6-2v_foto

Μετάφραση για το Νόστιμον Ήμαρ: Afterwords

Χιλιάδες γυναίκες στην Πολωνία, ντυμένες στα μαύρα, μποϊκόταραν την εργασία και κατέκλυσαν τους δρόμους ως διαμαρτυρία ενάντια στο σχέδιο για την απαγόρευση των εκτρώσεων.

Χωρίς το 50% του εργατικού δυναμικού τους, τα γραφεία της κυβέρνησης, τα πανεπιστήμια και τα σχολεία σε 60 πόλεις σε όλη τη χώρα έκλεισαν.

Για την ημέρα της δράσης, ή αλλιώς «Black Monday», γυναίκες ντυμένες με σκουρόχρωμα ρούχα ως σύμβολο θρήνου για την επερχόμενη απώλεια των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων.

Η Πολωνία ήδη έχει έναν από τους πιο περιοριστικούς νόμους για την έκτρωση και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ελάχιστη στήριξη ενός ακόμη πιο αυστηρού νόμου, παρά τον βαθύ Καθολικισμό και την συντηρητική πολιτική κατεύθυνση του κράτους.

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα νόμο, ένας συμβιβασμός που αποκτήθηκε με δυσκολία και βρίσκεται σε εφαρμογή από το 1993, η έκτρωση απαγορεύεται εκτός από τις περιπτώσεις όπου η ζωή της γυναίκας βρίσκεται σε κίνδυνο, έχει προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά στο έμβρυο ή η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας. Η νέα πρόταση, που τώρα εξετάζεται από μια κοινοβουλευτική επιτροπή, θα καταστήσει τις εκτρώσεις παράνομες, ακόμα και στις περιπτώσεις βιασμού ή όταν η ζωή της γυναίκας τίθεται σε κίνδυνο, με ποινές φυλάκισης έως πέντε χρόνια για τις γυναίκες που αναζητούν την έκτρωση και για τους γιατρούς που τις εκτελούν.

Η πρόταση για αυστηρότερο νόμο προήλθε από μια πρωτοβουλία πολιτών ενάντια στις εκτρώσεις που συγκέντρωσαν 450.000 υπογραφές στο κράτος των 38 εκατομμυρίων και υποστηρίχθηκε από την εκκλησία.

Οι επικριτές αναφέρουν ότι οι νέοι κανόνες θα εγείρουν υποψίες για όσες γυναίκες αποβάλλουν. Επίσης, ισχυρίζονται ότι οι γιατροί θα αποθαρρυνθούν από την εκτέλεση επεμβάσεων ρουτίνας σε εγκυμονούσες φοβούμενοι ότι θα κατηγορηθούν για διευκόλυνση έκτρωσης.

Μια ομάδα διαδηλωτών εμπόδισαν τη Δευτέρα την είσοδο της κεντρικής κυβέρνησης στη Βαρσοβία και φώναζαν «Θέλουμε γιατρούς, όχι ιεραποστόλους!».

Κρέμασαν αφίσες με το μήνυμα: «Μια κυβέρνηση δεν είναι όπως η εγκυμοσύνη, μπορεί να τερματιστεί».  […]

Παρότι ήταν δύσκολο να υπολογιστεί η συμμετοχή στις μικρές πόλεις και στις αγροτικές περιοχές, οι οποίες τείνουν να είναι συντηρητικές, η συμμετοχή στις πόλεις φαίνεται να είναι σημαντική.

6-2_foto

Ενώ οι επίσημες στατιστικές δείχνουν ότι πολλές εκατοντάδες νόμιμες εκτρώσεις εκτελούνται στην Πολωνία κάθε χρόνο, οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι πολύ συχνά οι γιατροί αρνούνται επειδή διαφωνούν για θρησκευτικούς ή ηθικούς λόγους.

Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι χιλιάδες εκτρώσεις λαμβάνουν χώρα στο κράτος παράνομα κάθε χρόνο, αλλά ακόμα και με συντηρητικούς υπολογισμούς, πολλές περισσότερες γυναίκες κάνουν παράνομες από ό,τι νόμιμες εκτρώσεις. Πολλές γυναίκες πρέπει να ταξιδέψουν στη Σλοβακία ή στη Γερμανία για να υποβληθούν στην επέμβαση. […]

Υπάρχει ένας αριθμός αντιδιαδηλώσεων σε όλη την Πολωνία με ανθρώπους που συμμετέχουν σε ειδικές συγκεντρώσεις για να υποστηρίξουν τη νέα πρόταση. Αλλά αλληλεγγύη εκφράστηκε και προς τους διαδηλωτές του «Black Monday» σε όλη την υφήλιο. Εκατοντάδες ακτιβιστές παρέλασαν στο Βερολίνο, ενώ διαδηλωτές σχεδίαζαν να διαδηλώσουν φράσσοντας την είσοδο της πολωνικής πρεσβείας στο Λονδίνο.

Η Kasia Staszewska, διευθύντρια του Προγράμμαυος Δικαιωμάτων των Γυναικών της Διεθνούς Αμνηστίας του Ηνωμένου Βασιλείου, ανέφερε σε μια δήλωση: «Ο νόμος για τις εκτρώσεις στην Πολωνία είναι ήδη ένας από τους πιο αυστηρούς στην Ευρώπη και αυτές οι προτάσεις είναι μια ξεκάθαρη προσβολή για τις γυναίκες και τα κορίτσια και για το δικαίωμά τους να παίρνουν αποφάσεις για τα σώματά τους. […]

Μια γυναίκα που χρειάζεται μια έκτρωση δεν είναι εγκληματίας και οι αποφάσεις για το σώμα της και για την υγεία της δε θα πρέπει ποτέ να βρεθούν στα χέρια των πολιτικών.»

Update: Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Πολωνικής Γερουσίας, Στάνισλαβ Καρζέφσκι, το (άνω σώμα) του κοινοβουλίου δεν θα ξεκινήσει τις εργασίες για το επίμαχο σχεδίο νόμου το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην πλήρη απαγόρευση των εκτρώσεων στην Πολωνία. Ο πρόεδρος της Πολωνικής Γερουσίας έθεσε σαν νέα κόκκινη γραμμή απαγόρευσης, τις εκτρώσεις για τα έμβρυα που πάσχουν από σύνδρομο Down.

‘’Οι κινητοποιήσεις των γυναικών στην χώρα δίδαξαν την κυβέρνηση μετριοπάθεια’’, δήλωσε Υπουργός της Πολωνικής κυβέρνησης.

Πρώτη Δημοσίευση: Independent.co.uk

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο ένθετο του Νόστιμον Ήμαρ στον Δρόμο της Αριστεράς, το Σάββατο 8.10.2016

Κάθε Σάββατο κυκλοφορεί στα περίπτερα το έντυπο Νόστιμον Ήμαρ ένθετο στον Δρόμο της Αριστεράς.

dromos-n

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο