι, όπως συμβαίνει πάντα στην Ελλάδα. ΜΟΝΟ ΑΓΑΠΗ.

 

Info: Dub Inc θα εμφανιστούν την Παρασκευή 10 Μαρτίου, στο Piraeus 117 Academy και  στη Θεσσαλονίκη στο Σάββατο 11 Μαρτίου, στο Principal Club Theater.

Prepare yourselves people!

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο