Bελουχιώτης

Kηδεμονία–Κυριαρχία–Ηγεμονία, για την Ανθρωπιά μιλάμε…

Η ιδεολογική κηδεμονία της Αριστεράς στην οποία αναφέρεται το καθεστώς που κυβερνά απ τον Εμφύλιο και μετά δεν είναι τα υπουργιλίκια, δεν είναι οι χρηματισμοί και βέβαια δεν είναι το βλαχομπαρόκ λάιφστάιλ και οι παρεΐτσες.

Θέλουν να δείξουν πως αυτό είναι, αλλά δεν είναι αυτό.

Η ιδεολογική κηδεμονία της Αριστεράς υπάρχει, δεν λένε ψέματα, είναι ζωντανό κομμάτι της Ιστορίας των τελευταίων 70 χρόνων, σχετίζεται με το Ήθος της Αριστεράς.

Σχετίζεται με το ήθος των ανθρώπων που δεν υπέγραψαν στα ξερονήσια και στα στρατοδικεία τις δηλώσεις μετανοίας.

Σχετίζεται με το χαμόγελο του Μπελογιάννη.

Είναι η ανυπέρβλητη προσπάθεια, η αξιοπρεπής μάχη, των ανθρώπων που γύρισαν απ τις εξορίες ή ήταν χαρακτηρισμένοι αριστεροί, ο αγώνας τους να επιβιώσουν εργασιακά και ανθρώπινα σε ένα απολύτως εχθρικό περιβάλλον.

Είναι ο Πολιτισμός των ηττημένων που κάλυψε, πήρε παραμάζωμα τις θριαμβολογίες αγράμματων και ανευαίσθητων δοσίλογων που μουγκάνιζαν για τη νίκη πάνω στους νικητές των ναζί και τελικά θριάμβευσε.

Όποιος έχει μεγαλώσει με γονιό ηττημένο του Εμφύλιου,ξέρει. Αν εξαιρέσουμε την κα Σώτη Τριανταφύλλου που θεός ξέρει τί προβλήματα είχε με το μπαμπά της, όλοι οι άλλοι ξέρουμε.

Την αξιοπρέπεια, τη μόρφωση, την Παιδεία και την Κουλτούρα ζωής που έφεραν, και μόνο υπάρχοντας, οι ηττημένοι γονείς μας.
Πώς σήκωσαν το βάρος της ήττας, πως στάθηκαν στα πόδια τους χωρίς να εκποιήσουν τίποτα απ τα πιστεύω τους, πως μεγάλωσαν παιδιά με τον ίδιο τρόπο που έζησαν κι οι ίδιοι, πως τελικά πέρασαν σαν μετάγγιση στην ελληνική κοινωνία, το αίμα του Αριστερού, που είναι ο ακέραιος, ο άνθρωπος που σέβονται και οι χειρότεροι εχθροί του.

Αυτή είναι η ιδεολογική κηδεμονία της Αριστεράς που δεν αντέχει το καθεστώς, είναι ξένη είναι επιζήμια είναι κατά της Ανάπτυξης και της Αγοράς γιατί απλώς είναι ανθρώπινη.

Πολιτισμός, Ανθρωπιά, Ακεραιότητα αρχών και χαρακτήρα, εντιμότητα,αλήθεια, ψηλά το κεφάλι, περηφάνια, αποδοχή της προσωπικής ευθύνης, ποτέ το προσωπικό συμφέρον πάνω απ το ανθρώπινο, αυτά νομίζω πως πάντα ήταν τα θεμέλια του Ήθους της Αριστεράς.

Αυτά,αδύνατον να τα προσεγγίσουν οι άλλοι.
Αυτα είναι και τα εχέγγυα των αριστερών πάντα.
Μην το ξεχνάμε.

Μοιραστείτε.

17 Σχόλια

 1. Lina στις

  Κοιτάζω…με αγωνία στους δρόμους και πάντου..ενα προσωπο..να βρω να μοιάζει Εστω και λίγο..με τα πρόσωπα αυτά..που παρέδωσαν τα όπλα..στη Βάρκιζα..κάτι να πλησιάζει..σε ορμή,πάθος,αγάπη..λάμψη..ενα χαμόγελο..σαν του Μπελογιάννη…το ήθος τους…είναι γνωστό σε ολους μας πράγματι..κι ας μην είμαστε..παιδία..εξοντωμενων..γιατί εξόντωση..του ήθους και του πολιτισμού…της Αριστεράς..είναι η μονη ιστορία που έχουμε να επιδειξουμε μεταπολεμικά…και τώρα…σιγα-σιγα,διαβάλουν..και την μνήμη…αυτών που την υπερασπιστηκαν….αφού..πρωτα κάνανε οτι μπορούσαν για να εξαφανίσουν κι αυτους και τα παιδία τους και τα εγγόνια τους…τώρα ψάχνουν να βρουν πατριώτες!!!!Που??Άφησαν κανένα όρθιο??Σε πείσμα τους λοιπον …σε ευχαριστώ για το άρθρο σου…να τους θυμίζει…τι προσπαθούσαν..επι δεκαετίες..και δεν κατάφεραν ποτε….να ξεχάσουμε…οχιδεν ξεχνάμε..η αλήθεια μας είναι η ιστορια μας.
  Ευχαριστώ πολύ..για την φιλοξενεια..Μπράβο Σοφιά..για μια ακόμη φόρα!!!

 2. ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΟΥΜΠΗΣ στις

  Tούτες τις μερες των Δεκεμβριανών κ της Βάρκιζας δακρύζω Σοφία…βλεποντας κ την φωτογραφία του αντάρτη που έχει ήδη παραδώσει το όπλο του,δηλ τους αγώνες του στους φασίστες.
  Είναι το ήθος που κάνει τη διαφορά!

 3. Pingback: H Ιδεολ&omicr...

 4. ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΔΑΚΗΣ στις

  Παρ΄ ’όλο την ήττα της αριστεράς στο πεδίο της μάχης ( εμφύλιος ) , «η ιδεολογική υπεροχή» της και κηδεμονία στην Ελλάδα ήταν γεγονός.
  Φοβούμαι όμως ότι μετά την μεταπολίτευση η αριστερά ηττήθηκε και ιδεολογικά και αυτή η ήττα είναι μεγαλύτερη από την προηγούμενη.
  Οι ντόπιοι και ξένοι δοσίλογοι έκαναν πολύ καλά την δουλεία τους.
  Η ευθύνη είναι αποκλειστικά της αριστεράς και του κάθε αριστερού, που δεν έκλεισε τα αυτιά του και τα μάτια του στις σειρήνες της παγκοσμιοποίησης.

  Κοινοποιώ και ένα βίντεο και προσπαθήστε να καταλάβετε τη σχέση….

  https://youtu.be/eASTpdam6wQ

  • Yiannis στις

   Συμφωνώ απόλυτα… Η ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς έπαψε μετά την μεταπολίτευση… και ιδιαίτερα από το 1981 και μετά… αλλώθηκε εκ των έσω… έπεσε η ίδια θύμα των εμμονών της… ένας λαός απαίδευτος στην πλειοψηφία του, στερημένος και κυνηγημένος απο την εξουσία, μόλις κατέλαβε το πρώτο οχυρό νόμισε πως το σύστημα παραδόθηκε.. χα…το σύστημα τον αλλοτρίωνε μέρα με τη μέρα … δυστυχώς οι ινστρουχτορες δεν προέβλεψαν σωστά τις εξελίξεις… αποτέλεσμα σήμερα η αριστερά να παλινωδεί… βούτυρο στο ψωμί των ντόπιων μικροαστών κρατικοδίαιτων καπιταλιστών … δυστυχώς για την Ελλάδα η αριστερά πέθανε νωρίς… ουδείς τους έχει σχέση με τον χαμόγελο του Ν. Μπελογιάννη, με το κλάμα του ανώνυμου αντάρτη…

  • Παρακείμενος στις

   Ενώ θα συμφωνήσω με τον Κο Βιδάκη σε σχέση με την ιδεολογική κυριαρχία της αστικής τάξης (με εκφάνσεις στη χυδαία απληστία, ωμή φιληδονία, ατομικισμό κλπ κλπ) θα διαφωνήσω με τη σχετικότητα του βίντεο (μιά έκφανση του συντηρητισμού μέσα στην αριστερά είναι και ο πουριτανισμός των παλιών αριστερών και η αδυναμία τους να “χαρούν τη ζωή” αφού για αυτούς αριστερά ίσον αγώνας και ενας ιδιότυπος μοναχισμός).
   Οι αξίες που αναδεικνύει η Σοφία είναι πράγματι χαρακτηριστικές της αριστερής στάσης ζωής και εχει ιστορικές αναφορές στο εποικοδόμημα της Ελληνικής κοινωνίας (πχ η ντόμπρα “αντρίκια” – γιατί άραγε; – θαρραλέα, ανιδιοτελής και ανυπότακτη στάση απέναντι σε κάθε καταπιεστή θεωρείται αριστερή).
   Τελικά όμως πρέπει να επαναπροσδιοριστεί ο όρος επιστημονικά. Αριστεροί είναι αυτοί που θέλουν και αγωνίζονται να καταργηθεί το σύστημα της μισθωτής εργασίας. Και, ναι, προϋποθέτει και ένα αξιακό σύστημα ανώτερου επιπέδου αυτός ο αγώνας.

 5. Pingback: H Ιδεολογική Ηγεμονία της Αριστεράς | Ελεύθερη Λαική Αντιστασιακή Συσπείρωση

 6. Αλέξανδρος Σεμέλογλου στις

  Καταρχήν έχει ένα θέμα με τα ελληνικά του το αρθράκι. Οι λέξεις “κηδεμονία” και “ηγεμονία” συγχέονται με κάποιον τρόπο. Επίσης, καλοπνθανήυαν να αλλάξετε τίτλο, το αν κυριάρχησε η αριστερή ιδεολογία στην Ελλάδα, δεν θίγεται. Το θέμα της είναι ο χαρακτήρας της αριστερής ιδεολογίας και οι βασικές συστατικές ουσίες του ήθους του. Είναι πολύ ρομαντική η άποψή της, επηρεασμένη και από τον θαυμασμό στο πρόσωπο του πατέρα της που ενσαρκώνει στα μάτια της και ένα σύστημα αξιών. Καλά κάνει, καλό είναι να έχουμε αξίες και να πορευόμαστε με αυτές. Αρκεί να μην έχεις την εμμονή ότι κατέχεις την απόλυτη αλήθεια. Όλες οι επιλογές πρέπει να αναθεωρούνται τακτικά και με κάθε αφορμή.

 7. Aris στις

  Πολύ καλό το άρθρο! Μόνο μια παρατήρηση, υπήρξαν και αριστεροί που υπέγραψαν δήλωση μεταμελείας αυτό δεν τους κάνει ανήθικους όπως ο Βελουχιώτης.

 8. Μαρα στις

  Kαποιοι θα την ελεγαν.. ρομαντικη προσεγγυση ! Και ομως αυτή ειναι η αριστερα , ρομαντικη , ανθρωπινη , γηινη και ανθρωποκεντρικη. Την καταλαβαινεις πρωτα με τη καρδια και τη ψυχη και μετα με τους κλασικους και τα δοκιμια. Αυτη ειναι η ιδεολογια του αριστερου. Καλος ο ρητορας ή ο αναλυτης , αλλά χωρις την αριστερη ιδιοσυγκρασια ειναι ενας … καλαμαράς !!!

 9. ταύγετος στις

  Για το κείμενο:
  Μ’άρεσε γιατί τόνισε την απλή ρήση του Μαρξισμού που τον ξεχώρισε απο την χεγκελιανή φιλοσοφία, ότι αρκεί να στήσεις στα πόδια του ότι θετικό έχει να αναδείξει ΟΛΟΣ ο υπόλοιπος πολιτισμός και παράλληλα να προσθέτεις τα δικά σου στο ίδιο κλίμα.
  Για τα σχόλια:
  πέρα απο το θέμα αντίληψη της πραγματικότητας, υπάρχει και το ζήτημα κονόμα. Δηλαδή τι ήταν οι αριστεροί? οι μακάκες της υπόθεσης? ΟΧΙ και πάλι ΟΧΙ.
  ΠΟΙΟΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΣΕ ΤΙΝΟΣ ΠΛΑΤΕΣ?
  αυτό σηκώνει λίγο κουβέντα, αλλά τα σχολιάκια περί μεταμέλειας θα τα ξαναπούμε σε λίγο καιρό. Τώρα ακόμα χαζοσχολιάζουμε και χαζογελάμε.
  Ραντεβού σε λιγάκι….

 10. Pingback: Παντιέρα αντικαπιταλιστική ενημέρωση – H Ιδεολογική Ηγεμονία της Αριστεράς

 11. Pingback: H ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς

 12. Pingback: H Ιδεολογική Ηγεμονία της Αριστεράς… « απέραντο γαλάζιο

 13. Pingback: H Ιδεολογική Ηγεμονία της Αριστεράς. | Στείριδα – el Steiri – Στείρι Βοιωτίας

 14. Παύλος στις

  Το διαβάσαμε και αυτό. Ότι η αριστερά έχει την ηθική υπεροχή, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους, που είναι/ήταν λίγο-πολύ δωσίλογοι!!!

  Έχει την ηθική υπεροχή η αριστερά που πολέμησε στον εμφύλιο για να κάνει την χώρα κομμουνιστική.

  Έχει την ηθική υπεροχή η αριστερά που επειδή έχασε στον εμφύλιο, στερηθήκαμε ένα μέλλον σαν της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας!

  Να τα γράφατε αυτά το 1960, το 1970, το 1980 να το καταλάβω. Τα γράφετε όμως το 2015 και ενώ έμαθε και ο τελευταίος άνθρωπος στον πλανήτη την φρίκη των ΚΚ ανά των κόσμο.

  Ότι και αν έκανε η δεξιά, μετά τον εμφύλιο, που έκανε πολλά, είναι αγγελούδι μπροστά σε αυτό που βίωσαν οι ατυχείς πολίτες των χωρών με ΚΚ.

  Μετά την πτώση του τοίχους η αριστερά όπως την περιγράφετε εδώ δεν υπάρχει πια. Το ψέμα κατέρρευσε.

  Ο καπιταλισμός δεν είναι η πανάκεια αλλά είναι η μοναδική ρεαλιστική εναλλακτική, έτη φωτός καλύτερη από τον κομμουνισμό.

  Δεν πάλευαν στον εμφύλιο για να βγάλουν τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση. ΚΚ ήθελαν να φέρουν. Ειλικρινά, θα το προτιμούσατε;

Αφήστε ένα σχόλιο