MTZ04 - 20010509 - STRASBOURG, BAS RHIN, FRANCE : A cyclist rides 09 May 2001- Europe's day - near a 600 m2 European flag in front of Robert Schumann university in Strasbourg. EPA PHOTO AFP/DAMIEN MEYER

Από τον Δημήτρη Παπαβασιλείου

Democracy ή στα καθ’ ημάς δημοκρατία. Πρόκειται για αρχαία ελληνική λέξη από προέρχεται από το ουσιαστικό δήμος, όπερ σημαίνει λαός και το αρχαίο ρήμα κρατέω, κρατώ που σημαίνει επικρατώ, υπερισχύω. Πρόκειται για το πολίτευμα στο οποίο επικρατεί η άποψη του λαού και αποτελεί το πολίτευμα που κυριάρχησε ιστορικά ανάμεσα στα άλλα καθώς μόνο μέσα από αυτό εκπροσωπείται η άποψη κάθε λαού.

Στηριγμένα σε αυτές τις αξίες έθεσαν τα θεμέλιά τους τα κράτη της Ευρώπης, με το απόγειο της να αποτελεί η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολλά έθνη ένωσαν τις δυνάμεις τους και τους λαούς τους υπηρετώντας τις ύψιστες αρχές της ισότητας, της ανεξιθρησκίας, της ανεξικακίας, την αίσθηση του συνανήκειν και της συνυπευθυνότητας και προ πάντων της δημοκρατίας.

Εν έτη 2016 η Ευρωπαϊκή Ένωση φαντάζει να έχει κάνει τον κύκλο της. Προσκολλημένη σε ιδεοληψίες και ιμπεριαλιστικές τάσεις αδιαφορεί για την ένωση εθνών και λαών και προτάσσει την οικονομική ένωση ως εφαρμογή της με αποτέλεσμα οι εθνοσωτήρες να τρέπονται σε “τοκογλύφοι” και οι δημοκρατίες των λαών σε εθνικές υποταγές. Έτσι η Ευρωπαϊκή Ένωση της ισότητας έχει μετατραπεί στο απόγειο της ανισότητας με “υψωμένα τείχη” για τους τους πρόσφυγες, γερασμένους κυβερνήτες και κάτι παραπάνω από “κλειστές πόρτες” για τους νέους και τις ιδέες τους καθώς και τη συμμετοχή τους στην πολιτική.

Η γερασμένη νομισματική πλέον ένωση οδεύει ολοταχώς προς την κατάρρευση που η ίδια δημιούργησε καταστρέφοντας τα θεμέλιά της. Τρανταχτή απόδειξη παρακμής της Ένωσης αποτελεί το πρόσφατο δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η λαϊκή ετυμηγορία απεφάνθη: “Brexit” , έξοδο δηλαδή της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τις συνέπειες απο ενα ενδεχόμενο Brexit να είναι καταστροφικές ακόμα και για την Ελλάδα. Ενδεχόμενο; Μα δεν ψηφίστηκε; Εκεί έχει οδηγηθεί το τρένο της Ευρώπης και οδεύει προς το γκρεμό. Η απόφαση ενός ολόκληρου λαού να προσπερνάται, να καταπολεμάται, να υπονομεύεται και να μην λαμβάνεται υπόψη.

Δεν βλέπουν τα κατάλοιπα της πολιτικής τους ή εθελοτυφλούν; Το απόγειο έκφρασης της δημοκρατίας έχει μετατραπεί σε “ισόγειο” και κινδυνεύει να γίνει “το υπόγειο” και “η αποθήκη” της εάν δεν αναλάβουν τα ηνία της Ευρώπης οι νέοι και οι νέες που πιστεύουν στο ευρωπαϊκό όραμα και στην υλοποίησιμη ισότητα εθνών και λαών. Άραγε τη γνώμη θα είχε ο Ζαν-Ζακ Ρουσσώ για αυτήν “την κατάντια” δημοκρατίας;

Μοιραστείτε.

1 Σχόλιο

  1. Δημοκρατία, ίσως το δυσκολότερο και ανεφάρμοστο στην ουσία του πολίτευμα. Σε κανένα κράτος της γης δεν εφαρμόστηκε πλήρως η δημοκρατία. Σαν πολίτευμα είναι το ιδανικό αλλά αρκεί και ο λαός να είναι εκπαιδευμένος για να αποδεχθεί και να εφαρμόσει τη δημοκρατία και η εφαρμογή ξεκινά από το σπίτι για να επεκταθεί και στο κράτος.
    Σουν Γιατ-Σεν, ένα όνομα που πολλοί δεν γνωρίζουν. Υπήρξε επαναστάτης και ιδρυτής της πρώτης κινέζικης δημοκρατίας μετά από την επανάσταση του 2011 και την ανατροπή της Δυναστείας Μαντσού. Για να κυβερνήσεις δημοκρατικά μια χώρα, έλεγε ο Σουν Γιατ-Σεν πρέπει πρώτα ο λαός να εκπαιδευτεί και η εκπαίδευση ξεκινά δίνοντας βάση στην παιδεία. Η άποψη του Σουν Γιατ-Σεν περί δημοκρατικής διακυβέρνησης ήταν ένα μεταβατικό στάδιο της λεγόμενης πεφωτισμένης δικτατορίας μέχρι ο κινέζικος λαός που επί χιλιάδες χρόνια γνώριζε μόνο την αυτοκρατορική διακυβέρνηση εκπαιδευτεί στο νέο για την Κίνα πολιτικό σύστημα.
    Η δημοκρατία δεν απαξιώνεται από τους πολιτικούς αν πρώτα δεν απαξιωθεί από τους ίδιους τους πολίτες οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν ή μάλλον θέλουν μια δημοκρατία στα μέτρα τους και δυστυχώς στα μέτρα κάθε συντεχνίας είτε αυτή είναι οικονομική ελίτ, εργασιακή, ή εργατική δηλαδή ας περνάω εγώ και η συντεχνία μου καλά και χέστηκα για τους άλλους.
    Αν ζούσε ο Ρουσσώ πιστεύω ότι θα ήταν υπέρ μιας πεφωτισμένης δικτατορίας, πολύ επικίνδυνο γιατί πολύ εύκολα αντί για τη δημοκρατία περνάς στη δικτατορία του τρόμου, Ροβεσπιέρος και στον φασισμό-ναζισμό, Μουσολίνη, Χίτλερ.

Αφήστε ένα σχόλιο