Default Category

Η ευτυχία είναι μια λέξη με εφτά γράμματα

By Γελωτοποιός

January 23, 2015

Τι είναι η ευτυχία;

Αν πιάσουμε αυτό το θέμα φιλοσοφικά θα χρειαστεί να γράψουμε πεντακόσιες σελίδες. Ακόμα κι αν καταφέρουμε να καταλήξουμε κάπου δε θα είναι καθόλου απίθανο κάποιος άλλος –επίσης με πεντακόσιες σελίδες- να καταλήξει σε εντελώς διαφορετικό συμπέρασμα.

Η ευτυχία είναι μια λέξη με εφτά γράμματα και καθένας την αντιλαμβάνεται διαφορετικά.

Όμως η ευτυχία μπορεί να προσδιοριστεί στατιστικολογικά. Γιατί σ’ αυτή την προσέγγιση δε μας ενδιαφέρει τι εννοεί ο καθένας όταν λέει «είμαι ευτυχισμένος», αλλά σε τι ποσοστό επί των ερωτηθέντων δηλώνεται η κατάκτηση της.

Μια τέτοια παγκόσμια έρευνα πραγματοποίησε η Economist Intelligence Unit.

Σύμφωνα, λοιπόν, μ’ αυτή την έρευνα το 82% των διαφορών μεταξύ των χωρών στη μέση ευτυχία («μέση ευτυχία», τί κατάκτηση του ανθρώπινου πνεύματος!) μπορούν να προβλεφθούν από εννιά αντικειμενικά χαρακτηριστικά:

~

1)      Η υγεία (το προσδόκιμο ζωής στη γέννηση).

Αν δεν είσαι υγιής είναι δύσκολο να είσαι ευτυχής. Μα η υγεία δεν είναι μόνο θέμα τύχης.

Ίσως να γνωρίζετε ότι απ’ όπου περνάει το ΔΝΤ αυξάνονται οι ασθένειες και συχνά επανεμφανίζονται ασθένειες-απολιθώματα.

Η φυματίωση είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, η οποία στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας. Αλλά και στην Ελλάδα, τα φαντάσματα των φυματικών επανέρχονται δριμύτερα.

Η υγεία είναι η πρώτη που πλήττεται από τις οικονομικές «παρεμβάσεις» τύπου Φρίντμαν γιατί οι επιπτώσεις σε άλλους τομείς, όπως στην παιδεία, γίνονται ορατές σε βάθος χρόνου.

~

2)      Ο πλούτος

(το ακαθόριστο εγχώριο προϊόν ανά άτομο)

Τα λεφτά μπορεί να μη φέρνουν την ευτυχία, αλλά όταν φεύγουν την παίρνουν μαζί τους. Είναι πολύ δύσκολο για έναν φυσιολογικό άνθρωπο –όχι τον ασκητή που τρέφεται με ακρίδες κι άγριο μέλι- να είναι ευτυχισμένος όταν δεν μπορεί πλέον να ταΐσει το παιδί του.

Εκείνοι που μιλάνε για θετική σκέψη και για συνωμοσίες του σύμπαντος, έχουν γεμάτο το στομάχι τους κι έχουν πληρώσει τους λογαριασμούς, να είστε βέβαιοι.

~

3)      Η πολιτική σταθερότητα.

Αυτό το νιώσαμε όλοι τα τελευταία χρόνια, αλλά σκεφτείτε πόσο πιο έντονο είναι σε κάποιες χώρες της Αφρικής, όπου –με τις ευλογίες της Παγκόσμιας Κοινότητας- οι φύλαρχοι διαδέχονται ο ένας τον άλλο στην εξουσία με ρυθμό ανάλογο της αλλαγής διάθεσης ενός μανιοκαταθλιπτικού, ενώ συναγωνίζονται ο ένας τον άλλο σε σκληρότητα και βιαιοπραγίες.

Το ίδιο συμβαίνει και στη Μέση Ανατολή.

Ας μην ξεγελιόμαστε: Η πολιτική αστάθεια ευνοεί τον νεοφιλελευθερισμό.

Είναι το φαινόμενο του κέικ. Όπου υπάρχει κάποιο μικρό, αλλά ισχυρό κράτος το τεμαχίζουν ή το οδηγούν σε εμφύλια σύρραξη. Κι όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή επεμβαίνουν οι Δυνάμεις της Ειρήνης για να ανοικοδομήσουν την κατεστραμμένη χώρα.

~

4)      Το ποσοστό των διαζυγίων

Οι χωρισμένοι δεν γιορτάζουνε ποτέ.

~

5)      Η κοινοτική ζωή

Στις μικρές κοινότητες –σε αντίθεση με τα αστικά κέντρα- οι άνθρωποι δηλώνουν πιο συχνά ότι είναι ευτυχισμένοι.

Όμως οι άνθρωποι συνεχίζουν να συνωστίζονται στις μεγαλουπόλεις.

Μια συμβουλή ευτυχίας λοιπόν: Φύγετε απ’ την πόλη.

~

6)      Το κλίμα

Γι’ αυτόν τον παράγοντα ευτυχίας ισχύει το αξίωμα: «Όσο πιο ζεστά και πιο φωτεινά τόσο πιο καλά» (με εξαίρεση τις ερήμους).

Μήπως, λοιπόν, να μεταναστεύσουμε όλοι στην Κρήτη;

~

7)      Το ποσοστό ανεργίας

Αυτό συνδέεται άμεσα με το δεύτερο παράγοντα, τον πλούτο, αλλά έχει και βαθύτερες ψυχολογικές επιπτώσεις.

Μπορείτε να το διαπιστώσετε και μόνοι σας παρατηρώντας έναν άνθρωπο που είναι άνεργος (ίσως τον εαυτό σας).

Ο άνθρωπος που εργάζεται, ακόμα κι αν δεν του περισσεύουν χρήματα, αισθάνεται καλύτερα με τον εαυτό του. Ίσως γιατί δεν έχει διαβάσει το “Δικαίωμα στην Τεμπελιά” του Λαφάργκ.

~

8)      Η πολιτική ελευθερία

Αυτό θα μπορούσαμε να το αναλύσουμε περισσότερο, αλλά καλύτερα να προσέχουμε, γιατί ποτέ δεν ξέρεις ποιος σε παρακολουθεί και τι μπορεί να σου συμβεί.

~

9)      Η ισότητα των φύλων

( η αναλογία του εισοδήματος των αντρών με το εισόδημα των γυναικών).

Αφού το ήμισυ του πληθυσμού είναι οι γυναίκες, οι διακρίσεις εις βάρος τους ρίχνουν αυτομάτως τη «μέση ευτυχία»

Κι ας μη μείνουμε μόνο στο οικονομικό που αναφέρει η έρευνα, αφού δεν μπορείς να είσαι ευτυχισμένη, όσο καλά και να πληρώνεσαι, όταν σε λιθοβολούν για μοιχεία

  ~~{}~~

Όπως θα διαπιστώσατε, μπορεί ο σκοπός της EIU να είναι ανίερος, αλλά τα συμπεράσματα της έρευνας δεν είναι  αυθαίρετα.

Όμως προσέξτε: Κάθε άνθρωπος έχει ένα «σημείο αναφοράς» στην ατομική του ευτυχία.

Τα ευχάριστα γεγονότα μας ανεβάζουν λιγάκι πιο πάνω απ’ αυτό το σημείο (τα δυσάρεστα μας κατεβάζουν), αλλά αυτή η αλλαγή είναι προσωρινή. Μετά από λίγο (ή περισσότερο καιρό αν πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα δυσάρεστο) επιστρέφουμε στο ατομικό μας «σημείο αναφοράς».

Οι τυφλοί άνθρωποι δεν είναι πιο δυστυχισμένοι -ούτε πιο ευτυχισμένοι, απ’ αυτούς που βλέπουν (διαβάστε το παλιότερο κείμενο “Ο τυφλός που είδε μετά από 45 χρόνια” ).

Όσο περίεργο και να σας φαίνεται, τα μικρά, αλλά συχνά, θετικά γεγονότα έχουν μεγαλύτερο αθροιστικό αντίκτυπο από τα περιστασιακά και μεγάλα θετικά γεγονότα.

Το να έχετε φίλους και να τους συναντάτε συχνά θα σας κάνει πιο ευτυχισμένους (μακροπρόθεσμα) απ’ το να κερδίσετε το τζόκερ.

Όπως και ν’ απαλλαγείτε από κάποιες συνήθειες (ή πρόσωπα ή κόμματα) που σας προκαλούν δυσφορία.

~

Ας τελειώσουμε αυτό το σύντομο κείμενο με μια παράγραφο του Τσέχωφ:

“Κι αν είσαι άρρωστος και φτωχός και τα παιδιά σου σε λένε μαμά, κι η γυναίκα σου σε απατά, και σου βγήκαν και τα δυο μάτια στο σεισμό που γκρέμισε το σπίτι σου, και σε πονάνε όλα τα δόντια σου, και κάθεσαι στο εδώλιο του κατηγορούμενου για κάτι που δεν έκανες κι ο πατέρας σου υποφέρει από αρρώστια μακριά, και σου ‘χουν δέσει μια τριχίνη στα λαιμά, κι ο δήμαρχος εκλέχτηκε ξανά και κανείς Τούρμπας μαζί σου δε συζητά, κι όλα σου πηγαίνουνε στραβά, να χαίρεσαι πάλι και να γελάς γιατί χειρότερα τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι, αυτό μην το ξεχνάς.”

~

Αν θέλετε έναν σύντομο οδηγό ευδαιμονίας διαβάστε αυτόν:

Η ζωή είναι ωραία (οδηγός ευδαιμονίας από τον Τσέχωφ)

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Γελωτοποιός https://sanejoker.info/